Hétvége

2017.06.16. 19:53

Ifjú humorista sok cukorral

Szabó Balázs Máté éppen jegelni akarta a stand upot, amikor meglátta a Magyarország, szereplek! felhívását.

Buthy Lilla

Jött, dumált, és győzött. Legalábbis a televíziós tehetségkutató műsor közönségdíját végül Balázs nyerte el. De mi is lehetne fontosabb ebben a műfajban a közönség szereteténél, reakciójánál? A műsor éppen egy éve dobta be őt a hazai stand up műfaj vérkeringésébe, s azóta rendszeresen jár fellépni, legtöbbször Dombóvári Istvánnal. De az egyik kereskedelmi televízó ismert Showder Klubjában is debütált már. Balázst egy Angliából importált televíziós műsorban is láthatjuk, melynek lényege, hogy a szereplők részegen elevenítik fel történelmünk nagy fordulópontjait, történeteit. És igen – megkérdeztem – nem kamu. Tényleg hat feles (rum, pálinka, igény szerint) és két sör után mesélnek egy kanapén ülve, az alkoholt hangulatos, improvizatív történetekké alakítva.

Szabó Balázs Máté jelenleg az egyetemisták nem is olyan gondtalan életét éli Fotó: Molnár Artúr

A fiatal humorista Sukorón él családjával, Székesfehérváron született, s egy éve Budapestre vitte a sorsa. Balázs – aki nem is érti, a Mátét miért biggyesztette oda anno a tehetségkutató jelentkezési lapjára –, jelenleg az egyetemisták nem is oly gondtalan életét éli. Közgazdász lesz, bár nem igazán tudja, mit csinál egy közgazdász. Öltönyt hord – állapodunk meg nevetve a részmegoldásban. A Széna Téri Általános Iskolába járt hat évig, aztán a Vasváriba. Ott már lázadó módjára rapper sapkában és letolt nadrágban, Justin Bieber-frizurával. Elvileg csak kósza véletlen, nincs tinisztár-rajongó korreláció az akkori hasonlóságuk között. Fiatalkori „balhéit” viszont egészen biztosan nem fogják megénekelni a már korábban említett „részeg históriákban”. Balázs talán jófiús külsejét kompenzálja még most is a végtelenül aranyos stiklijeivel. De akárhogy is próbálkozott a „zülléssel”, sosem volt rosszabb tanulmányi átlaga 4,5-nél. – Egyszer kaptam egy szóbeli osztályfőnöki figyelmeztetést, amit beírtak az ellenőrzőmbe – idézi fel a legviccesebb intőt, majd kiderül, azért nem ennek az előzménye volt élete balhéja. Ahhoz egészen a VVSI-ig kell eveznünk. Balázs évekig kenuzott, de legnagyobb eredménye, hogy egyszer megnyert egy páros versenyt, Börger nevű haverjával. Két induló közül lettek a legjobbak.

– Szívattuk egymást a parton egy sráccal. Börger megszólalt: „Gyere ide, bedobunk a vízbe!” Így is történt, majdnem. Mi valamiért fejben számoltunk háromig a hajításkor. Ezért történhetett, hogy Börger eldobta a srácot, én nem. Én még kettőnél jártam.” – meséli a balhé részleteit, a történet további része pedig a betonon folytatódik, meg azzal, hogy Balázs öt év után többszöri eltanácsolás után persona non grata lett a VVSI-ben. A feltörekvő tehetség a műsor elődöntőjében arról is mesélt – amit találkozásunkkor rögtön be is bizonyít –, mennyire inkompetens kávé-ügyben, pláne, ha hirtelen szegezik neki a kérdést, mit rendel. Mindig tejes kávét iszik, vagy ha úgy tartja kedve, akkor latte-t. Magyarán tényleg semennyire se ért a kávéhoz. Sok cukorral kéri, mivel nem szereti az ízét sem. A nagy idol, Kőhalmi Zoltán már klasszikus poénja jut eszembe: aki nem bírja önmagában meginni a kávét, egyen kockacukrot és feküdjön le korán! „Feltörekvő tehetség” írtam pár sorral fentebb. A tehetség része abszolút megkérdőjelezhetetlen, viszont a felfele út rengeteg nehézséget, félelmet és kétségeket hordoz. Az örömök mellett. Mint mondja, a még kvázi ismeretlenséggel is meg kell küzdenie. Az emberek tőlük, fiataloktól is rögtön azt várják, mint a már befutott, híres stand-uposoktól. Még keresik a hangjukat, ami egyre inkább a sajátjuk. Több összetevős a siker. Sok múlik a kémián közönség és előadó között, de a helyszínen is. Nem mindegy, hogy egy aprócska település 32 négyzetméteres kocsmájában állítják színpadra, egy sztriptízrúd mellé, vagy egy budapesti, kifejezetten ilyen előadásokat befogadó kamaraszínházi teremben szórja a poénokat. Egy biztos, Balázs tele van megvalósításra való tervekkel, ötletekkel. Nem áll meg, és egyre bátrabb. – Mindig a legújabb viccemet szeretem a legjobban. Én is igyekszem megtalálni a színpadi énem, hiszen az életben viccesnek lenni, és a színpadon, két különböző dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!