Hétvége

2016.12.30. 19:06

Face-kelődések

Könyvfesztivál szavakban: Csernus fáradt, Varró nem kövér (annyira), Kun Miklósnak érdekes cipője van, Venczel Vera 20 kiló, Heller Ágnest fényképezik, Tarján Tamás jár-kel, az egyik politológusnak piszkos a könyöke, a másik üzletkötő karakterű, Sólyom László egy szatyor könyvvel, Boros Lajos jelmezben, kínaiak, arabok, izraeliek, franciák, olaszok.

Kovács Imre Attila

Vágyakozó szemmel nézem a dedikáló asztal mellől a magyar kékharisnyákat, de nem, nem, nem... (Bezzeg az utánam jövő Sándor Gyuri tolla meg nem áll...) *** „Mi sem valánk épp ostobák, / S nem egy gazságot elkövettünk; / És most fordul fel éppen a világ, / Mikor derék fenntartói mi lettünk?” (részlet Goethe: Faust, I. rész; Jékely Zoltán fordítása) Nem ismerős szituáció? *** Mark Lilla kötete olvasva (A zabolátlan értelem)... Heidegger, Hannah Arendt, Jaspers, Carl Schmitt, Walter Benjamin és más intellektuális vagabundok a célkeresztben. A Platón – Dión – Dionüsziosz agymenet jó, a többi „dekonstruálhatóan” elfogult. De hogyan legyen valami izgalmas lólábnyi részrehajlás nélkül? A hölgy mégsem a gömbfaköbözésről esszéizál... Ja, és lám, Heideggernek Arendt volt élete nagy szerelme, s viszont. Lilla, erre kéne egy trilla... *** Vettem 100 magyar forintokért egy 1922-es kiadású Révész Béla könyvet (Ady Endre életéről, verseiről, jelleméről címmel). Kitűnő állapotban van, egyetlen szépséghibája, hogy az alsóörsi Duna Cipőgyár SZOT üdülőjének könyvtárából lopták. Kriminalitás és költészet szép találkozása, a (még mindig) olvasó nép szellemi épülésére. Nem kellene egy vizsgálóbizottságot alakítani?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!