Példaértékű helytállás

2021.02.06. 15:58

Aktuális kutatásáról kérdeztük Schattmann Ferencet

Élete meghatározó élményei közé tartozik egy római zarándokút 13 éves korában. Érdeklődése az egyháztörténet iránt ezt követően ébredt fel, és igaz, hogy a közigazgatásban dolgozik, de régi szenvedélye ma is él. Több egyháztörténeti cikke is megjelent, és a Fe­jér megyei papsággal kapcsolatban is kutat.

Borsányi Bea

Az 50-es években készült képen középen Kisberk Imre székesfehérvári segédpüspök, mellette jobbra Németh László, az álló sor jobb szélén Lendvay Zoltán, mellette Glósz Ervin Fotó: egyházmegyei levéltár

Schattmann Ferenc jelenleg Budapesten dolgozik, de Kápolnásnyéken él feleségével és ikerlányaival. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban érettségizett, igaz, még a József Attila Gimnáziumba iratkozott be. Vallásos családban nevelkedett, hosszú évekig járt az öreghegyi templomba, ahol Glósz Ervin atya volt a mentora. Aktuális kutatásáról kérdeztük.

Az egyháztörténet meglehetősen kutatott terület, van-e még benne olyan „fehér folt”, amellyel érdemes foglalkozni?

– Való igaz, hogy a két világháború közötti vagy az azt megelőző időszak jobban kutatott, és az ötvenes évekkel kapcsolatban is sokat foglalkoztak az üldözött papokkal, a békepapsággal és az ügynökké lettekkel is. Ennek következtében egyes személyek, így például Mindszenty bíboros vagy a koncepciós perek eseményei sokak által ismertek, de a háborút követő időszakban is élt számos olyan egyházi ember, pap, szerzetes, akik évtizedeket töltöttek el a szolgálatban, akár ugyanazon az egy helyen, és „szürke eminenciásként” tették a dolgukat. Ők kevésbé ismertek. Hozzáteszem, az 50-es évek csak most váltak, válnak igazán kutathatóvá, hiszen az iratok keletkezésétől számítva 70 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy hozzájuk férhessen az ember. Legutóbbi kutatásaim középpontjába tehát azok a vidéken szolgáló, „egyszerű” megyei papok kerültek, akik „csak” tették a dolgukat. Nem jutottak magasabbra, mert nem álltak be a sorba, emiatt pedig a szocializmusban az Állami Egyházügyi Hivatal nem adta hozzájárulását a feljebb lépésükhöz. Az a pap pedig, aki nem járt a békepapi gyűlésekre, nem hajolt meg és „keményvonalas” maradt, könnyen egy vidéki templomban „ragadt” egy életre. Ennek is köszönhető, hogy a kistelepülések egy részére kiváló lelkipásztorok kerültek. Közülük szeretnék első körben húszat bemutatni egy tervezett kiadványban.

Az 50-es években készült képen középen Kisberk Imre székesfehérvári segédpüspök, mellette jobbra Németh László, az álló sor jobb szélén Lendvay Zoltán, mellette Glósz Ervin
Fotó: egyházmegyei levéltár

Az ötlet egy fotó nyomán született, amelyre akkor talált rá, amikor Glósz Ervinről keresett régi képeket.

– Néhány évvel ezelőtt került a kezembe az a kép, amelyen kilenc mosolygós pap látható, többek között Németh László ráckeresztúri plébános, aki – ha másként alakul a rendszer – biztosan püspök lett volna. De rajta van Lendvay Zoltán is, aki 53 évig volt Adonyban plébános, és legendás alaknak tekinthető. Szerintem nemsokára közteret is elneveznek róla a településen. És persze látható a fotón Glósz Ervin is, aki abban az időben – a kép néhány évvel az ’56-os forradalom után készült – Ercsiben volt káplán. Ő volt az, aki a forradalom idején Ercsiben a tanácselnöknél követelte az iskolai hitoktatás visszaállítását. A Kádár-rendszer első éveiben emiatt megpróbáltatásokat kellett átélnie.

Milyen források állnak ebben a munkában a kutató rendelkezésére?

– Több forrásból dolgozhatok. A püspökségen megtalálhatók az egyes plébániákhoz kötődő levelezések, személyi adatok – ezek csak püspöki engedéllyel kutathatók – és egyes papok halálakor megjelent újságcikkek, megemlékezések. Jó forrás lehet a hívek személyes visszaemlékezése is. Azokkal a papokkal kapcsolatban, akik a 90-es években vagy a 2000-es évek elején haltak meg, van még esély arra, hogy találok ilyen embereket. Megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, nagy örömömre szolgálna, ha jelentkeznének olyanok, akik szívesen elmesélik nekem a Fejér megyei papok valamelyikéhez fűződő személyes élményeiket, emlékeiket.

Nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen a Székesfehérvári egyházmegyében szolgáló papok száma meghaladta az országos átlagot. Ennek mi volt az oka?

– Ma már csak 70 papja van az egyházmegyének, de a Székesfehérvári egyházmegye Jubileumi névtárában, amelyet az egyházmegye 200 éves évfordulójára adtak ki 1977-ben – az egyházmegyét Mária Terézia alapította –, 230 papot soroltak fel, akiknek nemcsak a nevét, de rövid életútját is leírták. A papi állomány minőségére sem lehetett oka panaszra az itt élőknek. Az 1950-ben feloszlatott szerzetesrendek tagjainak egy részét a megyés püspökök vették át a saját egyházmegyéjükbe. A székes­fehérváriba Shvoy Lajos mintegy 50 szerzetest hozott. Ebből 20 ciszterci és 10 lazarista volt, de összességében 11 rendből érkeztek. Mindez lehetővé tette, hogy Shvoy a kisebb helyeket, az addigi filiákat is plébániává emelje, és ott helyben lakó plébánosok szolgáljanak. Az egyházmegye papjainak magas számában azonban annak is szerepe volt, hogy a Nyugat-Dunántúlon annyian jelentkeztek papnak, hogy a győri szeminárium nem tudta felvenni az összes jelentkezőt. Ezek egy része Fehérvárra került. Megjegyzem, akiket annak idején szerzetesrendekbe – különösen tanító rendekbe – felvettek, mind kitűnő tanulók voltak, így a Fehérvárra került fiatalok magukkal hozták a szellemiségüket, kiváló műveltségüket is. Összességében tehát sok és jó minőségű pap állt az egyházmegye rendelkezésére, és a magas létszám okán akadtak olyan települések is, ahol a plébános mellett egy-két káplán is szolgált.

Nyilván mindannyiuk előtt tiszteleg a tervezett kiadvány, de említsünk meg néhány konkrét nevet is, akik szerepelnek majd benne.

– Első körben nagyjából húsz emberre gondoltam, olyanokra, akik a hívekhez való hozzáállásukban, a püspökkel való kapcsolatukban vagy lelkiségükben valóban példaértékűek. Az ő életüket szeretném egy kicsit jobban kutatni, bemutatni. Írnék többek között Horváth László atyáról, akit eredetileg ideiglenesen, fél évre helyeztek Cecére 1954-ben. Végül 48 évig szolgált a településen. Írnék a már korábban említett Lendvay Zoltánról, de Bácskai Sándor atyáról is, aki Sárosdon volt plébános, valamint a gulágot megjárt pázmándi Lengyel Sándorról is. Végezetül ismét kiemelném, szívesen fogadom, ha valaki megkeres, hogy megossza velem a személyes élményeit, emlékeit. A kapcsolatot a [email protected] e-mail-címen lehet felvenni velem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!