három megye tűzoltóiért is felel

2020.07.12. 07:00

Elismerték a lánglovagok doktornőjét, Gábor Ágnest

Keveseknek adatik meg, hogy egészen kicsi koruk óta tudják, „mik lesznek, amikor nagyok lesznek”. Ám Gábor Ágnes gyerekkora óta orvosnak készült, s hogy jó helyre került a tűzoltók között, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Pintér Sándor belügyminisztertől elismerést vehetett át.

Borsányi Bea

Gábor Ágnes mindig egyenruhások között szeretett volna dolgozni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hivatalos közleményben ez olvasható: „Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Semmelweis-nap alkalmából emléktárgyat adományozott Gábor Ágnesnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ főorvosának.” A TEP-MEK-nek rövidített központ a fehérvári tűzoltólaktanya hátsó traktusában megbújó orvosi rendelő, olyan regionális központ, ami nem létezik az ország minden megyéjében.

Gábor Ágnes főorvosnő Semmelweis-nap alkalmából emléktárgyat vehetett át Pintér Sándor belügyminisztertől. Az elismerés magát a doktornőt is meglepte, hiszen munkatársai, felettesei a legnagyobb titokban terjesztették őt fel erre. Annál nagyobb öröm volt az elismerés a fiatal doktornő számára, akinek ez egyértelmű visszajelzés arról, hogy nagyon is értékelik a körültekintő és lelkiismeretes munkát, amit évek óta végez a katasztrófavédőknél, és abban az elhatározásában is megerősítette, hogy a pályán maradjon és megszerezze a foglalkozás- egészségügyi szakvizsgát.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Itt tehát nemcsak a megyeszékhely, de egész Fejér, valamint Veszprém, Tolna és Komárom-Esztergom megye lánglovagjait, illetve teljes személyi állományát – a rendvédelmi alkalmazottaktól a kéményseprőkig bezárólag – látják el, ami körülbelül 1400 embert jelent. Gábor Ágnes doktornő 2012-ben vette át diplomáját a debreceni egyetemen, ám karrierje gyorsan haladt és néhány éven belül már a tűzoltóknál szolgált. De hogy kerül egy fiatal nő egyenruhás férfiak közé?

Gábor Ágnes mindig egyenruhások között szeretett volna dolgozni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Már egészen kicsi korom óta tudtam, orvos szeretnék lenni. Az egyetemen amilyen gyakorlat volt soron, én éppen mindig olyan szakorvosnak készültem, mígnem elérkezett a háziorvosi gyakorlat ideje és rájöttem, ez az én igazi világom. A családban korábban nem volt orvos, viszont nagyapám rendőr, dédapám pedig katona volt, vagyis az egyenruhásokhoz ilyenképpen volt közöm. Nagyapámtól rengeteg történetet hallottam, közöttük több rendőrorvosról szólót. Talán ez a kettő volt az, ami engem tudat alatt az egyenruhások felé sodort – mesélte a főorvosnő, aki az egyetem után nem szeretett volna saját háziorvosi praxist, viszont egy állás miatt hamarosan Veszprémbe költözött. A kórház, ahová mindennap bejárt, nem esett messze a rendőrségtől. Egyszer gondolt egy merészet és bekopogott, megkérdezte, nincs-e szükség véletlenül orvosra. Gyakorlatilag azonnal felvették. Onnan aztán másfél év múlva egy megkeresés kapcsán került Fehérvárra.

„Én ott leszek, mikor feladnád”, énekelték a koronavírus-járvány idején a tűzoltók, a doktornő pedig a létraszerből fotózott. A kép címe: A kiállás pillanata
Fotó: Gábor Ágnes

– Egy ilyen helyen orvosnak lenni némileg más, mint egy úgynevezett normális rendelőben, hiszen a civil életben az orvos többnyire idősebb emberekkel találkozik, akiknek betegségeit gondozza, gyógyítja. Itt azonban a fiatalabb korosztály jó egészségi állapotának minél tovább történő megtartása, a betegségek megelőzése a cél. Főként munkaegészségügyi vizsgálatokat, szűréseket, egyéni tanácsadást végzünk, és komoly része a munkának az egészségfejlesztés, az egészséges életmódra szoktatás is – magyarázta Gábor Ágnes, aki fiatal kora ellenére szigorú és következetes, mert tisztában van azzal, hogy a tűzoltók jó része sokszor a fizikai határait feszegeti a bevetések során. Ehhez viszont jó erőre és egészségre van szükség. Nem szabad, hogy valamelyiküknek rejtett magas vérnyomása, esetleg magas vércukorszintje legyen. Mindennap rendel, így mindig elérhető, számíthatnak rá, ami egyfajta biztonságérzetet is ad az irodai dolgozóknak és a vonuló állománynak egyaránt.

Szabadidejében fotózik, a kép címe: Fényjáték
Fotó: Gábor Ágnes

Kitartó, következetes munkája, némi humor és kedves mosoly mögé bújtatott szigorúsága miatt gyorsan befogadták.

– Ez egy nagyon más világ – nőként bekerülni és megmaradni egy egyenruhás szervezetben megkövetel bizonyos kiállást és habitust. De én nagyon szeretem ezt a munkát, mert megbecsülnek, tisztelnek, szeretnek, és én is megszerettem a közeget, a helyet, és hálás vagyok a mellettem dolgozó asszisztensnek, Szabó Elvirának és a kollégáimnak, akik nélkül biztosan nem lennék sikeres. Munkahelyemet tekintve révbe értem. A következő állomás a foglalkozás-egészségügyi szakvizsga megszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!