Frissen Fejérből

2021.11.20. 19:00

A legfrissebb divat-trend-gondolatokkal mutatkoztak be az alkotók Martonvásáron

A fiatalok vagánysága megszokott, a művészeti ágakban különösen. A legfrissebb divat- trend-gondolatokkal mutatkoztak be Matéria címmel a Martonvásár ­Galéria újabb kiállításán a meghívott alkotók.

Zsohár Melinda

Fotó: Szombathy András

– A divat egy igen sajátos jelrendszer, tele társadalmi és politikai üzenettel. Folyamatosan mozog, változik, követi az emberek fejlődését, a történelem dinamikáját. A ruha szinte a második bőrünk, meghatározza identitásunkat, lelkünk-személyiségünk külső vetülete. Öltözékünk megjelenítheti, kik vagyunk és miben hiszünk, szavak nélkül fejezhet ki dolgokat – mondta Heilmann Anna martonvásári művészettörténész a kiállításmegnyitón. Személyes szenvedélye a divattörténet, át- fogó ismeretekkel rendelkezik róla.

A frissen alapított Martonvásár Galéria Kárpáti József festőművész-tanár régi álma, az önkormányzat támogatta a nagyszabású kezdeményezést, gyarapszik közönségük. Egyedi abban is, hogy nem jelentkezőket keresnek, hanem ők „mennek házhoz”, s elsősorban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem ifjú ígéreteit – diákokat és frissen végzetteket – pásztázzák. Kárpáti József régi tanítványait kérte fel maga mellé – Varga-Katona Brigitta formatervező kurátorként, valamint Szombathy András médiaszakember, Kovács Szilárd grafikus csatlakozott hozzá a válogatásra, a portfóliók szemrevételezésére. Két megelőző kiállítást követően a Start up címet viselő tárlat szeptemberben nyílt meg, kortárs (és leendő) festőművészek munkáiból, s most a Matéria a második. A kiválasztott ifjú művészek nem feltétlenül martonvásáriak, nem ez a szempont, „vonzáskörzetet” kívánnak teremteni a kurátorok a város és a Brunsz­vik-Beethoven Kulturális Központ (BBKK) tereiben.

Pezsgő hangulatú divatbemutatót rögtönöztek a fiatalok a Martonvásár Galériában
Fotó: Szombathy András

Varga-Katona Brigitta javasolta a divat bekapcsolását a galéria profiljába „Józsi bácsinak” – mindenki így hívja a kortalan, lendületes, könnyed, mégis mélyen karizmatikus művész-tanárt. Textil-, divat-, öltözéktervező művészeket invitáltak meg munkáikkal ez alkalommal, s divatbemutatót rögtönöztek belőlük a megnyitón, a helyi rajzos lányok alkalmi manökenségével. Mindenkit érdekel, s mindig korlenyomat a ruha- és öltözékdivat, s mielőtt bárki felhorkanna, hogy pénz kérdése elsősorban, hát igen is, meg nem is. Csak emlékezzünk a háborúk utáni, s a hiánygazdaság idején az ügyes kezű varrónőkre, az öntevékeny kötő-horgoló-átfazonírozó lányokra, asszonyokra. Valódi szegénység idején született meg a legendás amerikai ­patchwork műfaja, a maradékok varázslata, s a magyar népviseletek legszebb darabjait is évtizedekig hordták, adták tovább. Ha időgépben ülve egy száz évvel ezelőtti vasárnapi misére vagy istentiszteletre betévednénk a parasztság köreibe, elámulnánk a látványon.

A látogatók ezen a kiállításon pedig felfedezhették, hogy a régi-új szemlélet a Föld miatti aggodalommal bővült, az újrahasznosítás nem csak mellébiggyesztett szlogen volt. Nyolcan még egyetemisták, a gyakorlatiasság kevésbé kényszerítette őket, öten már végzettek, ők a piacon próbálkoznak terveikkel – pénzt kellene csinálni valahogyan. Pál Fanni Marosi Panni modern festményeinek lenyomataival mintázott uniszex kimonókat tervez, s szab-varr speciális anyagból – olyan köntös-kabát­féle cucc ez –, és meglepően sokat eladott belőle. Kaufmann Angéla Kyra a pandémia idején „talált” tépett rongydarabokból szakértelemmel összerakott ruhája profi szabásminta-tudományát igazolja. A modellen kiválóan mutatott, s nyakában a keskeny, sötétkék, bársonyszalag masni az örök darabok időtlenségét is képes volt sugallni.

Fotó: Szombathy András

Sportcipők felsőrészeiből, trikódarabokból, színes cipőfűzőkből, használt (!) zoknikból állított össze blúzt Bérces Bianka, nos, a színek, formák összerakása nem a véletlen műve. A művészi érzéké. A martonvásári Vranek Hedvig neoprén anyagból hozott high-tech ruhákat, Vincze Borbála biomorf bőrtáskákat készít élénk színekből, s a klasszikus feketéből. Wasilewski Laura parasztinget kombinált pamuthurkákból varrt színes mellénykével, Magyar habcsók címmel. Jelmeztervei is megkapóak. Inkább lakáskultúra-téma Lőrincz Hanna nemezelt, hímzett, csodás textilképei, Módra Bettina öko-design sűrűn szövött, kézzel térhatásúvá nyírt gyapjúszőnyege, Veres-Veszprémi Lili fekete-fehér mintatervei.

A divatbemutató ­pezsgő hangulata után mindenki mindenkivel beszélgetni akart, kifaggatták a lázas ifjú alkotókat, mondta Kárpáti József. December 2-ig látható a kiállítás. Álljon itt a névsor: Bérces Bianka, Gelsei Lilla, Gyarmathy Cecília, Kaufmann Angéla, Lőrincz Hanna, Módra Bettina, Pál Fanni, Pavlik Alexandra Vivien, Pécz Tekla, Veres-Veszprémi Lili, Vincze Borbála, Vranek Hedvig, Wasilewski Laura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!