generációk ’56-os története

2019.10.26. 07:25

A három Erdődi a címe a Szabad Színház új és nagyon aktuális előadásának

A fehérvári Igéző kamaraterme rendkívül közel hozza a nézőhöz az időben amúgy sem távol játszódó drámát, amelyben nagyapa, apa és fiú cselekedetein, érzelmein, érvein keresztül érezhetjük át, ki min ment keresztül a nehéz 20. században, illetve mit jelentett 1956 e három generáció számára.

Bokros Judit

20191015 Székesfehérvár, Igéző, A három Erdődi, színház, bemutató. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagyapa (Szabó Miklós) és az alkoholizmusba menekült fia, Endre (Horváth Gergely) keserűen szembesül azzal, hogy a legkisebb Erdődi (Csizmadia Máté), aki nagyapjához hasonlóan szintén a Miklós keresztnevet kapta, belépett az ÁVO-ba. Ezzel kezdődik a családi tragédia, amely azonban magában hordozza egész nemzetünk sorstragédiáját.

A szerzőnek fontos helyszín Fehérvár

A darab megtekintése közben erős érzelmi hatások érhetnek bennünket, s a sokszor kemény párbeszédeket hallgatva mindenki helyzetébe bele tudjuk magunkat élni valamelyest. A fiú végül észhez tér, ám meg kell tapasztalnia, hogy korábbi döntése súlyos következményeket von maga után.

Az ősbemutatón ott volt a mű szerzője, Urbán Péter író, aki korábban irodalmi esten is vendégeskedett Fehérváron.

Rögtön a felkavaró, egyben lélekemelő előadás után kérdeztük benyomásairól.

– Nagyon furcsa, amikor egy író újra átéli azt, amit korábban megírt, hiszen a szöveget egy idő után el kell engednie. Egyáltalán nem vártam ilyen élményt. Gyakorlatilag az valósult meg a színpadon, amit kezdetben megálmodtam, és ez Nagy Judit rendezőnek, valamint társulatának köszönhető. A történetet eleve színdarabnak szántam, aztán mégis elbeszélés született belőle, de már akkor tudtam, hogy lesz drámai változat is.

A nagyapa (Szabó Miklós) próbálja észhez téríteni unokáját, Miklóst
(Csizmadia Máté) Fotók: Fehér Gábor

Urbán Péter kitalált szereplőkkel írta meg a darabot, ám sok-sok valóságelemet gyúrt össze a történethez. Már az első gondolata az volt, mennyire jól tud veszekedni három ember egy kis térben, s ha ezek az illetők három korosztályból kerülnek ki, akkor már nagyon sok mindent be tud mutatni. Szó eshet például a Horthy-korszakról, az első és a második világháborúról, ’56 előzményeiről, s a helyzetet mindenki másként látja. A színdarab végül viszonylag könnyen összeállt.

A szerző nagyon boldog, hogy Fehérváron vitték színre először a művet, mert kötődik a városhoz, együtt dolgozik az Aegis Alapítvánnyal, és visszatérően előad nálunk.

Budapest után Székesfehérvár a legfontosabb irodalmi helyszín a számára – mondta el, hozzátéve: már tervezi, hogy a darabot a jövő évben is minél több helyszínen lehessen bemutatni.

Az apa, Endre (Horváth Gergely) alkoholizmusa miatt nehezen elviselhető az unoka, Miklós (Csizmadia
Máté) számára

„A három Erdődi” szereplői még az őrt játszó Kiss Gergő, valamint a kamasz szerepében Solymossy András. Az előadás zenei rendezője Szabó Dániel Ferenc.

A közönség leghamarabb ma, A Szabadművelődés Házában zajló Paál István Fesztiválon láthatja az előadást, a program szerint 18.20-tól. A rendezőtől, Nagy Judittól pedig tudjuk, hogy novemberben is játsszák Fehérváron, így érdemes lesz követni a Szabad Színház közösségi oldalát, s az Igéző programkínálatát. Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján adják elő a darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!