Hétvége

2015.11.06. 16:51

Ezt csak játékosan lehet - Sevella Zsuzsannát aranyoklevéllel ismerték el újszerű ötleteiért

Székesfehérvár - Nagyon kedves és nagyon ötletes. Sevella Zsuzsannát minden nagy, városi rendezvényen megtaláljuk, ahogy barkácsol, játszik a gyerekekkel.

Kocsis Noémi

Múlt nélkül nem érthetjük a jelent,  nem építhetjük a jövőt.  Akár alapvetés is lehetne e mondat  a Zsuzsa felállította értékrendben, de az biztos, hogy valamennyi eddigi munkája ezt tükrözi, erősíti. Az eredetileg tanító, népművelő végzettségű, majd később családpedagógiai, játékpedagógiai végzettséget is szerző szakember munkáját legutóbb az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállításon ismerték el, arany oklevelet kapott ötletes, újszerű foglalkoztató füzeteire. A díjazott MintaKincsTár azonban csak egy a Zsuzsa által kitalált ötletes és újszerű dolgok közül. A népi értékeket nem zászlóra tűzve lobogtatja, szinte észrevétlenül, de maradandóan csempészi be mindenbe, amibe csak fog.

Sevella Zsuzsa a héten a Mesterségek házában tartott játékos, oktató foglalkozást a gyerekeknek.  Fotó: Koppán Viktor

– A gyerekeket a legfogékonyabb korban (óvodás, alsó tagozat) ismertessük meg elődeink szokásaival, mesterségeikkel, míves tárgyaikkal. Modern módszerekkel (rejtvényekkel, érdekes játékeszközökkel, vonzó színhasználattal stb.) hozzuk hozzájuk közelebb a számukra oly idegen formakincseket. Évek során azt tapasztaltuk, hogy a mai gyerekek szívesen kutakodnak, búvárkodnak a múltunk, hagyományaink után. Nekünk felnőtteknek kell megmutatni, bepillantást engedni, láttatni, hogy aztán méltó módon majd ők is továbbadhassák – hangsúlyozza Zsuzsanna a módszert. Munkái szinte mindegyikében ott van a kolléga-barát, Gonda Emma, a legtöbb ötletet közösen dolgozták ki, valósították meg, pályáztak rá. Számtalan vetélkedő, tábor, egyedi kezdeményezés fűződik kettőjük nevéhez, ezeket felsorolni is nehéz lenne itt, a lényeg: folyamatosan keresik az új utakat és lehetőségeket, hogy a hagyományokban rejlő értéket, a népművészet szépségét minél többekkel megismertethessék, megszerettessék. Rengeteg tervük van: másokat is buzdítanak, hozzanak létre játékkészítő műhelyeket a Játszótárs mintájára. Két téma akkreditációján dolgoznak, anyanyelvi nevelés és mese,valamint a népművészet régen és ma témakörökben. Zsuzsa rendszeresen járja az országot, vizuális pedagógus továbbképzéseket tartva.

Nagy kedvence a barokk kor csillogása, a pompa, a királyok, királynők, mindebből  kastélyokban használható múzeumpedagógiai segédanyagot állít össze.  Szeretné folytatni a helyi tv Kincsesláda című műsorát, ehhez rengeteg otthon egyszerűen elkészíthető vizuális és társasjáték ötlete van. Szeretne táboroztatni, oktatni, játszani, programjaikat a falvakban élő gyerekeknek is eljuttatni.

– Közel húsz éve lakom Fehérváron. Sőt középiskolába is ide jártam, néha mégis azt mondom, ráckeresztúri vagyok. Ez annak köszönhető, hogy csodálatos gyerekkorom volt, kitűnő tanárokkal, így szívem mélyén mindig ráckeresztúri maradok.

Aki ismeri Sevella Zsuzsit, tudja, hogy mindenben meglátja a kreatív lehetőséget. Egy pamutszálban, egy kiürült palackban, egy bordás papírban. Három gyermeke úgy nőtt fel, hogy anyuka mindig barkácsolt nekik. Zsuzsa férjével együtt már megszokták, hogy mindenhol alapanyagok vannak, így a családi vacsorához elég egy tányérnyi hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!