Hétvége

2017.05.05. 21:13

A római mesterek lenyűgöző munkái

Új meg új látványosságokkal gazdagodik a tavaly újra megnyílt régészeti park Tác-Gorsiumban.

Gábor Gina

A látogatóközpontban a Pompejben talált különleges ásatási leletekből nyílt időszaki kiállítás, elkészült a Gorsium történetét bemutató állandó tárlat első része is. A múlt heti Florálián pedig először láthatta a közönség azt az újabb freskót, aminek felújításával a restaurátorok most készültek el. A római kori település nyugati részén feltárt lakóház és lakomaterem romjaira a felújításkor védőépületet emeltek. Az üvegfelülettel sikerült érzékeltetni az épületek méreteit. A lakóházban mutatják be az ásatásokon talált falfestmények rekonstrukcióit. Tavaly 40 év után megszépült az a falfestmény, amelyet még az 1970-es években restauráltak. Ez a festmény a Kr.u. II-III. század fordulóján épült, gazdagon díszített épület lakószobáját ékesítette. Amikor Kr. u. 260-ben a ház elpusztult, a falfestmények a padlóra zuhantak.

 

Horváth Ferdinánd a tavaly felújított, 70-es években restaurált freskók előtt Fotó: Molnár Artúr

A vastag égési rétegben megmaradtak bizonyos freskótöredékek, így a díszes szobabelső egyes részletei fennmaradtak. Ennek alapján rekonstruálták az oldalfalat és a mennyezetet borító festményt. Tavaly az eredeti helyére került a terezzo padlóhoz csatlakozó lábazati festmény, és láthatjuk azt a töredéket is, ami az örök alvásra ítélt pásztort, Endymiont, a Hold istennőjének kedvesét ábrázolja. A mennyezetet levéldíszes körök alkotják, ezekre festették rá a portrékat magukba foglaló medaillonokat. A restaurátori munkát Horváth Ferdinánd és Énekes Eszter Rita készítette. Azt nyilatkozták: a 70-es években nagyszerű munkát végeztek a szakemberek, és az akkor korszerű megoldásokat alkalmazták. A gondot az jelentette, hogy a mennyezet hátoldalán a tartó csavarokat hungarocellbe ágyazták. Az évek során ebbe az anyagba befúrták magukat a bogarak, és meggyengítették a tartócsavarokat. Ezért aztán elkerülhetetlenné vált a felújítás, amelynek során bogármentesíteni kellett a felületet. Az idén tavasszal a két fiatal restaurátor ismét folytatta a munkát a freskós házban. Ezúttal egy olyan - 1975-ben restaurált - freskót újítottak fel, amelyet korábban a Zichy pincében állítottak ki.

- Ennél a munkánál is a tisztítás volt a feladatunk, de az is kihívást jelentett, hogy többszáz kilós mennyezeti panelt kellett feltenni, és kitalálni, miként tudjuk ezt rögzíteni. Az oldalfalpanel mérete nőtt az előző kiállítóhelyhez, a Zichy pincéhez képest, ezért azt ki kellett egészíteni, hogy jobban érzékeltesse a látogatóval, miként is díszítették ezzel a dekoratív, geometrikus terülőmintával a falat - mondta Horváth Ferdinánd, aki elárulta: a római freskók számára azért is lenyűgözőek, mert az ókori elődök a legjobb technikát alkalmazták. A két restaurátornak bizonyára lesz még alkalma visszatérni Gorsiumba, hiszen Nádorfi Gabriella régésztől, a park vezetőjétől tudjuk: a lakomaterem feltárásánál nagyon sok II. századi freskótöredéket találtak. Azt reméli, ezeket is sikerül majd restaurálni és bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!