A lovak mindig őszinték

2018.11.24. 15:30

A tabajdi Jármy Vince szeretne egyszer a felnőtt válogatott tagja lenni

Vince nemrégiben ezüstérmet szerzett a harmadik nyári ifjúsági olimpián.

V. Varga József

Jármy Vince ezüstérmet szerzett a nyári ifjúsági olimpián Fotó: Archív (RiderLine)

Jármy Vince (Némethy Bertalan Alapítvány), a Buenos Airesben megrendezett ifjúsági olimpián Európa díjugrató válogatottjának tagjaként csapatban ezüstérmet szerzett. A díjugrató csapatban hibátlan pályát lovagolt a 2. fordulóban és az összevetésben, ami nagymértékben hozzájárult a sikerhez. Észak-Amerika jobb időeredményével előzte meg az európai gárdát. A magyar lovas Walterstown Cruise Z-t lovagolta, az ifiolimpián ugyanis, az öttusához hasonlóan, sorsolt lovakkal indulnak a versenyzők.

– A lovak meghatározzák a mindennapjaimat, a közelebbi és távolabbi jövőmet egyaránt – vág egyből a közepébe a Fejér megyei olimpikon. – Kedves lovaim közül, a nemzetközi sportpályafutástól már visszavonult Prímát emelném ki, akivel sok emlékezetes sikert értünk el. Tehetséges, különleges intelligenciájú, igazi küzdő típus.

A nagy célok eléréséhez csapatmunkára van szükség

Vincével arról beszélgetünk: mi az, amit a lovak adni tudnak az embernek, és mi az, amit az ember tud adni a jószágnak? A lovak együttműködők, segítik az embert, nagy empátiával bírnak – magyarázza. Sokféle feladatra képezhetők, és mindig őszinték. Közelebb kerülhetünk általuk a természethez. És fordítva: a lovat az ember társának, egyenrangú sporttársának fogadja, gondozza, szereti és tiszteli. A család meghatározó szerepe elvitathatatlan az ifjú sportoló életében. Szülei felmenői között sok lovas kötődésű családtag volt, lovakat tenyésztettek, képeztek a második világháború előtt. A családi iratok között találtak egy kézzel írt családi méneskönyvet az 1840-es évekből. Ükapja, Szunyogh Albert vezette az 1928-as amszterdami olimpia magyar lovas csapatát, nagymamája, Gulácsy Mária éppen ötven éve szerzett olimpiai csapatezüstérmet Mexikóban, párbajtőrözőként.

Jármy Vince ezüstérmet szerzett a nyári ifjúsági olimpián Fotó: Archív (RiderLine)

Édesapja állatorvos, édesanyja lovasedző, mindketten versenyeztek korábban díjugratásban. Négy testvére közül Tibor militaryban nemzetközi szinten versenyzett, most „díjugrat”, ahogyan kisebb húga, Kinga is.

– Csodálatos és felejthetetlen élmény volt Buenos Aires – meséli. – Az ember életében csak egyszer vehet részt ifjúsági olimpián, erre rímel az olimpia mottója is: Feel the Future, azaz Érezd a jövőt! Az olimpia szellemisége szerintem minden sportolót megérintett: négy­ezer fiatal 302 országból, egy helyszínen… Sok új barátot, ismerőst szereztem a világ távoli országaiból, és persze a magyar csapatból is. Jármy Vince, új lovával, a 12 éves Quirosával kezdte meg az idei nemzetközi szezont. A németországi Redefinben – a háromcsillagos, nagy presztízsű meghívásos versenyen, ahol olimpiai és világbajnokokkal szerepelt együtt – jól sikerült a debütálás; Fontainebleau-ban, a franciaországi ifjúsági Európa-bajnokságon viszont még nem alkottak összeszokott párost. A nyár végi országos bajnokságra aztán már jöttek az eredmények: elnyerte a fiatal lovas bajnoki címet.

Szeretne egyszer a felnőtt válogatott tagja lenni

Másik lova, a hazai tenyésztésű JB Koronaőr sokat fejlődött ebben az évben, versenyről versenyre magabiztosabban ugrott: ezért döntöttek úgy, hogy benevezik őt a belgiumi Lanakenbe, a fiatal lovak világbajnokságára. A hétéves lovak számára kiírt viadal az egyik legnehezebb kategória, és ebben a versenyben érték el a kimagasló, egyéni 12. helyezést a rendkívül erős, kétszáz fős mezőnyben. Ebben a kategóriában ez a legjobb, magyar sportoló által elért eredmény.

Az ifjú lovas jövőre érettségizik a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziumban, agráregyetemre készül, de a versenyzést nemzetközi szinten kívánja folytatni. Áll a következő megmérettetések elé, szeretne egyszer a felnőtt válogatott tagja lenni.

– Hitvallásom a sporthoz kötődik – fejti ki érdeklődésünkre. – A lovassport megtanít arra, hogy a sikert és a kudarcot egyaránt jól viseljem, s hogy a nagy célok eléréséhez csapatmunka kell. Kedvenc idézetem is a lovakról szól. Winston Churchill mondta: „Az élet egyetlen olyan pillanata sem kárba veszett idő, amit nyeregben töltünk”.

Vince végül azt is elárulja, hogy szabadidejében szívesen focizik a testvéreivel és a barátai­val. Szeret rajzolni is: leginkább – nem meglepő – lovakat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!