Hétvége

2010.11.21. 05:51

A jó tanulók nem isznak?

Hogy a mai 18 évesek absztinensek legyenek, az a szenvedélybetegségekre rálátó szakemberek szerint már lehetetlen elvárás. A KJF szabadegyetemének előadása legutóbb a tinik alkoholizálásáról szólt.

Kocsis Noémi

Először is szögezzük le, hogy az alkohol pszichoaktív szer, így tehát a drogok közé számítjuk -  mondta Mátóné Szabó Csilla előadása elején, a Kodolányi János Főiskola szabadegyetemi sorozatának legutóbbi eseményén. A szakember több év középiskolai tanítás tapasztatalait is sűríthette abban a kutatásban, amely  Európa számos országához hasonlóan hazánkban is  négyévenkénti adatokon keresztül mutatja meg, hogyan változnak a 14-18 évesek alkoholfogyasztási szokásai. Egyébként minden kontinensnek megvan a jellemző drogja, ez Európában az alkohol. A száraz  országokban kevesen isznak kevésszer, de ha igen, akkor rögtön tömény szesszel kezdik, s alaposan felöntenek a garatra. A nedves országokban az emberek rendszeres ivók, de kisebb adagokat fogyasztanak. Kontinensünkön északon az égetett szeszeket, délen a bort, amíg Közép-Európában a sört favorizálják inkább a fogyasztók, Magyarországot pedig nagyjából a három halmaz metszéspontjába helyezhetnénk.
- Hazánkban az alkoholfogyasztás a stresszkezelés társadalmilag elfogadott módja, a társasági élet része. A veszélyeztetett csoportok az alacsony iskolázottságúak, a nők (köztük a gyesen lévők, valamint a vezető pozícióban lévő, sokat dolgozók, akik nagy stressznek vannak kitéve), s harmadikként a serdülők - magyarázta Mátóné Csilla.


De miért is iszik a magyar tizenéves?
- Az okok összetettek: manapság a serdülő- és ifjúkor meghosszabbodott, később kezdhetik el a saját, szabad felnőtt életüket. A hangsúly a karrieren van, s posztmodern korunkból eltűntek a kereteket meghatározó rítusok, maradtak helyettük a pótszertartások, a dohányzás, a cigaretta, a drogok, a korán kezdett szexuális élet.
A serdülők alapvetően akkor működnek jól, ha életükben egyforma szerepet kap a család, az iskolai élet és a kortársak jelenléte. Ha a hangsúlyok eltolódnak és a halmazok között nincs átfedés, megjelenhetnek a devianciák - teszi hozzá a szakember.  Az uralkodó társadalmi attitűd a "dolgozz keményen, játssz keményen!" elvet preferálja a fiataloknál, s ehhez igazodnak a serdülők is. Ám ők úgynevezett nagyivók, alkalmanként 5 vagy több italt  főképp töményet  fogyasztanak el.
Mátóné Szabó Csilla a nemzetközi kutatás részeként a fehérvári középiskolákat vizsgálta (9 intézmény 489 diákja és 153 pedagógusa vett részt a kérdőíves felmérésben). Megfigyelése, hogy a jobb tanulmányi eredmény az alkoholfogyasztás kisebb valószínűségével jár együtt. A szülőknek még mindig nagyobb a befolyásuk a serdülő alkoholizálásában, mint a kortárs csoportnak. Ami az iskolai ivást illeti, ez nagyon is létező jelenség. Mint a diákokkal készített anonim interjúkból kitűnt, a tanárok is tudnak róla, de inkább elhallgatják, ne érje szégyen az intézményt. A lerészegedés az osztálykirándulások elemévé vált, de a pedagógus is tehetetlen, ha a  szülő kikéri magának, hogy a gyerekét nem hagyja lazulni ezen az 1-2 napon az osztályfőnök. A megkérdezett tanárok zöme egyébként azon az állásponton volt, hogy ha a teljes tiltás már nem lehetséges, a konfliktusok elkerüléséért inkább a kulturált, mértékletes, szocializált alkoholfogyasztás felé kell terelni a diákságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!