Őszinte tisztelője, HORVÁTH S.K.

2018.09.16. 11:30

A Vadásztölténygyár romjain épült fel a későbbi Videoton gyár

Az eredeti elgondolásnak megfelelően továbbra is Székesfehérvár 1945 utáni rejtett üzemi tevékenységeinek fölkutatása a célunk, de bolond, aki a drágakövet félredobja, csak mert épp aranyat keres.

Sági Zoltán

Az egykori agyaggödrök helyén létrejött Vadásztölténygyár romjain épült fel a későbbi Videoton gyár

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A vizsgálat tárgyává tett vállalat a Videoton volt, ám annak szinte teljes anyagát Budapesten őrzik. Ami nálunk maradt, az csupán az évtizedek során keletkezett munkaügyi és személyi anyagok sok száz folyóméternyi labirintusa, és az is csak a 60-as, 70-es évektől. A figyelem fókuszában így az elődvállalat, a Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Rt. 1941–1948 közötti anyagait tartalmazó egyetlen, vékonyka iratgyűjtő maradt, amelyben azonban igazi érdekesség lapult.

Hosszú hallgatás után

Mégpedig egy 1945 április 13-i keltezésű, személyes hangú, 10 gépelt oldalon futó jelentés „nagyságos doktor Schreiner János igazgató úrnak” címezve Budapestre, a fehérvári gyárterület aktuális állapotáról. A jelentéstevő neve az irat végén, szerényen csak így áll: „Őszinte tisztelője, Horváth, s.k.” A jelzett időpontban a II. világháború hivatalosan még nem ért véget, a front azonban Fehérvártól már biztonságos távolban morajlott, nyugaton (ahol a helyzet azóta is változatlan, mondhatnánk Remarque-kal, de ne engedjük zabba a lovakat).

„Hosszú hallgatás után tisztelettel jelentkezem” – indul a jelentés, majd így folytatódik: „Április 5-én reggel elindultam feleségemmel és Divisch bácsival együtt vonaton Szfvárra. Sajnos a jelenlegi vasúti közlekedés miatt csak szombaton, 7-én délelőtt 11 órakor érkeztünk meg”. Két napig tartott hát az út, amelyet a jelentést író Horváth minden bizonnyal menet közben pihent ki, ugyanis érkezését követően azonnal, még szombaton felkeresett egy bizonyos Tepliczkyt, akivel közölte érkezése célját, majd a részletek és a teendők megbeszélésére tértek át. A jelentés tanúsága szerint a gyárterület romjainak bejárására másnap, vasárnap került sor, amit követően a látottakat így foglalta össze Horváth: „A helyzet valóban olyan szomorú, mint ahogy azt Vághelyi úr leírta, de nem annyira – mint jelentésemben ki fog tűnni – hogy ne lehetne ott egy új életet teremteni.”

A tényleges munkához a már említett Divisch és Tepliczky mellett Tamási, Tímár és Szabó „urak” társaságában hétfőn kezdett hozzá Horváth, aki kijelölte az üzem helyrehozásának felelőseit – ő pedig Tepliczkyvel bement a városba, ahol a Nemzeti Bizottság elnökénél jelentkezett. Ott, mint írja, igen kedvesen elbeszélgettek. Ennek eredményeként „a város minden segítséget meg fog adni az újjáépítéshez”. Eztán útja a gazdasági bizottsághoz vezetett, hogy a fogatokat felmentesse a közmunkaszolgálat alól.

Ha lesz áram, lesz sarokpánt is

Horváth ugyanitt a vezetők szavát vette: a város a jövőben minden gazdasági gépet hozzájuk visz javíttatni – természetesen készpénz fejében. Horváth innen a közművek igazgatójához ment, ahol az áramszolgáltatás 14 napon belüli visszaállítására kapott ígéretet. Közben a város építési osztálya kéréssel fordult hozzá: gyártsanak mielőbb ablaksarkokat és sarokpántokat. Horváth ügyesen válaszolt: ha lesz áram, lesz sarokpánt is – amit az építési osztály a város iparosai számára maga tervezett eladni. A gyár vízszolgáltatásának helyreállítását Horváth az aszalvölgyi kút újraindításával tervezte megoldani, amihez azonban az áramra szintén szükségük volt. Míg Horváth a városban intézkedett, kint az üzemnél Tímár és Szabó 20 munkással hozzálátott a gyár kitakarításához, és a megmaradt gépek biztonságba helyezéséhez.

Kedden, míg ezek a munkálatok folytatódtak, Horváth Tamásival kiment Agárdra, mint írja, „a Tábornok úr birtokának megtekintésére. Kint találtuk Fritzet, a gazdaság a teljes rombolás képét mutatja”. Itt a jelentés részletesen összefoglalja az agárdpusztai kastély állapotát. Horváth alaposságára jellemző, hogy a kastélybirtokon történt rombolás mértékének részletes és százalékos fölbecsülésével a legutolsó épen maradt cselédlakás állapotáról is szemléletes képet adott. Így tudjuk meg például, hogy a kastély 4 bombát kapott, hogy a padlás alatti széf kibontva, a templom feldúlva, kirabolva, a virágház tönkretéve, a magtárban pedig csupán 150 kg bab maradt. Valamint, hogy „a ládákban elásott holmikat a cselédek felásták és ellopták”. Csak hogy egyértelmű legyen: a szövegbéli tábornok, az agárdpusztai kastélygazdaság birtokosa nem más, mint „nagyságos Schreiner János úr”, a Vadásztölténygyár igazgatója.

