Hétvége

2013.12.13. 12:25

Albumba gyűjtött szépség

Tudjátok, vannak hétvégi túrázók – kezdte mondandóját – , akik kis dombokra kényelmesen fölmennek és erdőkben barangolnak, s vannak az alpinisták, akik a legmagasabb csúcsokra törnek...”

Szabó Zoltán

„...És a legnehezebb sziklaszirteket hódítják meg, ha kell, az életük árán is. Így van ez a művészetben is.” – Ezzel folytatódik az idézet. M. Tóth István (1922-2006) festőművész mondta ezt a szakköri órán. Hozzátette: „Választhattok, hogy hétvégi turisták vagy alpinisták lesztek.” Egyértelmű és érthető párhuzam, példázat. Fehér László Kossuth-díjas festőművész, az egykori tanítvány idézte fel a történetet, amely a mesterről szóló, nemrég megjelent albumban olvasható. Fehér elmesélte ezt azon az esten is, amelyen a a kiadványt bemutatták.

Zsúfolásig megtelt akkor a Szent István Művelődési Ház díszterme, s ebben nincs semmi meglepő. M. Tóth Istvánt túlzás nélkül mindenki szerette, viszonozva azt a kedvességet, figyelmet, és persze tehetséget, tudást, amely belőle áradt. Halála után is maradt ez a tisztelet. Hiszen az ember addig él, amíg emlékeznek rá, és ha ez így van, akkor M. Tóth István örökké élni fog.. A Szent István Emlékévben megjelent album míves, gondos, szép munka. Érezhető, látható, hogy – ismét csak nincs rá más szó – szeretettel készült.



A kötet első részében személyes hangú visszaemlékezéseket olvashatunk. Bobory Zoltánét, a barátét, akit a művész özvegye, Árkövi Klára Éva, Klára asszony kért fel a bevezető megírására. A címe: Székesfehérvárhoz – Maroshegyhez hűségesen mind a sírig... Mert ahogyan köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester írja: a Székely Bertalan-díjas alkotó a maroshegyi létét nevében is jelölte, és a kezdetektől fogva tagja volt a városi és megyei művészek csoportjának. Hiszen Maroshegy festőjének is mondták, Fehérvár festőjének tartották, és persze mindnyájunk festője volt.

Archív fotók egészítik ki a visszaemlékezéseket, köztük gyerekori felvétel is, és az az 1955-ben készült két, amikor a romos színházat rajzolta M. Tóth István. Harminchárom éves volt akkor. A már említett Fehér László megjegyzi róla: munkássága mellett az is példaértékű, hogy rossz szót, vagy bántó, gyűlölködő megjegyzést soha nem mondott senkiről. Rövidebb-hosszabb írásban többen (Sobor Antal, Román Károly, Kőnig Róbert például) is megemlékeznek róla, aztán következik a dátumokkal tagolt életrajz, majd pedig a művek. A reprodukciók egy kitűnő művész stiláris, mesterségbeli tudását bizonyítják, de ezt eddig is tudtuk róla. Az albumnak hála azonban most már bármikor megcsodálhatjuk őket, hiszen így, egybegyűjtve csak ebben a kötetben láthatóak M. Tóth István művei. Nagyon sokan összefogtak azért, hogy ez az igényes album megjelenhessen, amihez elengedhetetlen volt Klára asszony eltökéltsége, állhatatossága is. Fáradhatatlanul őrzi férje művészi hagyatékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!