Hétvége

2017.04.22. 10:45

Tehetünk azért, hogy felismerjük az álhíreket

Székesfehérvár - Mi is tehetünk annak érdekében, hogy a megfelelő tudományos információk jussanak el hozzánk és ismerőseinkhez.

Szanyi-Nagy Judit

Tény, hogy az internet sok lehetőséget ad az embernek: megrövidítette a távolságokat térben és időben egyaránt, lehetővé téve a szabadabb és sokoldalú információáramlást. Legalábbis akkor, ha jól és nem csak a saját világnézetünkhöz illeszkedő portálokat, híreket böngésszük. Az információval azért érdemes csínján bánni: sok olyan szöveg található a neten, amely bár tudományosnak hat, mégis álhír...

A tudósok megállapították, milyen pozícióban érdemes aludnunk azért, hogy örökké egészségesek legyünk. Sokkoló dolgot fedeztek fel a régészek, de ez a "dolog" csak a kattintás után derül ki... A férfiak a vásárlástól impotensek lesznek? - Bizonyára többen is találkoztak már ezekhez hasonló címekkel, kijelentésekkel. Már az elején el kell árulnunk: ezek egytől egyig álhírek. De honnan ismerhetjük fel őket?

Molnár Janka Sára is felvette a harcot az álhírekkel szemben: népszerűsíti a tudományt, ahol csak lehet Fotó: Potyó Imre

- Az álhírek lényegében olyan, tudományosnak ható, valódi szakszövegnek tűnő írások, amelyek nem tartalmaznak ok-okozati összefüggéseket: az egyes mondatok nem logikusan követik egymást, csak különböző tudományoskodó állításokat raknak egymás mellé a szöveg-írók - részletezi Molnár Janka Sára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos hallgatója, aki maga is elkötelezett híve a valódi tudományok népszerűsítésének.

- Ha az ok-okozati összefüggések hiánya ellenére sem ismernénk fel az álhíreket, más miatt is gyanakodhatunk egy internetes cikk olvasásakor. Ha a szerző nem vállalja a nevét, vagy utánaolvasva egyáltalán nem, esetleg alig találunk róla valamilyen információt, valószínűleg nem hiteles forrásról beszélünk. A források amúgy is fontosak: ahogy a nyomtatott szakirodalmaknál, úgy az interneten megjelenő szövegek esetében is szokás hivatkozni más tudósokra, szakoldalakra, szaklapokra. Ha találunk is ilyen linkeket az oldalon, célszerű ellenőriznünk azokat: lehet, hogy a megtévesztés érdekében valódinak látszó hivatkozásokat helyeznek el a szövegben. Ugyanígy gyanakodjunk, ha az illető többször is saját magára hivatkozik - ajánlja Janka.

Hatalmas üzlet van az álhírekben, áltudományos oldalakban: a fogyasztói társadalomban élő ember mindent azonnal szeretne (szépség, fogyás), így kelendők az ezt ígérő termékek, hírek. A weboldalak pedig már abból is jól profitálnak, ha sok oldallátogatót szereznek - ebben a hangzatos, figyelemfelkeltő címek segítik őket Fotó: Shutterstock

Az álhírek az orvostudomány területén is megjelentek, sőt: ebben van a legnagyobb üzlet. Az emberek egészségesek szeretnének maradni, ezért pedig szinte mindent megtennének.

- Az orvosi álhírekre jellemző, hogy részigazságokat írnak le. Például: együnk sok zöldséget, mert a zöld szín miatt több oxigén termelődik, így a vérellátásunk oxigénszintje is nagyobb lesz. Bár az állítás alapvetően igaz, azt mégis elfelejtették leírni, hogy az oxigén fény hatására termelődik, és a bélben például teljesen sötét van - mondja Janka, majd kiemeli: - Az is gyanús, ha gyors megoldást kínálnak. Ha olyan orvosságokkal találkozunk, amelyektől egy-két héten belül izmosak, szépek, soványak leszünk, ott az eladhatóság a lényeg, hiába próbálják az eladók tudományosnak ható állításokkal alátámasztani a hatékonyságot.

A legnagyobb közösségi oldal és kereső mindeddig partner volt az álhíreket csoportosító oldalak megosztásában, de az utóbbi időben ők is felvették a harcot ellenük. A közösségi oldalon jelenteni lehet a gyanús tartalmakat, míg a kereső - angol nyelven - kiírja a listázott weboldalaknál, melyek ellenőrzöttek és melyek állításai nem alátámasztottak. - Sokan csak a címig jutnak el, nem olvassák tovább a cikket. Ez azért veszélyes, mert a címből még nem feltétlenül ismerjük fel, ha egy álhírrel van dolgunk. Ráadásul az álhírek épp a szenzációra helyezik a hangsúlyt, így sokan hamar meg is osztják azokat - mondja Janka.

A legnagyobb pénz a gyógyszeriparban van, így az ilyen hírek olvasásánál fokozottan érdemes figyelnünk a háttérben meghúzódó ördögre... Fotó: Shutterstock

- Nagy szerepünk van abban, hogy felhívjuk a figyelmet a megfelelő tudományos hírekre. A tudomány is lehet szórakoztató, épp erről az oldaláról érdemes megközelíteni, már gyermekkorban is. Hiszen azzal, hogy a gyermek kérdéseit nem hagyjuk figyelmen kívül, és a tudásunkhoz mérten válaszolunk neki, egy nyitott, a világra kíváncsi fiatalt nevelhetünk. Ő pedig jó eséllyel olyan szemléletű felnőtté válik majd, aki ki tudja szűrni az áltudományos híreket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!