Hétvége

2009.02.14. 03:23

Hogyan tisztelhetem önt?

<b>FMH</b> - Ha szeretjük a nevünket, ha nem, valamiképpen azonosulunk vele. Pedig nem mi választjuk, hanem a szüleink adják nekünk. A vezetéknevünket örököljük, az utónevünket kapjuk. Legalább ötszáz-hatszáz esztendeje. Utóbbit folytonosan változó szokások és divatok mentén.

Zsohár Melinda

Az előítéletek így is, úgy is hatnak. Azt képzeltem, az anyakönyvvezetők összesítése nyomán az újszülöttek többsége manapság a tévésorozatok, szappanoperák, külföldi sztárok és hazai celebek után nyerik el a keresztségben és a névadásban a nevet, amelyen szólítják őket. Tévedtem. Nem minden második gyermek Vanessza és Dzsúlió (így kell írni őket a magyar helyesírás és a Magyar Tudományos Akadémia által meghatározott szabályok szerint!), Ronaldó és Kevin, az idén Mercédeszt például még nem is adtak egy kislánynak sem. Kétségtelen, Mária és Erzsébet, Katalin és János, József és Ilona összehasonlíthatatlanul kevesebbet szerepel az óriási anyakönyv szép díszes, vízjeles oldalain, mint akár húsz, s pláne ötven évvel ezelőtt! Ha egy általános vagy középiskola régi tablóit a nevek szerint is szemügyre vesszük, azt tapasztaljuk, hogy néhány nevet sokan viseltek, magyarán: szűkös volt a választék , s azokon kívül csupán néhány szerepelt még a végzősök között egy-egy ritkaságszámba menő keresztnév mellett.

Osztotits Mária székesfehérvári anyakönyvvezető naprakész statisztikája csaknem olyan izgalmas olvasmány, mint egy regény! Érdekes játék a szülők és gyermekeik utónevének összehasonlítása is, amit azonban csak az anyakönyvvezető tehet meg, lévén bizalmas, érzékeny adat valamennyi. Közösen olvasunk hát, pontosabban ő olvas, én pedig fülelek. Segítségül Székesfehérvár megyei jogú város anyakönyvvezetői irodája két pontos listát is rendelkezésemre bocsát, persze csak az utónevekről. Egyik a 2004-2008. között anyakönyvezett valamennyi székesfehérvári újszülöttét tartalmazza, a másik pedig az idén születettekét. A megyeszékhelyen anyakönyvezik a Szent György kórházban világra jött valamennyi kisbabát, s mivel megszűnt Móron és Várpalotán a szülészet, a környékükből is sokan érkeznek kismamák ide szülni. Ezúttal csak a fehérváriakat vettük számba, bár szociológiai szempontból érdekes lenne összevetni a városi és a falusi, a nagyvárosi és a vidéki névadási szokásokat is.

Akármilyen szegény vagyok, a gyermekemnek a legkülönlegesebb nevet is adhatom! - vélték régen is s ma is, néha nem véve figyelembe a gyermek jövőbeni külső és belső adottságait. Pedig egy százkilós Napsugár, Tündér vagy Gyöngyi legalább olyan komikus hatást kelthet, mint a cingár Botond vagy a szerencsétlen külsejű Rómeó. Ámbár ki tudja. A nevek valahogyan idomulnak gazdájukhoz, s egy kellemes egyéniség a nevét is rokonszenvessé teszi. Sokan nem tudják mindazonáltal, hogy a gyermeküknek adott név mit jelent eredetileg, s Krisztián lehet a bősz ateista, s Keve, Árpád, Koppány az ősi sváb betelepült család fiú leszármazottja. A Biblia most is, régen is a névválasztók gazdag tárháza volt, az Ószöveség és az Újszövetség a régi vallásos családoknál éppúgy szolgált merítésül, mint manapság. Mózes, Ábel, Sára, Judit, Márk - népszerűek voltak egykor és ma.

- Idén 169 kisfiút és 145 kislányt anyakönyveztünk székesfehérváriként eddig - szolgál az erősebbik nem javára meglepő információval Osztotits Mária. - Manapság gyakrabban adnak két utónevet, mint korábban, de megesik, hogy felnőttként azzal állítanak be hozzánk a két keresztnevűek, hogy nem kell a másik! Felesleges! Elhagyni azonban éppolyan hivatalos engedéllyel lehet az okmányokból, mint az egyéb névváltoztatást végrehajtani. Nem bonyolult, tízezer forint az illetéke, kérvényezni kell. A különleges és a hivatalos névlistán nem szereplő keresztnevet is kérvényezni kell a Magyar Tudományos Akadémiánál, s ha megadják az engedélyt, bekerülhet az anyakönyvbe a legkülönösebb hangzású vagy idegen név is. Zigia, Dimitri, Kárpát, Andzseló és Ángyeló - sorol néhányat közülük Erősné Komáromi Gyöngyi, a másik anyakönyvvezető.

Az idei toplistás utónevekre nem lehet panasza a tradicionális magyar, illetve évszázadok alatt magyarrá vált nevek miatt senkinek! Vezet Anna (19) s Bence (19). Őket követi Zsófia (17), Botond (17) - e fiúnév gyakorisága viszont érzékelhető az egyik magyar televíziós sorozat hatására. Ádám és Dániel (16), Máté, Réka, Eszter, Lili, Zsombor (15) után Hanna (13), Balázs (12), Péter (11) és Boglárka, Fanni, Laura, Dávid, Levente (10) zárják a népszerűségi sort. Igaz, nincs Erzsébet, csak egy a Katalin, s Máriát sem kapott egy kislány sem. Néhány ritkaság viszont akad: Amarillisz, Amina, Bese, Dáriusz, Lora, Nátán, s valamiért idén már négy fiúcska kapta a Noel nevet. Akad egy-egy Vajk, Zotmund, Megyer, Kálmán is Ákos (9), Zétény (6), s Nóra (8) mellett. S két fiú ikerpár névadása is tanulságos, igenis van bennük logika! Az egyik páros Dzsinó és Dzsúlió, a másik Richárd és Roderik. Csak az a fránya kötelező írásmód...

A vezeték- és keresztneveket sem illesztik mindig össze, hangzásban, eredetben jó lenne passzításuk. A kettős utónévnél hajlanak arra is, hogy míg az egyik név a szülő keresztneve, addig a másik újdonság, különleges. Amúgy nem szokás már a gyermekek nevében reinkarnálódni, ritkán viselik az utódok az elődök nevét, viszont az identitás, a nemzettudat, vagy éppen a kozmopolitizmus is megnyilvánul a névadásban - utóbbi tán elvágyódásból.

Két érdekes esetről is beszámol az anyakönyvvezető. Filozofikus mélységek, s sajnos utolérhetetlen históriák rejtőznek bennük a személyes adatvédelem miatt. Egy fiú és egy lány érkezett a hivatalba, egymástól függetlenül. Mindketten vezeték- és keresztnevüket is meg akarták változtatni, megkapták rá az engedélyt. Hogy mit kívántak elhagyni, eltaszítani maguktól? Rejtély. Két éven belül mindketten visszatértek. S mindketten visszakérték mindkét nevüket. De ennek titka is rejtve marad előttünk.

Címkék#névadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!