Hétvége

2017.07.22. 08:35

A változatos ízek szerelmesei, akik nem félnek a különleges ízélményektől!

Mostanában egyre több étterem kínálatában jelennek meg a kicsit extrémebb étkek, amelyek nem kimondottan a magyar konyhát képviselik. Azonban felvetődött bennünk a kérdés, hogy vajon mennyire vagyunk nyitottak az újdonságokra? Merünk valami különlegeset rendelni, vagy végül maradunk a jó öreg rántott hús sült krumplival kombónál?

Laci Patrícia

Ritkán lehet olyan emberrel találkozni, aki nem szeret enni, főleg Magyarországon! Bizony ám, kis hazánkban az emberek nagy része még strandolás idején, két fürdés között, a legnagyobb kánikulában is jó-ízűen elfogyasztja a tejfölös lángost vagy éppen a nem könnyű ételek közé sorolandó babgulyást, desszertnek pedig lecsúszhat még két-három darab palacsinta is. Mert miért is ne? Úgyis lemozogja az ember lánya a bevitt extra kalóriákat lubickoláskor. Karácsonykor jöhet a halászlé, a töltött káposzta, a rántott húsok, a franciasaláta, s persze a jól megérdemelt mákos vagy éppen diós bejgli. Húsvét idején a fonott kalács, a sonka, a kocsonya s a főtt tojás a közkedvelt sok magyar embernél. A családi ünnepek, például szülinapok vagy éppen csak egy átlagos vasárnapi ebédnél pedig nem hiányozhat a húsleves, a rántott csirke, sült krumplival vagy éppen rizzsel, illetve a pörkölt nokedlivel.

Nos, nem kell félteni minket, megadjuk mi magyarok a módját, ha étkezésről van szó, ám mostanság megfigyelhető egyre több hazai étterem kínálatában, hogy a séfek próbálnak eltérni a megszokottól, s kicsit különlegesebb ételeket is bevesznek a kínálatukba, s itt nemcsak az exkluzív, drága helyekről beszélek, ahol az egy főre jutó étkezés minimum tíz-ezer forintba kerül, hanem az olcsóbb kategóriájú vendéglátókról is. Olykor olyan nevek jönnek szembe az emberrel az étlapon, hogy csak pislog nagy szemekkel, majd azon tűnődik, mégis milyen ízélményt is várhat el például a szarvasgombakrémmel megkent borjúhústól, tetején tükörtojással? Végül pedig pánikolva keresi az étlapon a pörkölt-nokedlit, arról legalább tudja, mi fán is terem az.

Persze egy bizonyos réteg egyáltalán nem fél az új ízektől, sőt, bátran kipróbál bármit, ami nem megszokott, de itthon még mindig ők vannak kicsit kevesebben Varga Eszter szakács tapasztalatai szerint. A fiatal lány jelenleg a fehérvárcsurgói kastélyban szakácskodik. A szakmát körülbelül 4–5 éve űzi.

- A magyar emberek kezdenek nyitni a különlegesebb ételek felé, de inkább a fiatalok, nem pedig az idősek. Ám vannak olyan étkek, amelyeket nem mernek sokan kipróbálni, ilyen például a lazac, ami szerintem isteni finom, mégis ódzkodnak tőle, helyette inkább pontyot esznek. Ellenben a külföldiek nagyon nyitottak, ők mindig az adott ország helyi különlegességeit keresik - osztotta meg velünk tapasztalatait Varga Eszter, aki szintén nem az a típus, aki egy étteremben rántott húst vagy éppen pörköltet rendelne, helyette szeret nyitni az új ízek felé.

Nem szokványos tálalás Bajorországban

Sőt, mivel Eszter szakács, emiatt az újabbnál újabb elkészítési módszerekkel, trükkökkel is képben kell lennie, ugyanis állítása szerint egy jó szakács holtáig tanulja a szakmát, emellett szereti a kihívásokat.

- A desszerteknél pár hónapja megjelent egy új trend, a tükörfényes máz: a süteményen marcipán helyett egy ilyen csokoládé jellegű fényes máz, amelybe ha belenézek, akkor visszatükröződik az én képem. Ahhoz, hogy fejlődjek, rengeteget kell olvasnom, de szeretem, ha a kollégáim is adnak tanácsokat - mesélte Varga Eszter, aki szerint a hazai szakácsszakmának nagy előrelépést jelentett Széll Tamás séf bravúros szereplése a nemzetközi Bocuse d'Or versenyen. Végül hozzátette: merjen mindenki nyitott lenni az új ízekre!

A Mórról származó Koczur Szilvia kifejezetten nyitott más kultúrák gasztronómiájára, a képen Szilvia az egyik legismertebb balkáni étellel, a pljeskavicával látható

A Mórról származó Koczur Szilvia is bátran nyit a különleges ízek felé, a lány egyébként rengeteg külföldi országban járt már, sőt, kalandjairól még blogot is vezet.

Szilvia a szicíliai pisztáciás pizzát is kipróbálta

- Régen nagyon válogatós voltam, csak pár évvel ez- előtt határoztam el, hogy nyitottabb leszek az új ízekre, s megkóstolok olyan ételeket is, amelyeket még nem ettem előtte - mesélte Szilvia, aki még a legfurcsább étkeknek is bátran ad esélyt.

Varga Eszter kreálmánya: grillezett csirkemell gyökérpürével s árpagyönggyel

- A múltkor például pirított csótányt és sült szöcskét ettem fehér csokival, kicsit csipsz jellege volt, de jó volt. Egyszer pedig a szicíliai utam során grillezett lóhúst próbáltam ki pisztáciás pizzával. A lóhús azon a területen olyan hagyományos étel, mint nálunk a disznó. Ha egy idegen ország tájételeit kóstolom meg, azonnal végigmegy rajtam egyfajta életérzés, s közelebb kerülök az adott kultúrához, illetve a helybéliekhez, ez pedig izgalmas élmény, még ha csak pár perc erejéig is tart - mondta Szilvia, akinek az egyik legkedveltebb étele a szirnyiki, amely leginkább a túrógombócra hasonlít, a finomságot Kijevben fedezte fel a lány.

A tenger gyümölcse, a kagyló rántott cukkinivel

Szilviát jelenleg a balkán konyha nagyon érdekli, szeretne is a közeljövőben a balkán országokba eljutni azért is, hogy meg tudja majd tapasztalni az ottani ízeket.

A magyar szakács, akire büszkék lehetünk

Talán egy egész ország szurkolt Széll Tamás séfnek és csapatának, akik Magyarországot képviselték a rangos Bocuse D'Or szakácsversenyen. Még 2016-ban Széll Tamásék meg is nyerték a verseny európai döntőjét, idén januárban pedig csak kicsi hiányzott a dobogóig, ugyanis a 4. helyezettek lettek, megelőzve többek között a házigazda franciákat, illetve bezsebeltek két különdíjat is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!