Hétvége

2014.03.13. 17:00

A kalandos életű tudós, Nagy Károly titkai

Nagy Károly csillagász és patikus, közgazdász és magyar nyelvőr, reáltankönyv-író, tudósító és utazó, elkötelezett szabadság-párti üstökösként száguldott végig kalandos életén. A rejtélyes zseni élete csupa izgalom, felfedezés és elszántság övezte kaland.

Zsohár Melinda

A bicskei csillagda, hegyikastély és mauzóleum ( illetve romjai) ismert a környékben, bár a kisváros határán kívül eső, a szőlőhegyek karéjában emelt épületegyüttesből hírmondó is alig maradt. A polgári származású Nagy Károly természettudományos műveltségével valamiképpen hátrébb szorult a nemzet emlékezetében a lánglelkű költőkhöz, írókhoz, harcos nemesekhez képest.

Bicskén a könyvtár viseli nevét, s értékes, érdekes dokumentumokat őriz e szenzációs emberről. Az 1848-as forradalom évfordulóján a fiatal csillagász Horvai Ferenc közreműködésével emlékeztek rá.

Horvai egy évtizede keresi-kutatja az 1797-ben Komáromban született Nagy Károly életművét, személyes és magánéletének mozzanatait, s leginkább tűvé teszi a dokumentumokat, hogy akár csak egy gyufásskatulyányi rajzot, metszetet, skiccet leljen a maga korában értelmiségi körökben ismert és elismert személyiségről. De nincs. A dagerrotípia már az 1830-as években sem különleges ritkaság, s rohamléptekkel veszi át a festett portrék helyét. Ráadásul Nagy Károly sokat utazik Európa- és világszerte, azonosító okmányokat készíttet magának, fogadja őt Andrew Jackson, az USA 7. elnöke Washingtonban! A Magyar Tudós Társaság és az USA-béli APS (filozófiai társaság) levelező tagja, könyvei jelennek meg.

De nincs kép róla, mákszemnyi sem. Azt sem tudjuk, vajon magas volt-e vagy alacsony, de magánélete is rejtve marad az utókor előtt. A szerelmes, hősies reformkorból nincs róla szerelmi história, bár barátairól, tudományos munkásságáról valóban sokat tudunk. 1868-ban hunyt el Párizsban, és a sírhelyének is nyoma veszett. Halotti anyakönyvi kivonatára is egy-két éve bukkant Horvai Ferenc egy kutatótársa segítségével a párizsi levéltárban.

De miről is volt oly ragyogó csillag a zseniális csillagász? Patikus édesapja után ő is gyógyszerészetet tanul, de hamarost beleszeret az égboltba, s a bécsi Császári Egyetemi Csillagvizsgáló igazgatója, von Litow mellett gyakornokoskodik.

Ismeri Európa távcsőgyártóit, a francia miniszterelnök, Jacques Laffitte ajánlja be az USA elnökéhez, csillagászati ügyben. Beszél latinul, németül, franciául, angolul, s megtanul arabul, ám emellett elkötelezett magyar nyelvvédő. Magyarul írja meg A kis számító és A kis geometra című gyönyörűséges számtan és mértan tankönyvét, rajzokkal, magyarázatokkal, a nemzeti nyelvet gazdagítván velük. Magyar nyelvű föld- és éggömböt készít, nem kisebb alkotótárssal, mint Vörösmarty Mihály! Amerikai tudósításaiban pedig megírja, hogy a szabadságát és függetlenségét oly forrón áhító amerikai nép miként bánik el az őslakos indiánokkal!

Horvai Ferenc mesélt Nagy Károlyról: ma már csak régi képeslapon láthatjuk az egykori csillagdát

Bicskére a helyi gróf Batthyány Kázmér révén kerül, de ez sem hétköznapi történet! A Bécsben élő Károlyi Lajos gróf szeret mulatni, lumpolni, kártyázni, zavaros pénzügyeit a barátjává lett Nagy Károly teszi rendbe, mert közgazdásznak is kitűnőnek bizonyult! Károlyi beajánlja Nagy Károlyt a bicskei kegyúrnak, Batthyány Kázmér grófnak, akinek szintén először a pénzügyeit szedi ráncba.

Bicskén, a szőlődombok egyikén építi meg Batthyány pénze segítségével a csillagvizsgálót, a hegyikastélyt, majd tragikusan elhunyt öccsének, Nagy Mihálynak a mauzóleumát. Ám mielőtt szárba szökkenne az egész tudományos és oktatási akció, kitör a forradalom, Nagy Károly maga is szívvel-lélekkel szabadság-párti, miként a gróf. A levert forradalom után Batthyány emigrál, Nagy Károly felajánlja a csillagdát Ferenc József császárnak, illetve az államnak, majd Párizsba vonul. Őt is letartóztatják a megtorlások idején, s a Neugebaudéban, a magyar Bastille-ban egy éjszakára ágyúkerékre kötözik. Ez inkább megalázás, mint kínzás, de éppen ezért nagyon fájdalmas, s miután elengedik a tudós embert, ő végleg hátat fordít szeretett hazájának.

Soha nem tért vissza Magyarországra, francia és német nyelvű természettudományos könyvei jelennek meg szíve-lelke az elemeké és a csillagoké, haláláig...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!