Hétvége

2013.04.05. 11:32

Épek és sérültek színjátéka a baptista szeretetszínházban

Épek és sérült emberek, gyermekek és felnőttek, amatőr színjátszók és profi színészek – ezek együttese a Baptista Szeretetszolgálat Imre Sándor Szeretetszínháza.

Miskei Anita

A társulat nemrégiben Seregélyesen járt, ahol az általános iskolás diákok belekóstolhattak a társulat különleges világába, melynek hatalmas sikere volt – árulta el Bartokos Tamás, a színház lelke, motorja, színész, rendező.

Ebben a kis országunkban van egy társulat, melyet a szeretet hívott életre – kezdett bele történetükbe Bartokos Tamás, akiről úgy tartják, mindennek mozgatórugója, motorja, lelke.

A Baptista Szeretetszolgálat Imre Sándor Szeretetszínháza Seregélyesen is járt, a Valahol Európában-t adták elő

– A hét évvel ezelőtt alakult Komédiás Integrált Színház (KOMISZ) alaptevékenysége a szociális ellátásban részesülő sérült, hátrányos helyzetű emberek, gyermekotthonban élő gyermekek támogatása a színjátszás segítségével. A színház amatőr és professzionális színészei több fővárosi szociális intézményben álltak helyt, és bizonyították emberségüket, őszinteségüket. A KOMISZ pedig megszületése óta számos színpadi alkotást hozott létre, és mutatott be az érdeklődő közönségnek, az ország több pontján valamint külföldön is. Eljutottunk például Brüsszelbe, az Európa Parlamentbe is – mesélte Bartokos Tamás.

Akitől megtudhattuk, a KOMISZ az integráció olyan változatát nyújtja tagjainak, akik a közösség egyenrangú partnerei, a közösséggel együtt, a társadalom számára a színházi előadásokkal őszinte emberi értékeket hoznak felszínre, tagjai emberi játszmáktól mentesen, együtt, egységben dolgoznak egy közös színház fenntartásán.

- A színházi tevékenység, a közös munka, valamint a kötetlen együttlétek során egy igazi baráti és munkaközösség alakult ki épek és sérültek, ellátottak és külső emberek között. A csoport működése során a résztvevők rendkívül sokat fejlődtek, javult állapotuk, környezetükhöz való viszonyuk. A KOMISZ, s a színjátszás természetes módon, könnyedén megoldotta, feloldotta a problémákat, orvosolta a bajokat – mesélte a színész, rendező.

Hozzáfűzte, 2007 óta a Baptista Szeretetszolgálattal szorosan együttműködve végzi küldetését a társulat, így egyre több helyre jutnak el, s szélesebb rétegeket érintenek meg. Ráadásul 2012 óta a színház felvállalta saját eszközeivel a más, hátrányos helyzetű emberek érdekképviseletét, megsegítését is.

- Nemrégiben a szeretetszínház különleges otthonra talált Seregélyesen. A település általános iskolája, de a község egésze kitörő örömmel fogadta a színházat – mondta a vezető, Bartokos Tamás, aki kis társulatával együtt megmutatta, mit tudnak, hogyan szeretnek.

- A seregélyesi közönség a Valahol Euróban című musicalt láthatta a társulat és a bevont helyi gyermekek előadásában. A színpadon természetesen együtt játszott ép színész, gyermek, illetve a Kéthelyi és Zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthonának színészei is. S mi úgy éreztük Szenczy Sándorral, a Baptista Szeretetszolgálat elnökével együtt, hogy hazaért a társulat – mondta a vezető.

Ezen a különleges estén együtt emlékeztek Imre Sándorra, a szeretetszínház névadójára, s megalapították a "Csíkos zokni díjat" is, mert Sándor szerette a zoknikat. A díjat pedig minden évben azoknak adományozzák majd, akik játékukkal és közösségi munkájukkal igazán sokat tettek a társulatért. 2013-ban Jakab Szabina, színésznőt, Lázi Irma színésznőt és Szendrő Attila színészt jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!