A lány, aki hozott lélekből dolgozott

2020.11.01. 20:00

Hozott lélek, reménytelen élet – Solymossy Zoltán rendezőként mutatkozott be az Igézőben

Nagyon beszédes című darabot rendezett Solymossy Zoltán. A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadást csütörtökön este mutatták be az Igézőben.

Bokros Judit

A Lány sorsa két férfi párbeszédéből és megelevenedő múltbéli jelenetekből bontakozik ki

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Háy János által írt darabból egy nő története bontakozik ki – de mégsem csak egy nő története ez, hiszen egy nő körül mindig vannak férfiak is, akik miatt a nő sorsa úgy alakul, ahogy – és ez fordítva is igaz. És vannak más nők is, anyák például, akiknek a sorsa befolyásolhatja a gyermekükét.

A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadás rendezője a jól ismert fehérvári társulat, a Szabad Színház színésze, Solymossy Zoltán, aki több mint tíz év után gondolta úgy: rendezőként is szeretne bemutatkozni. Többször előfordult, hogy az aktuális darabok kapcsán voltak jó észrevételei, amelyeket a rendező felhasznált, és sokan ösztönözték arra, hogy rendezzen – mesélte Zoltán, aki kezdésként kevés szereplővel megvalósítható művet keresett. Pár éve, egy veszprémi rendezvényen találkozott Háy Jánossal, akitől színdarabot kért. Az átküldött művek közül ez fogta meg a leginkább, és végül a karantén időszaka alatt kezdett neki a megvalósításnak. A három szereplő Cseh Kata, Balogh Mihály és Kovács Máté lett, akik vállalták, hogy online olvasópróbát tartanak.

A Lány sorsa két férfi párbeszédéből és megelevenedő múltbéli jelenetekből bontakozik ki
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel nekik is tetszett a darab és a dramaturgiai elképzelés, ezért nekivágtak a rendelkezőpróbáknak, szintén online. A félkész színpadot egyikük lakásában rendezték be kamerával. Két hónap után végre személyesen is próbálhattak az Igézőben. Így viszonylag nehéz és hosszú folyamaton vannak túl, de október végére eljutottak a teljes megvalósításig.

A csütörtöki, telt házas premiert megelőzte egy főpróba, amelyen alapvetően jó fogadtatásban részesült az előadás, bár a közönség megítélése nem volt egységes – mondta Zoltán.

Ő teljesen elégedett, mert amit és ahogyan elképzelt, megjelent a színpadon. Az, hogy a darab egy nő sorsába és az ő párkapcsolati problémáiba enged betekintést, csak a felszín. A rendező azt akarta megmutatni, ami e mögött van.

 

Az előadást látva kijelenthetjük: ez a szándék érvényesül is. A minimális díszlettel és kellékkel bemutatott sorsot követve kiderül, miért juthatott a Lány szinte ugyanolyan helyzetbe, mint az anyja. Története a Pszichológus és a Nyomozó párbeszédéből bontakozik ki. Megszólal azonban a Lány is, hiszen a Pszichológus és közte lezajlott párbeszédek sokszor megelevenednek. S ugyanígy megelevenedik több múltbéli történés is, amelyről a Lány a lélekbúvárnak mesél. A jeleneteket, a különböző szerepeket mindig a Lány és a Pszichológus játssza el.

Látjuk, hogyan tudja meg a kislány már óvodásként az anyjától, hogy az mennyire ki nem állhatja az apja közeledését – tulajdonképpen csak az érdek tartja bent a házasságban. Megfigyelhetjük aztán, hogyan hat ez a minta a Lányra, aki előtt ott van a negatív példa, amit próbál elkerülni, mégis mintha ugyanazokat a köröket futná. S mivel nem látszik, hogyan léphetne ki igazán, a reménytelenség és a jövőtől való félelem cselekvésre készteti…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!