Hétvége

2015.06.26. 14:49

Múltidéző - Ikarusok a nagyvilágban

A világ minden részére szállított autóbuszokat az Ikarus, hatalmas megrendeléseket teljesítettek.

Bármerre utazhat a magyar turista, minduntalan szembetalálkozik a karcsú vonalú, modern Ikarus autóbuszokkal. A Szovjetunióban éppúgy, mint az Egyesült Államokban, Svédországban vagy Bulgáriában.

Az Ikarus karosszéria és Járműgyár exportál a Föld minden kontinensére. Autóbuszaink népszerűsége elsősorban az állandó piackutatásnak, a konstrukciók megbízhatóságának és esztétikai kivitelének, s persze a gyár mind egyre növekvő termelésének köszönhető.

Nézzük az adatokat: az Ikarus 11.000 dolgozója az elmúlt esztendőben 12.000 autóbuszt állított elő 13 milliárd forint termelési értékben. Ez a világ autóbusz gyártásának négy százaléka. Míg tavaly lényegesen növekedett az Ikarus exportja, addig a világ hat legnagyobb autóbusz gyártó országának a kivitele két év alatt 37 százalékkal visszaesett.

Az elmúlt év egyik újdonsága volt a repülőtéri autóbusz, melyet a Ferihegyi repülőtéren próbáltak ki. A szovjet kereskedelmi partner kívánságára a 200-as autóbusz család több tagjának meleg és hidegégövi változatát is elkészítették. A tervezők, konstruktőrök szüntelen tökéletesítik, változtatják az egyes típusokat, az egyre növekvő igényekhez igazodva.

Az Ikarus gyár külföldi partnerei között megtalálhatjuk a svájci BBC céget is, mellyel 16,5 méteres csukós trolibuszok gyártására kötöttek megállapodást. Jól bevált továbbá az iraki autóbusz összeszerelő üzem, melynek mintájára hasonlót rendelt Tanzánia. Az Egyesült Államokban nemrégiben járt bemutató körúton az új típusú 18 méteres, nagy befogadóképességű csuklós autóbusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!