Hétvége

2014.03.13. 17:05

Ha életre kel a múlt - makettezés

A történelem jeles eseményei, nagy csatái, háborúi sokakat sarkallnak kutatásra. Van, aki a könyvekbe mélyedve végez kutatómunkát, mások a terepre látogatnak el, néhányan maguk bújnak jelmezekbe, s idézik fel egy egy kor ismert eseményeit, megint mások maketteket építenek.

Miskei Anita

Balázs Miklós, a Csősz Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület vezetője úgy véli, a múlt mindent megszépít, ezért azt érdemes kutatni, feldolgozni, megjeleníteni. A napi politikából tehát sosem merítkeznek a makettezők, akik szenvedélyesen kutatják, s meg is jelenítik a nagy csaták, világháborúk jellegzetes pillanatait, tárgyait, eszközeit. Mindig a múlt felelevenítése a cél, melyet komoly kutatómunka előz meg. Legutóbb Csőszön szervezett kiállítást Balázs Miklós, ahová kilenc kiállító hozta el munkáit Csőszről, Szabadbattyánból, Székesfehérvárról és Sárbogárdról. A legfiatalabb kiállítóink 17 -18 évesek, még általános iskolásként kezdtek makettezni, ma már komoly munkáik vannak.

Mindannyiunknak megvan a legkedvesebb területe, a lényeg azonban az, hogy a makettezés során a történelmi ismereteinket is elmélyíthetjük. A makettezés során nem csak a történések valódiságát, pontos mozzanatait kutatjuk fel, hanem azt is, mit viseltek a huszárok, katonák, milyen fegyvereik voltak, s az adott korban milyen harcászati eszközöket, vagy járműveket használtak. Fontosak a színek, s az a technika is, mellyel megteremtjük a tárgyakat, diorámákat. Ha szükséges, eredeti hajat, tollat szerzünk be, festési technikánkon javítunk, tanulunk egymástól mesélte Balázs Miklós. Aki elárulta, legszívesebben a II. világháború csőszi eseményeivel foglalkozik, ami nem csoda, hiszen igazi lokálpatrióta.

A makettezés során nem a választott esemény a legfontosabb. Hiszen kalandozhatunk 1848 49 ben, bejárhatjuk a terepen a pákozdi csata helyszínét, s bízhatjuk képzeletünkre a csatákat a makett megalkotása során. De az amerikai indiánok földjét is bejárhatjuk, kutathatjuk azokat az éveket, amikor a törökök hazánkban voltak, a világháború eseményeit. A fontos, hogy pontosak, s alaposak legyünk vélekedett Balázs Miklós. Elárulta, volt, hogy vitatták egy esemény, tárgy küllemét, színét, s ezért komoly kutatásokba merültek,történészek segítségét is kérték. Idővel egyre több makett, dioráma készül, némelyikkel néhány óra alatt, másokkal napok, hetek alatt végzünk. Otthon dobozokban gyűlnek a makettek. Ha egy tárgyról kiderül, nem korhű, kidobom mondta. Hozzátette, mindent a makettező szemével néz, összegyűjt mindent, ami felhasználható a diorámák készítésénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!