Hétvége

2016.04.22. 19:10

Ha a munkához két szív kell

Jó néhány éve annak, hogy nem állította ki munkáit, de persze, mivel tervezőgrafikusként dolgozik, míves alkalmazott grafikáit sokan ismerik - legfeljebb nem tudják, hogy egyik-másik logó, meghívó Tóth Adrien műve. Pedig az övé a fehérvári Kortárs művészeti fesztivál logójaként elhíresült kedves kolibri, és ő tervezte a fehérvári könyvhét rendezvényeit jelképező fát is, amelynek leveleit könyvek alkotják.

Gábor Gina

 

Képzőművészként viszont most jelentkezik újra: a fehérvári Pelikán Galériában május 6-áig látható Belvárosi fák és mandalák című tárlata, a Lánczos-Szekfű ösztöndíj eredménye. Megjegyezzük persze, hogy igazoltan volt néhány évig távol: Tóth Adri ugyanis négy gyermek büszke édesanyja. A két nagyobb csemete - Endre és Lili - már gimnazista, a legkisebbek, az ikrek pedig tízévesek, ezért Adrinak mostanában több ideje jut az alkotómunkára.

Tóth Adrien a Pelikán Galériában

Szerencsére - állapíthatjuk meg, hiszen ismét kitűnő sorozat született. Tóth Adri elektrografikáit látva egy fehérvári is újra felfedezi a saját városát, ismét beleszerethet a régi épületek és öreg fák szimbiózisának látványába, ami igazán hangulatossá varázsolja a belvárost.

- A lombjukat vesztett, téli fák világéletemben lenyűgöztek - indokolja a témaválasztást Adri. - Szívesen figyeltem, ahogy az ágak az ég felé törnek, furcsán, érdekesen csavarodnak. De nem csak a növények formája vonz. Izgalmas számomra az is, hogy a régi belvárosi épületek miként hatnak a telepített, állandóan növekvő élővilágra. Másfelől a tér, az utca hangulatát is teljesen meghatározza egy-egy fa vagy éppen fasor.

A Belvárosi fák című sorozatot nem csak a téma,  hanem a körmotívum is egységbe foglalja

Nagyszerű példa erre Adri egyik fő kedvence, az Ady Endre utca, a furcsán tekeredő, különös ostorfákkal. De nehezen képzelhető el a Szent István tér látványa a jellegzetes, 110 esztendős, hatalmas platánfa nélkül. Ugyanakkor a Zichy liget akácfái kócos ágaikkal úgy hatnak a képeken, mint valami finom érhálózat - ez a belváros tüdeje. Tóth Adrien elektrografika-sorozatának alapja a fotó, amibe az alkotó bele-belenyúl , kézzel, számítógéppel: színeket használ, tükrözteti a negatívot. A sorozatot nem csak a téma, hanem a körmotívum is egységbe foglalja. Adrit ez a forma régóta izgatja: ezt igazolta 2003-as Gömb című litográfiai sorozata, amelyben a gömb, mint zárt világ jelent meg. Itt a kör arra szolgál, hogy kiemeljen egy-egy jellemző részletet, amely megmutatja az épület és növény kompozícióját, sajátos egymásra hatását. Másrészt ez a kör forma nem lezárja a látványt, hiszen ki is törhetnek belőle a fák, azzal, hogy minden elektrografikának van egy plusz kerete...

Egy szép ceruzarajz az Évgyűrűk kollekcióból

Tóth Adri közben visszatért örök szerelméhez, a ceruzarajzhoz is. Vallja, ha hagyományos képzőművészetről van szó, ez az ő terepe : az üres papír és a ceruza kombinációjából annyi minden születhet, a lehetőségek végtelenek... Az Évgyűrűk sorozat a fa-motívumhoz is kötődik, de közben áthallásos is ez a téma. A maga részéről az Évgyűrűk készítése alkalom volt arra, hogy közben végiggondolja az eddig megtett utat.

Lao-ce bölcsességei az alkotó kedvencei. Ezt a mandalát ez a gondolat ihlette: Az út amiről beszélsz, nem az, amin jársz

Lázár Ervin: A leglehetetlenebb dolgoknak is neki kell vágni néha, mert ezekből származnak az ember legcsodálatosabb élményei

A ceruzarajzok átvezetnek a mandalák világába: ezek megalkotása is az elmélyülést, a meditációt jelentik. A mandalák alapja kézirajz, de a következő fázisban Adri beveti tervezőgrafikusi eszköztárát: a végeredmény a számítógépen áll össze. Tóth Adri nagyon szereti a betűket, azok formáját, és szívesen játszik is velük, és örömmel tobzódik a színekben... Első lépésként persze az kell, hogy megragadja egy-egy gondolat: ez a plakátterv alapja, s amíg a terv elkészül, egyre jobban elmélyül a választott, filozofikus mondatban. Kedvencei közé tartozik Lao-ce, Arisztotelész, Lázár Ervin. Az egyik mandala ihlető gondolata - Weöres Sándortól származik - akár Tóth Adrien mottója is lehetne: Munkámhoz két szív kell: a kegyes s a kegyelt . Nos, Adrinál láthatóan mindez eleve adott: a tehetség alázattal is párosul.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!