Hétvége

2009.05.19. 08:27

A repülősót vidd magaddal!

Ráday Gedeonék lovas utazókocsiba vágták magukat valamikor az 1700-as évek végén, s Pécelről, a családi kastélyból nekiindulva Erdély felé vették az irányt.

Zsohár Melinda

Az akkori  út-, higiénés és életviszonyok közepette felért egy kalanddal az ilyesfajta utazás! Az ájulós, elfűzött hölgyek repülősót feltétlenül vittek magukkal az élesztéshez... Mindennek felidézéséhez pedig ugyancsak elmerült a bicskei Vajda János Gimnázium diákcsapata a felvilágosodás évszázadában, a Kazinczyak és Rádayak korának Magyarországa hétköznapi életviszonyaiban, az irodalom mellett.
Szabó Mária, Fecske Ivett, Szabó Katalin, Kozma Vince és Guba Krisztián tanulók Vallus Éva és Illés Szabolcs tanárok felkészítésével országos első helyezést értek el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által 2008-ban meghirdetett versenyen. Az anyagi gondokkal küszködő kisvárosi alma mater negyedikeseinek teljesítménye ma biztatást ad mindenkinek.
Az írásbeli feladatok kitöltéséhez komoly kutatómunkát végeztek, rengeteget olvastak: szépirodalmat, történelmet, dokumentumokat. A vajdások 59 csapat között versengtek, s utolsóként, hatodikként jutottak a döntőbe, amit aztán megnyertek. A Kossuth Rádió is közvetítette az izgalmasra sikeredett, színvonalas játékot, amelyben a legkiválóbb szaktekintélyek emelték meg jelképesen a kalapjukat a bicskeiek előtt. "Ma Magyarországon ők tudják a legtöbbet erről a korszakról!" -  hangzott az elismerés. Kazinczy Ferenc és Ráday Gedeon, ezek körei, a korszellem, a ruhák és az ételek, a korabeli technika, a járművek, s persze a nyelvújítás szórakoztató sztorikkal teli felidézésében jeleskedtek a fiatalok - élettel töltvén meg a történelemkönyvek lapjait. A Ráday-kastélyt például Ráday Pál "nevében" mutatták be egy angol vendégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!