Hétvége

2017.06.02. 14:34

Ismét díjazták a fiatal géniuszt, Molnár Áront

Molnár Áron első helyezése egészen Észtországig repíti a fiatal zsenit.

Szanyi-Nagy Judit

A jelenleg 12. osztályos fiú, Molnár Áron a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója. Most az érettségi kellős közepén áll, gőzerővel készül a szóbelikre. Tanulmányait tekintve a műszaki egyetemet célozta meg, nem véletlenül: nagy tudásról adott számot - már többször is - ezen a területen.

Elsőként a villamosmérnök, aztán a gépészmérnök, majd a mechatronikai mérnök szakot jelölte meg. - A felvételi ponthatárt visszafelé állítottam be, nem szeretnék sem gépész-, sem mechatronikai mérnök lenni - mondja. - A villamosmérnöki szakra a legkönnyebb bejutni, a mechatronikaira a legnehezebb, szóval, ha a villamosmérnöki nem jön össze, akkor a többi sem.

Ha fennállna ez a lehetőség, akkor technikusi képzésre mennék, azalatt az idő alatt valósítanám meg magamat, a jövőbeli terveimet - magyarázza.Áronról már korábban is írtunk, akkor az online zajló, Hackaday nevű nemzetközi innovációs versenyen ért el negyedik helyezést, amely tízezer dolláros jutalommal járt. Ekkor mutatta be azt az új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzort is, amellyel a mostani, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első helyezést ért el.

A pusztaszabolcsi Áron köszöni mentora, Medvegy Tibor segítségét
Fotó: Bácskai Gergely

Ennek köszönhetően pedig részt vehet szeptember-október környékén az észtországi fiatal tudósok európai versenyén (EU Contest for Young Scientist), sőt, egy hosszadalmas kiválasztási folyamat részeként a szintén ebbe az időszakba eső stockholmi Nobel-díj-átadón és az azt megelőző konferenciahéten is.

Az új típusú szenzort mindkét helyszínen prezentálja, Stockholmban például a Nobel-díjas tudósok előtt. Ferrofluid, dőlésérzékelő, szenzor - egy laikus számára nem sokat mondanak ezek a szavak, vagy legalábbis egy részük. - A dőlésérzékelő szenzorokat alapvetően az iparban használják, arra, hogy egy eszközben, például okostelefonban, ipari vagy orvosi robotokban dőlést tudjanak meghatározni.

Az olcsósága mellett nagy erénye még a pályamunkámnak, hogy nemcsak egy limitált mérési tartományban érzékeli a dőlést, hanem lényegében végtelen - részletezi Áron -, másrészt nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezáltal sokkal hosszabb az élettartama is - teszi hozzá.

Így a vasmag helyett ferrofluiddal (nanoméretű fémrészecskékből álló folyadék) működő dőlésérzékelő szenzor pontosságban is felülmúlja a piacon kapható eszközök jelentős részét. A szeptember-októberi prezentációkhoz az alapok már megvannak, bár Áron azt tervezi, hogy a nyáron fejleszti még az eszközt, amely iránt - nem mellesleg - már érdeklődött egy fehérvári cég, sőt, tudományos publikáció is készül belőle.

Az biztos, hogy Áronról a későbbiekben is sokat fogunk hallani, hiszen beszélgetésünk során még két olyan projektet említett, amely nagyon könnyen az emberek kedvencévé válhat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!