Perelj, Uram!

2020.11.15. 20:00

Csákberényben forgatnak egy történelmi filmet

Tévéfilm készül Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye alapján.

Majer Tamás

Mintegy félszáz csákberényi statiszta is közreműködik a fimben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyik variáció, hogy szembeülünk Krisztiánnal, kopogtatnak, és Krisztián kifordul magának jobbra – instruált egy hang a csákberényi tájháznál, Szikora János hangja; a kamera helyét, nézőpontját lőtte be. – A másik, hogy a kamera ott van, ahol most az üres szék, és oldalról, profilból látja Krisztiánt; kopogtatás, és Krisztián befordul a kamerával szembe – folytatta.

Szikora János a vírushelyzet miatt ottjártunkkor, kedden, november 10-én délután a távolból, de rendezett! Készül egy új Fejér megyei film, a címe: Ítélet és kegyelem.

– A történet az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a dunántúli Csákberény maroknyi népe hősiesen védi szabadságát és kivívott jogait, és a bevonuló császári zsoldosok rémuralma alá kerül – ez a film szinopszisa, mégpedig a Nemzeti Filmintézet (NFI) oldaláról idecitálva. A múlt hónap végén jelent meg a hír, miszerint tizenhat, színházak és filmesek összefogásával készülő produkció kap gyártási támogatást. Ezek egyike az Ítélet és kegyelem, amely alapja egyfelől Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye, másfelől a Vörösmarty Színház azonos című, 2018-ban bemutatott előadása.

Mintegy félszáz csákberényi statiszta is közreműködik a fimben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A történet magja, amelyet persze a Fejér Megyei Hírlap olvasói ismernek: a fiatal, 27 éves Manszbarth Antal katolikus plébános és az idősebb, ötvenen felül járó háromgyerekes Szikszai János református lelkész 1849-ben templomaikban kihirdették a debreceni magyar kormány függetlenségi nyilatkozatát... – A történet 1849. júliusában játszódik Csákberényben. A függetlenségi nyilatkozat kihirdetése miatt elviszik őket labancok, és kivégzik. Borzalmas, igazi arcátlanság, hogy úgy részesítik őket kegyelemben, hogy az eredeti, kötél általi halált golyó általi halálra, kivégzésre módosítják! Az ítéletet 1849. július 12-én hajtották végre – összegezte lapunknak Nagy Endre, a film producere Csákberényben, a forgatás főhadiszállásán, a művelődési házban.

Elmondta azt is, hogy az NFI alapvetően azért pályáztatott, hogy segítse a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került színházak működését.

– Az volt a cél, hogy olyan produkciók pályázzanak, amelyeket ki lehet vinni a színházi környezetből, és tévéjátékot, tévéfilmet lehet belőlük készíteni. Nem az volt a cél, hogy a színpadi művet színházi körülmények között valósítsák meg, rögzítsék, hanem az, hogy azt dolgozzuk föl televíziós eszközökkel – mondta el a producer. – Itt forog az egész film a faluban és környékén, részben eredeti helyszíneken, hiszen a református és a katolikus templom környezetében, a paplakban is filmezünk. Most a falu tájházában forgatunk, ami szintén autentikus helyszín, mert körülbelül ilyen lehetett egy korabeli otthon belseje – tette hozzá.

A forgatáson hagyományőrzők is részt vesznek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 70 perces tévéfilm forgatókönyvét Pataki Éva és a rendező, Szikora János írta. Az operatőr ifjabb Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika, a fővilágosító is hírneves filmes: Romwalter Béla „Richy”, A filmben Imre Krisztián és mások mellett szerepel Gáspár Sándor, Varga Lili és Kuna Károly. Közreműködik a Szabad Színház társulata is.

100 millió forintot nyert el a pályázaton a gyártó cég, a B&L Line Kft., illetve a velük együttműködő Vörösmarty Színház. Nagy Endre szavai szerint, a közvetett támogatás révén összesen 140 millió forint áll rendelkezésükre. Ez filmes világban nem is olyan sok pénz egyébként, fejtette ki a szakember.

 

– Egy csomó látványos, játékfilmes eleme van a forgatásnak, drága jelenetek, sok statiszta, lovak, katonák, fegyverek, kocsizás, kaszkadőrök – mondta a producer. – Általában egy tévéjátékot úgy készítünk, hogy egy nap fel tudunk venni öt-hat perc hasznos anyagot. Ez a játékfilmek esetében inkább másfél perc egy nap. Eddig közelebb vagyunk a másfél perchez, mint az öt-hathoz, merthogy bonyolult jelenetek vannak – mondta el.

Vagyis egy nagyszabású produkció készül, s ezek szerint mindenki erőn felül dolgozik az ügyért. Vécsei László, Csákberény polgármestere elmondta, mintegy 50 helyi működik közre statisztaként: mint lovas katonák és mint templomi hívek. Sőt Szikszai János kisfiát is egy csákberényi fiú, Tóth Dávid játssza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!