Az éneklés önkifejezés

2020.06.13. 07:00

Gerlich Szonja torkában olyan adottság lakozik, ami nem sokaknak jutott

A népdaloknak közösségépítő szerepük van, emellett fejlesztik érzelmeinket és önismeretünket, gyógyítanak, finoman alakítják életünket és világszemléletünket is.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt vallja a Székesfehérváron élő Gerlich Szonja, akinek a torkában olyan adottság lakozik, ami nem sokaknak jutott.

Honnan ered ez a szerelem, amely ön és a népdaléneklés között alakult ki az évek folyamán?

– Hatévesen álltam először színpadon Székesfehérváron a Városháztéren egy városi karácsonyi műsor keretein belül. A népzene már ekkor sem volt ismeretlen számomra, mivel 3 éves koromtól néptáncoltam.

Rengeteg versenyen megmérette magát, szép eredménnyekkel végzett. Mikor indult el ezen az úton, van olyan verseny, amely kiemelkedik a többi közül?

– Életem első népiének-versenyére tízévesen mentem. Az akkori iskolai énektanárom nevezett be, akinek az órákon feltűnt, hogy jól illene a hangomhoz a népdaléneklés. Innentől kezdve minden évben jártam versenyekre. Számos eredményt értem el a kiemelt aranytól az aranyon át az ezüstig. Anyukám minden egyes eseményen ott volt velem, mint az én személyes és egyéni kabalám, emiatt nagyon szerencsésnek érzem magamat. A megmérettetések közül a legmeghatározóbb a Fejér megyei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny.

Gerlich Szonja most érettségizett Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Innentől nem volt megállás. Egyértelmű volt, hogy a továbbtanulása is ezen irányba fog történni?

– Azt hiszem, igen. Hetedik osztályban kerültem be a zeneiskola népzene szakára, és ennek az évnek a végén fogant meg bennem a gondolat, hogy zenei pályán, konzervatóriumban tanulnék tovább. 2016 szeptembere óta tanulok zeneművészeti szakgimnáziumban, ez volt az az elmúlt 4 év, amikor úgy érzem, a legjobban kiteljesedtem az éneklésben, és mondhatni, megtaláltam a saját hangom. Idén érettségiztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumának népzene szakán, mint népi énekes.

Beszéltünk már a fellépésekről. Hogy szeret jobban színpadon állni, szólóban vagy a zenész társaival közösen?

– Mindkettő formának megvan a maga varázsa. A közösségi éneklésnek van egy különleges összetartó ereje. Mint baráti kör is közelebb hoz minket minden egyes fellépés az iskolai énekes társaimmal. Nagyon szeretek zenekarral énekelni. Magam is tanultam tizenegy évig zongorázni, valamint két évig citerázni és kobzolni is. A fellépések között az idei tanévben kétszer is volt lehetőségem a Zeneakadémia színpadán állni, először 2019 októberében, majd pedig 2020 januárjában. Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, egy életre szóló élmény volt.

Akkora szeretettel beszél a zenéről, a népzenéről, az éneklésről. Miket kapott ettől a világtól?

– Számomra az éneklés egyfajta önkifejezés. A legkedvesebb dolog a népdalokban, hogy mindig van egy dal, egy szöveg, ami illik a hangulatomhoz, leírja az adott élethelyzetemet, amiben vagyok. Az évek alatt számomra is értelmet nyert az a mondat, hogy a zenének, az éneklésnek lélekgyógyító hatása van. A népzenének köszönhetően különleges személyekkel találkoztam. Nem tudnék most mindenkit név szerint említeni, de kiemelkedően meghatározóak voltak számomra Vadányi Orsolya, aki elindított a pályán, megismertetett a népzenével, Török-Ábrahám Brigitta és Dömény Krisztián, akik a Bartók-konziban voltak tanáraim. Nemcsak mint szakemberek, hanem mint emberek állnak előttem példaként. Szerencsésnek tartom magam, hogy ezekben a zavaros középiskolai éveimben, amikor mindenki mondhatni keresi önmagát, ilyen emberek vettek körül. Tudtam, bátran fordulhatok hozzájuk tanácsért, mindig volt egy-két bátorító szavuk. Általuk váltam azzá az énekessé és emberré, aki ma vagyok.

Idén érettségizett a Bartók Béla Konzervatóriumban. Merre visz tovább az útja?

– Londonban szeretnék továbbtanulni tanári szakon, amit reményeim szerint szeptemberben, a kialakult helyzet miatt ugyan csak online, de el tudok kezdeni. Emellett szeretném befejezni az 5. évet a Bartók-konziban, hogy hivatalosan végzett OKJ-s népzenésszé váljak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!