Hétvége

2013.09.20. 11:02

Család ellen nincs orvosság: fordulatos, igazi ritmusjáték

Arról, hogy jó hangulatban induljon az ősz, megpróbál nyomatékosan gondoskodni a Vörösmarty Színház.

Szabó Zoltán

Szombaton lesz a premierje az Indul a bakterház című komédiának (a bársonyszékesek már pénteken láthatták). Aztán műsoron marad a Család ellen nincs orvosság, Ray Cooney bohózata, amelyet nagy sikerrel játszottak Fehérváron. Ám nem csak itt, a megyeszékhelyen, hiszen – mint arról beszámoltunk – az előadás elnyerte a közönségdíjat a nyári budapesti, Városmajori Színházi Szemlén.

A rendező, Lendvai Zoltán vette át az elismerést, de a darab elhozott egy másik díjat is: a szakmai zsűri úgy ítélte meg, hogy Hirtling István volt a legjobb mellékszereplő. Kedvcsinálóként röviden érzékeltetjük, hogy mi is vár a nézőre, ha megnézi a bohózatot. Többek között szembesülhet azzal a kérdéssel, hogy vajon mit tegyen az ember, ha élete legfontosabb konferencia előadása előtt néhány perccel betoppan rég nem látott szeretője, és vele érkezik szerelmük tizennyolc éves izgága gyümölcse is?

Vállalja a botrányt vagy meneküljön füllentésről füllentésre, egyre bonyolultabb és egyre mulatságosabb helyzetekbe sodorva magát? Ray Cooney szerint egyértelműen a második megoldás a helyes, és ezért csak hálásak lehetünk neki. Hogy miért? Például azért, amit annak idején a londoni bemutató bemutató után írtak: „A színház előcsarnokában nevetőgörcsoldókat kellene árusítani.”


Család ellen nincs orvosság című darab elnyerte a közönségdíjat a nyári budapesti, Városmajori Színházi Szemlén


Bekukkanthatunk egy kórház orvosi szobájába is, ahol sok félreértés, átöltözés, rossz tomporba beadott nyugtató injekció ellenére a fiú végre megtalálja... De itt álljunk meg, ne lőjük le a poént, hiszen a színházban az nagyobbat szól.A fehérvári előadás létrehozói az eredmény alapján élvezték a próbákat és a bemutatókat.

Lendvai Zoltán azt mondta: – Ez egy „nagyon vígjáték”, tele bonyodalmakkal álruhákkal, félreértésekkel. Izgalmas kihívás bohózatot rendezni, hiszen rettenetesen sok a fordulat, a váltás. Igazi ritmusjáték ez! Nagyon fontos a tempó, pontosnak kell lenniük a színészeknek. A próbákon rengeteget kísérleteztünk, de az előadásokon kaptuk el az igazi sodrást.

Hirtling István dr. Hubert Bonney-t alakítja. Szerinte a figura csupa jó szándék és megértés, ám pontosan a gondos igyekezet, az önfeláldozás sodorja hihetetlenül komikus szituációkba. Védené a barátját a bajtól, és emiatt találja magát még nagyobb slamasztikában. Valójában önmagában nem komikus a figura, csak a körülményeke sodorják nevetséges helyzetekbe.

Egyed Attila dr. David Mortimore-t játssza a darabban. Egy tehetséges, középkorú orvost, aki meglehetősen öntelt, és kissé fölényesen kezeli a környezetét. A szebbik nemet soha nem vetette meg, és ebből adódnak a problémái. Jól megírt, kellemes szerepben tűnik fel Závodszky Noémi (Rosemary Mortimore), Váradi Eszter Sára (Jane Tate), Hernádi Szabolcs (Leslie), Egri Márta (Mama), Bakonyi Csilla (Főnővér), Csizmadia Gergely (dr. Mike Conolly), Tamási Zoltán (Bill), Kondász Renáta (Nővér). A díszletet Bakonyi György, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte. A Család ellen nincs orvosság szeptember 25-én, majd október 5-én és 15-én, 19 órakor látható a nagyszínpadon, bérletszünetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!