Hétvége

2014.10.17. 14:45

Ha kipattan egy Zenei Szikra

Nem kevesebbet tűzött ki célul két Fejér megyei fiatalember, mint hogy egyébként nem zenével foglalkozó diákokban fellobbantják a zenei szikrát. Az erről elnevezett programjukkal immár több, mint egy éve járják a megyét, pályázati támogatásból.

Kocsis Noémi

A Zenei Szikra lényege, hogy az egyébként két professzionális zenész, Horváth Márk gitáros és Keleti András gitáros-énekes-zeneszerző-színész néhány napig együtt van, gyakorlatilag szinte együtt is lélegzik egy diákcsoporttal, s ezen idő alatt inspirálja a gyerekeket dalszövegírásra, zenekomponálásra, majd ezek betanulására, gyakorlására és a végén természetesen a közös előadásra is, amelyet kvázi stúdiókörülmények között rögzítenek is. Az, hogy gyakorlatilag helybe jön a hangszeres zenélés, remek lehetőséget jelent egy kistelepülésen, amelyhez sok kilométerre fekszik a legközelebbi zeneiskola is. Márkék vallják, hogy a csekély lehetőségek ellenére a tizenévesek számára kifejezetten fontos élmény a közös zenélés megtapasztalása, hiszen ezen keresztül kiélhetik frusztrációikat, vágyaikat, fájdalmaikat. Az, hogy mindezt közösen valósítják, pompás közösségkovácsoló erő, elsimítja az alkalmi csapaton belüli feszültségeket.

Persze nem mindenki érkezik egy-egy próbára azonos tehetséggel, ám a program két vezetője igyekszik valamennyi szereplőt játékba vonni. Legutóbb a vártesacsai általános iskolában tartottak Zenei Szikrát a programot megszervező Bódog Gábor invitálására, az utolsó napon, amikor már az összpróbánál jártak, felkerestük őket mi is. A gyerekek egy része a kórust alkotta, főleg a lányok. Két srác a rap-betétért volt felelős, egy szép arcú lány szólógitározott, de volt basszeros, ketten pedig a szintetizátor elé ültek. Mindenkinek megvolt az osztályból a szerepe, jelentősége.

A Zenei Szikra nagyszerűsége, hogy semmilyen hangszeres, vagy vokális előképzettséget nem igényel, ám az ember álla leesik, egy hét után milyen, a profi szintet megközelítő produkcióval állnak elő a gyerekek. Nem elcsépelt szöveg, hogy a zene a legjobbat hozza ki belőlünk: a vértesacsai iskolások Egyszer kitörök én című száma bármelyik magyar rádióállomás repertoárjában megállná a helyét. (Reméljük, hogy a dal is kitör egyszer az iskola falai közül...)

- Ők írták a szöveget, elképesztően lelkesek voltak végig - mesélte a Velencei-tó partján élő, de az országban sok felé koncertező Márk, hangsúlyozva, csak vezetni, biztatni kell a gyerekeket, s mindegyikükből előcsalogatható az a bizonyos szikra. Mert megvan mindenkiben, csak a lehetőséget kell biztosítani hozzá. Ők ebben hisznek, s hogy igazuk van, azt bizonyítja egy elismerés a közelmúltból: a Zenei Szikra projektje megnyerte a Fiatalok a fiatalokért díjat, Inspiráció kategóriában. Márk és András örült ennek is, hiszen munkájuk igazolását látták benne, de még jobban azon tényben, hogy egyre több és több tizenéves diák szemében láthatják megcsillanni az örömöt, amit ők már jól ismernek. A zene örömét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!