Hétvége

2014.07.26. 06:19

Együtt szkanderezik a család

Sárosd – A Barzsó-testvérek nem mindennapi fiatalok. Nem isznak, nem buliznak, nem csavarognak. Csupán egy szenvedélyük van, a szkander.

Buthy Lilla

Több cím és kupa büszke tulajdonosai, és nincs megállás.

A Barzsó testvérek legtöbbször egymással szkandereznek, edzenek, hiszen nincsenek potenciális ellenfelek a közelükben (Fotó: Koppán Viktor)

A látszólag törékeny Barzsó Henriettával a sárosdi falunapon találkoztam először. Több tucat ember fogott közre egy asztalt, én pedig kíváncsi voltam, mi csábította el őket a sörpad, pörköltes kondér, szintetizátor háromszög mellől. Közelebb furakodtam, és egy amatőr szkander bajnokság közepébe csöppentem. Lábujjhegyen állva, a jól takaró fejbúbok között próbáltam tájékozódni, mi lehet itt az attrakció. Sikerült átverekednem magam a tömegen, és figyeltem, ahogy egy lányka úgy negyed órán keresztül fárasztott egy igen termetes bicepsszel rendelkező fiatalembert. Sokszor felcsillant a fiú szeme, amikor egy hajszál választotta el a győzelemtől, de Henrietta nem adta fel, új erőre kapott, és minden kezdődött elölről. Az izompacsirta végül persze könnyűnek nem nevezhető győzelmet aratott Henrietta felett, akitől bátortalanul annyit kérdeztem: Te amúgy szkanderezel? Kiderült, a 17 és fél éves lány többszörös országos, világ és Európa kupa győztes, 97 érem és 22 kupa tulajdonosa. Szóval igen, amúgy szkanderezik.

Mégis hogy lesz egy lányból profi karbirkózó? – adódik rögtön a laikus kérdés. Barzsó Henrietta három éve, a bátyja révén került közelebb ehhez a sportághoz. Tulajdonképpen megirigyelte tőle. Bátyja versenyére utazott a család, és Henrietta egészen az utolsó pillanatig titkolta, bizony ő is megmérkőzik. Végül ötödik és hatodik helyezést ért el, annyira magával ragadta a hangulat, hogy szinte haza se akart jönni. Előtte úszott, versenyeken is indult, érmeket is szerzett, de nem nyújtott kiemelkedőt, nem úgy, mint szkanderben! Nem akar világbajnok lenni, többszörös világbajnok annál inkább. Eddig öt országban volt megmérettetésen. Az idei világbajnokságát, ami szeptember 14-én lesz Litvániában, saját maga finanszírozza, már három hónapja keményen dolgozik. Emellett pedig kitartóan edz, heti hét napot, napi több órát. Most négy kilót kell fogynia, ezért fut és diétázik. Július 24-én hajnalban indul a belgiumi világkupára, junior kategóriában címvédőként. Tavaly itt lovaggá is ütötték, elmondása szerint külföldön nagyon sok ember rajong ezért a sportért, és a versenyek is nagyon jó hangulatúak.

A sárosdi falunapon édesanyjuk is kipróbálta magát a szkander asztalnál. A testvérek lelkesen magyarázták neki a szabályokat


– Akik megismernek és megtudják, hogy mit csinálok, rögtön szkanderezni akarnak velem. Persze mindenkivel kiállok. Hagyod őket nyerni? – kérdezem, Henrietta pedig rávágja: attól függ! Vadidegen, nagyszájú embernek biztos, hogy nem adom meg azt az örömöt, hogy legyőzzön, de egy barátomnak, persze. Hazudnék, ha azt mondanám, nem jó érzés látni, ahogy a fiúk arcáról is lefagy a mosoly. Egyszer a showman Kasza Tibi is kihívott. Lenyomtam, kétszer is – meséli mosolyogva a fiatal lány.

Henrietta bátyja, Alexander jelenleg a Széchenyi technikumát végzi gépészként, és szeretne továbbtanulni. Egyszer mérnök lesz. Négy évvel ezelőttig csak fekvenyomásokat csinált, és sakkozott. Majd egy nap, unokatestvérei elhívták egy karbirkózó versenyre, és biztatták, próbálja ki magát.

A vicc kedvéért sokszor kiáll fiúkkal is az 59 kilós Henrietta (Fotó: Koppán Viktor)


– Rögtön megtetszett, és eldöntöttem, ezt akarom csinálni. Már a legelső versenyen akadtak szép számmal nagydarab ellenfelek, akiket legyőztem. Azóta többszörös országos bajnok, Európa Kupa és többszörös világkupa győztes lettem. A 2011-es világbajnokságon jobb kézzel hatodik, bal kézzel ötödik helyezést értem el – meséli a hetven kilós szkanderező. Eddig tíz országban versenyzett, a legtávolabbi Kazahsztán volt. A testvérek csak egymásra számíthatnak, nincsenek potenciális ellenfelek a környezetükben. Általában együtt sportolnak, legtöbbször otthon, vagy a Halesz-park szabadtéri konditermében. A sárosdi családi házuk pincéjében rendeztek be konditermet, aminek a közepén természetesen egy szkander asztal áll. Hogy kell elképzelni, amikor a két tesó gyakorol? – teszem fel a kérdést. Cinkosul egymásra néznek és nevetnek: Hangosan! Majd Henrietta hozzáteszi: Alex engem úgy kínoz, hogy már sikítok, annyira fáj. Alex önmagához méri az edzést, napi három órát is képes folyamatosan edzeni. 

– Régebben még kiálltam ellenük, mikor gyakoroltak, de ma már Henrietta ellen sincs esélyem – mondja az édesapa, aki szerint önmagáért beszél a sikert jelző rengeteg érem és kupa, amit a nappalijukban gyűjtenek. Tény, hogy nem olcsók a versenyek, Henrietta három és fél éve eddig három és fél millióba került a családnak. A gyerekek sikerélményein és szenvedélyén nem akarnak spórolni. Pláne, hogy más, fiatalokat beszippantó, káros függőségük nincs. Nem isznak, nem cigiznek, nem csavarognak, és bulizni is csak nagyon ritkán járnak el. Az alkohol lassítja a reflexeket – indokol végül Alexander.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!