milyen lehetett annak idején a koronázótemplom?

2018.07.28. 08:00

A Romkertet óvni kell, de látványra is szükség van

Szabó Zoltán építész szerint a kortárs építészet eszközei nem biztos, hogy megfelelőek a királyi bazilika jelentőségének bemutatására.

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 2011 óta Nemzeti Emlékhelyként nyilvántartott Romkertre többször írtak már ki pályázatot, és sokan készítettek terveket annak bemutatására, milyen is lehetett annak idején a koronázótemplom. Eddig azonban egyik változat sem jutott el a megvalósulás fázisába. Szabó Zoltán építész régóta foglalkozik a királyi bazilika történetével, s 2010-ben az ő tervét is bemutatták egy korábbi pályázat keretében. Akkor szavazni is lehetett arra, mit építsenek meg a Romkert kövei fölött, és sokan támogatták az egykori bazilika sziluettjét megjelenítő makettet. A hírlapban arról cikkeztünk, hogy az építkezést 2012 végéig kellene befejezni a Romkert területén – ám ebből nem lett semmi.

Azóta is kérdéses, hogyan, milyen formában lehetne bemutatni a Szent István által felépíttetett királyi bazilikát úgy, hogy az egyrészt vonzó idegenforgalmi célpont legyen, másrészt a szakma is hitelesnek tartsa, illetve, egyéb szempontoknak is megfeleljen.

Szabó Zoltán a minap a Porta Speciosa Közhasznú Egyesület által szervezett, fehérvári műemlékvédelmi konferencia egyik előadója volt. Ekkor bemutatta a koronázótemplommal kapcsolatos eddigi kutatásainak eredményeit, amelyeket A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténete című, kétkötetes művében foglalt össze. A két munka körülbelül a császárkortól a 18. századig foglalja össze az építéstörténeti tudnivalókat.

Szabó Zoltán is készített tervet annak idején az egykori koronázóbazilika méltó és plasztikus bemutatására Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Aki e könyveket elolvassa, az lényegében évszázadról évszázadra végigkövetheti a bazilika történetét?

– Kivételt képez a gótikus kor, mert azzal a 2010-es első kötetben csupán annyira foglalkoztam, hogy továbbhaladhassak a 12. század irányába. Remélem, hogy lesz még lehetőségem a Károly Róberttől Mátyás királyig tartó időszak részletes elemzésére is.

Előadásában úgy fogalmazott: a bazilika egymásra rétegződő kövei, a fennmaradt egyéb írásos és rajzi forrásokkal együtt elégségesek ahhoz, hogy ezek alapján el lehessen indítani a 3D-s rekonstrukciókat. Erre alapozta korábbi makettjét. Ma is érvényesnek tartja azt a koncepciót?

– Magát a gondolatot igen. Ennek a térnek volt aurája, szellemisége, hatalmi és szakrális funkciója. Nem gondolom, hogy ezt a kortárs építészet eddig látott eszközeivel érzékeltetni lehetne. Túl vagyunk néhány tervpályázaton, és szerintem ezek lefedték azokat a lehetséges irányokat, amelyekkel a kortárs építészet megpróbálja megoldani a feladatot. Továbbra is azt gondolom: ha a hely szellemiségét a történeti matériára alapozva nem abban keresem, ami valójában volt vagy lehetett ezen a helyen, akkor minden egyéb kísérlet kínosan azt érzékelteti majd, hogy az a mi korunk terméke, és a 21. század szellemiségét közvetíti. Azt látom, hogy ez egy igen érzékeny téma, ami már sokszor fölborzolta a kedélyeket. Éppen ezért érteném meg, ha az útkeresés során ismét előtérbe kerülne az a korábbi javaslat, hogy egy nemzetközi pályázat keretében döntsenek a hely sorsáról. Ezzel együtt azt gondolom: a hely szellemiségének mélyrétegi ismerete és befogadása nélkül az egyébként szükséges építészi szakértelem nem elégséges az új irány kijelöléséhez.

A templom nagyságát, fontosságát érzékeltető látvány hiányában az utóbbi években a hely szakralitását érzékeltető programokkal igyekeznek megmutatni a királyi bazilika jelentőségét. Erről mit gondol?

– Ez is összetett kérdés. Műszaki szempontból még a legnagyobb elővigyázatosság mellett sem biztos, hogy nem károsodnak a nagyrészt a föld takarásában lévő romok. Legalábbis ez az elmúlt 30 év tapasztalata. Másrészt mégis jónak tartom azt a gondolatot, hogy tegyük élővé a Nemzeti Emlékhelyet. Ennek eszközein lehetne változtatni, ha nagyon tolonganának a jelentkezők. Ám a Koronázási szertartásjáték helyett még nem találtak ki mást, ami a Romkert kisebb igénybevételével járna, viszont hasonló turisztikai vonzerővel rendelkezne. Sok érdeket kell szem előtt tartani, főleg 2000 óta, amikor komolyan elkezdtek foglalkozni az emlékhely kérdésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!