Hétvége

2009.05.30. 02:23

A tanítás több: karakterformálás

Tordas vendége volt nemrég Mesterházy Balázs evangélikus lelkész.

Fejér Megyei Hírlap

Tordas vendége volt nemrég Mesterházy Balázs evangélikus lelkész. Indiai missziójáról számolt be. Feleségével, Andreával a szent év karácsonyán határozták el, hogy olyan kultúrában vállalnak missziót, ahol a keresztyénség kisebbségben él. Keresve sem találhattak volna jobbat, mint India - mondta a lelkész. Ez a világ minden szempontból egyik legszínesebb országa. Három évet töltöttek ott. Egy nemzetközi keresztyén alapítású középiskolában dolgoztak a hegyek között 2000 méteres magasságban, egy 30 ezres kisvárosban, a dél-indiai Kodaikanalban. A tanárok 25 országból érkeztek, a diákok 28-ból. Az iskola több mint 100 éves. 1901-ben alapították, és 1974-től nyitott a többi vallás, a többi náció felé is.

- A védett környezetben sem tudtuk, bár nem is akartuk elfelejteni, hogy Indiában vagyunk, hiszen a kapuban már az éhezésbe, a nélkülözésbe ütköztünk - mesélte Balázs. - Ezért is tartottam fontosnak, hogy a diákok szemléletét is formáljam. Az oktatásról egyébiránt is azt vallom, hogy az nem lehet pusztán ismeretátadás. Az karakterformálás. Egy teljes ember figyeljen elméjére, testére és lelkére - int Balázs. - És ha hisszük, hogy az Úristen teremtményei vagyunk, akkor tudjuk azt is, hogy egyszer vissza kell adnunk magunkat neki. Nem mindegy, hogyan. Éljünk olyan életet, amivel szembe tudunk majd nézni, ha eljön az ideje.

Karakterformálásra a példák hosszú sorából Balázs az azóta sem felejthető cunami pusztítását emelte ki. 2005 januárjában 30 fős csapattal kapcsolódott be egy segélyszervezet munkájába. Ideiglenes lakóházakat építettek.

- Nem lehet elfelejteni, hogy azok az emberek, akiknek mindenük odalett, hogyan örültek az általunk összetákolt néhány négyzetméteres házaknak. Új otthonuknak, ami meg sem közelítette azt, amit elvesztettek. Jómódú diákjaimban átértékelődött akkor minden, amit addig a pénzről és a karrierről gondoltak. Ezen az úton egyébként a feltámadástörténetről tartottam áhítatsorozatot. Mikor János és Péter futnak a sírhoz, és azt hiszik, ott a halott Jézust találják, de életet találtak. Egy kicsit nekünk is ilyen volt ez az öt nap. A sok szomorúságban erőt kaptunk a jövőhöz. Mert mi is életet találtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!