Az egykori agyaggödrök helyén létrejött Vadásztölténygyár romjain épült fel a későbbi Videoton gyár
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Míg Horváth kedden Agárdon időzött, egy bizonyos Tormásit a gyár külső raktárainak ellenőrzésére küldött ki, aki Atyapusztán cinkport és hegesztőhuzalt, a „Mohay” raktárban pedig 17 zsák sellakot talált. „Hogy 2 nap múlva mi marad ott, azt nem tudjuk, mert az oroszok elég sokat settenkednek ott” – adja tovább jelentésében Tormási beszámolóját Horváth.

„Szerdán a munkálatok folytatódtak. A kerti munkát is megkezdtük. Burgonyát vetünk és hónapos kukoricát” – tér át a következő napra jelentésében Horváth, amely nap eseményei közé tartozik még, hogy a korábban név szerint említettek aznap a gyár területén lévő, lakhatásra alkalmas épületekbe beköltöztek, környezetük védelmére pedig „gyári őrséget” szerveztek, amely két fegyveresből állt.

Negyven főre szökött a létszám

Csütörtökre kitelepült a gyárban élőkhöz „Polyányiné nagys.asszony” is, akit Horváth azonnal megbízott a konyha gyors felállításával. Tán a sorait később Budapesten olvasó igazgatót nyugtatandó Horváth azonban leszögezi: „csak azok kapnak enni, akiknek nincs itt hozzátartozójuk, vagy teljesen tönkrementek.” Közben Divisch a városban járt, ahonnan örömhírt hozott: a Csitáry-nyomda javítást rendelt tőlük – ami a készpénz mellett „sajtótámogatást is jelenthet” – látja át rögtön Horváth.

„Pénteken 40 főre szökött a létszám”, részben talán Polyányiné főztje miatt – a romok eltakarítása közben pedig előkerült 100 kg aceton, 200 kg hengerolaj, 400 kg paraffin – és hasonló mennyiségekben gépzsír, nitrohigító, magnézium és báriumklorát. Horváth e napon számol be arról, hogy orosz katonatisztek jelentek meg a területen, akik átnézték a gyárat és a gépeket, majd kijelentették: delegált szakértőkkel és hozott gépekkel a gyárat ők maguk fogják beindítani. „Tiszteletteljes kérésem a gyár részére védelmi rendelet megszerzése” jegyzi le rögtön Horváth, hozzátéve: „itt nem lehet kapni, csak Pesten”. A napot az alábbi mondat zárja: „Utólag kérek bocsánatot, hogy csak egy példányban, ilyen papíron és ilyen írással írom jelentésemet, de a városban a romok alól előhúzott és általam kijavított írógépem van csak.”

„Minden remény megvan, hogy a miénk maradjon”

Szombaton aztán lejegyzi: a jelentést aznap el akarta küldeni, de nem tudta, mert a hatóságok elzárkóztak a futárigazolvány kiadásától. (Így, noha a jelentés e szombat dátumát viseli, Horváth tovább írja azt egészen május elejéig, míg a keltezés április 13. marad.) Gond továbbá, írja még, hogy a robot alól mentesítő igazolások kiadása is akadozik, a város korábban oly támogató Nemzeti Bizottsága szerint ugyanis a gyári munka nem közmunka. Hiába no: megjöttek az oroszok.

Akik vasárnap egy teherautóval meg is jelentek a gyárnál, és egy esztergapadot megpróbáltak magukkal vinni, ám Divisch ellenkezésére, ezúttal még üres kézzel távoztak. Órákkal később azonban visszatértek, és elvittek egy másik, sokkal jobb állapotban lévőt. Ezt Horváth nem hagyta annyiban – mint lejegyzi: „Hirdetést tettem az újságban, hogy mindenki hozza vissza azt, amit elvitt. Nem tudom, lesz-e valami eredménye.”

„Én beismerem, hogy súlyos nehézségeket kell leküzdenünk és vállalkozásunk majdnem kivihetetlen, de… minden remény megvan arra, hogy ez a gyár a miénk maradhasson. Ha mi megindulunk, nyert ügyünk van a sok álló más üzemmel szemben, ahol már most is az oroszok az urak. Viszont nálunk még orosz őrség sincsen” – írja jelentése vége felé Horváth.

Mi persze már tudjuk: a hatóságok minden biztatása, ígérete ellenére a gyár nem maradhatott magánkézben. Horváth kitartó küzdelme ezért is megható. Ha valaha szobrot emelnek majd az operatív igazgatónak, azt mindenképpen Horváthról kell mintázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!