Hétvége

2014.01.04. 15:57

Igazi közösségépítő játék

Sárbogárd – Egy különleges hobbi, mely összehozza a közösségeket, a családokat, a barátokat. Egy közös kaland, kultúrhobbi, mely magával ragadhat fiatalt és idősebbet is, egy társasjáték, mégis szerepjáték, ami egy baráti társaságban született meg.

Miskei Anita

Tízéves munka eredménye a FIX – Kalandok szülik a legendákat című könyv, amely Alpek B. Levente szerző s egy családi, baráti társaság közös munkája. De vajon miről szól ez a munka, hogyan jött az ötlet, hogy belevágjon ebbe a munkába?

– Jó néhány évvel ezelőtt ültünk a tábortűz mellett és körmeséket meséltünk. Egy alkalommal felmerült bennünk a gondolat, hogy az események ne spontán módon történjenek, hanem egy dobókocka bevetésével, annak számától tegyük függővé a részleteket. A szabály egyszerű volt: ha valaki háromnál nagyobbat dobott, az történt, amit eredetileg akart, ha kisebbet, az ellentéte. Bár ekkoriban még fogalmam sem volt a szerepjátékokról, egyre érdekesebbé vált a történet, s felmerült, hogy ne egy mesét meséljen mindenki, hanem legyen, aki a kerettörténetet adja, mások pedig egy-egy szereplőt személyesítsenek meg. Végül egy rendszer alapjai kezdtek formálódni, amelyben az én feladatommá vált a szabályok megalkotása. Sok-sok jegyzet született, később grafikusok is csatlakoztak csapatunkhoz, már nem csak játszottunk, hanem mind jobban megismertük az asztali szerepjátékok világát, és elkezdtem a FIX játszható rendszerré fejlesztését – mesélte Levente.

– A megszámlálhatatlanul sok jegyzetet, tippeket, tanácsokat, rajzokat egy könyvvé formáltam. Végül pedig megszületett egy web-oldal, ahol az érdeklődők további információkat szerezhetnek a kötetről.

Alpek B. Levente



De miért is olyan fontos ez a könyv?

A FIX fejlesztése során aszerző igyekezett egy olyan fantáziavilágot megalkotni, amelyben kalandozva arésztvevők megismerhetik aközépkor lovagokkal és legendákkal teli világát, miközben fejleszthetik személyes és karaktereik készségeit, kompetenciáit, olvasásuk gyorsaságát és kommunikációs képességüket. Akötet és a rendszer emellett úgy épül föl, hogy a kezdő szerepjátékosok is elboldogulnak vele, sőt, ez a hobbi 13-14 éves kortól ajánlott. A FIX olyan munka, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy olvassanak, kalandozzanak a történetben, amely rávezeti őket a szépirodalom szépségére, verbális és nonverbális kommunikációs eszközeiket is fejlesztve.

Mégis minek tekinthető a FIX? Regénynek, társasjátéknak?

– A FIX jól tanulható, szórakoztató társasjáték, mellyel az egyik legfőbb cél az volt, hogy összehozzuk a barátokat, családokat, arra ösztönözzük őket, hogy ne csak az interneten, egy virtuális világban, de a valóságban is kommunikáljanak, beszélgessenek, legyenek együtt s töltsék hasznosan az idejüket. A játék mindemellett az asztali szerepjátékok világának tagjai közül narratívabb, kisebb kötöttséget jelent a kalandozók számára karakterképük kiteljesítése. Mindemellett a FIX élvezetes társasjáték felnőttek számára is. Egyedisége miatt kell hozzá nyitottság, de ha ez megvan, elmondható: azok a fiatalok, akik leülnek és megismerik a FIX-et, rajongói lesznek. A fiatalabb korosztály nyíltságára alapozunk, ezért is próbáltunk egyszerű struktúrájú játékrendszert felépíteni. De a FIX a profiknak is lehetőséget teremt, hogy megmutassák, mire képesek – mondta Levente.

Fotó: Sila


Hozzáfűzte, ez egy olyan játék, amelyet nem szabad összekeverni az internetes felületeken megtalálhatókkal, hisz a netes szerepjátékokból pont a lényeg hiányzik: a gesztikuláció, a mimika és a társas együttlét. A szerző biztos abban, hogy aki megismeri ezt a társasjátékot, hamar elkapja az „őrület”. Élményt, kalandot nyújthat a fiatalabbaknak, miközben rávezet mindannyiunkat arra: fontos a közösen eltöltött idő. Elárulta, január végére a megyében is terveznek bemutatót, tesztjátékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!