Hétvége

2017.07.22. 10:10

Sarokerkély, mint épületdísz - De hol van az anyósok leshelye?

Épületdísz. Az a sokszor rejtett dolog a házon, amit gyorsan elhaladva előtte valószínűleg nem is veszünk észre. Érdemes tehát néha úgy is megszemlélni a várost, hogy a fejünket felfelé tartjuk. Így tehettek az érdeklődők egy múlt pénteki tematikus városi túrán is.

Kocsis Noémi

Az épületdíszek kérdésköre talán nem annyira felvillanyozó általában, mint a gasztronómia vagy a királyi házastársak magánélete, ennek ellenére mégis szép számmal várakoztak érdeklődők a Városház téren múlt pénteken, hogy részt vegyenek az épületek rejtett részleteit felvonultató belvárosi sétán. A kedves, mosolygós és informatív sétavezető, Kulcsárné Mariann az első látásra ismerős, mégis alig megfigyelt részleteke is felhívta a csoport figyelmét: voltak köztük idősebbek és családok, sőt, óvodások is - a kicsik őszinte érdeklődéssel figyelték a számukra magasba tornyosuló erkélyekről szóló építészeti vagy éppen várostörténeti magyarázatot. A Törökudvar mellett megállva, a Hiemer-ház Liszt Ferenc utca felé néző sarokerkélye a turisták kedvenc fotótémája, tipikus képeslapelem.

A Magyar Vitéz eredetileg nem itt állt, magyarázza Kulcsárné Mariann. De manapság már hiányozna innen

- Győri turistákkal beszélgetve hallottam róla, hogy ezt a fajta sarokerkélyt arrafelé az anyósok kémkedő vagy leshelyének hívják. Nem hallottam még ezt az elnevezést korábban, de nagyon sokatmondónak tartom - jegyezte meg Kulcsárné Mariann. (Ottjártunkkor egyébként éppen egyetlen anyós sem leskelődött az erkélyről.)

Az anyósok leshelye is lehetne ez a szép sarokerkély

A séta a Goldziher Ignác közben vezette a fehérváriakat tovább - itt, a most étteremként működő egység falán szokatlan, kiugró fakeretre leszünk figyelmesek - a régi, felújítás előtti állapot megőrzött darabjára. A Vörösmarty Könyvtár főépülete sem marad ki, a tudományt és kultúrát őrző alakok megemlítésén túl természetesen szóba kerül a bent látható, valóban szép kiállítás is. Majd a Magyar Vitéz szobrának megszemlélése után a Fő utcára térünk ki, ahol az egykori városfal és kapu emlékére már csak az emléktábla szövegét olvashatjuk. Viszont szép épületdíszekkel a Fő utcán még sokfelé találkozunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!