MESTERSÉGEK FORTÉLYAI

2018.07.14. 18:00

Bútorfestőktől fafaragókig: Még három tábor vár Székesfehérváron

A kézműves hetekkel, alkotótáborokkal hetet ütöttek egy csapásra.

V. Varga József

Viasz Zoltán (k) egy kiállításmegnyitón

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Ami lezajlott: Fehérvári csipkehét, Kosárfonó alkotótábor, Derkovits képzőművészeti alkotótábor és Animo animációsfilm-készítő tábor. Ami hátravan: Országos bútorfestő hét, Négy mesterség fortélyai alkotótábor és Fehérvári gyermek fafaragó alkotótábor – vesszük sorra Komendó Gabriellával, a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza népművészeti referensével.

A torockói bútorfestészet motívumai

Az Országos bútorfestő hét (a Hálózatépítés az élő hagyományért című projekt keretében) július 23-ától 27-éig tart majd az ifjúsági és felnőtt korosztálynak, kezdőknek és haladóknak. Az idén is folytatják a 12 éve elkezdett szakmai munkát, a történelmi Magyarország tájegységeinek örökségét, stílusait mutatják be. A tábor résztvevői megismerhetik a torockói bútorfestészet motívumait, festészetét, technikai fogásait. A tábor szakmai vezetője Király Ferenc bútorfestő, a Népművészet Mestere, vezetője Radetzky Jenőné bútorfestő, népi iparművész. A helyszín a Mesterségek Háza (Székesfehérvár, Rác utca 20.).

Viasz Zoltán (k) egy kiállításmegnyitón
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Bőrműves, csuhéműves és nemezműves mesterségek

A Négy mesterség fortélyai alkotótábor július 30-án kezdődik, és augusztus 4-én fejeződik be. A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza által szervezett népművészeti alkotótábor gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket szólít meg. A résztvevők a Mesterségek Házában megismerkedhetnek a bőrműves, a csuhéműves és a nemezműves mesterségekkel, valamint a mintakincstár játékaival. Szakoktatók, bőrműves: Sipos Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere; csuhéműves: Bárány Mara népi iparművész; nemezkészítő: Józsa-Szaka Kata, a Népművészet Ifjú Mestere; mintakincstár, játékkészítés népi motívumokkal: Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő, Gonda Emma művelődésszervező. A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma.

Fafaragás és -játékok

A Fehérvári gyermek fafaragó alkotótábor augusztus 27-étől 31-éig szintén a Mesterségek Házában várja azokat a 10-18 éves gyereket, fiatalokat, akik szívesen töltik szabadidejüket alkotással. A tábor résztvevői megismerkedhetnek a fafaragás alapfogásaival és egyszerű fajátékok készítésével. A két táborvezető Láng György faműves és Viasz Zoltán hangszerkészítő. A tábor szervezője a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza, támogatója Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!