versenyt is nyert

2021.05.24. 11:30

Kastélyok parkettáit is csiszolta a csőkakői Hartl István

Hartl István eredendően nem helybéli, felesége révén került Csókakőre a 70-es évek végén. Ám olyan sokat tett a településért, hogy az bárkinek dicséretére válna. Volt alpolgármester, sportköri elnök, alapító tagja a Várbarátok Társaságának és benne volt a polgárőrség megalapításában is. Mégsem ezekről beszélgettünk vele.

Borsányi Bea

Hartl István a csurgói kastély ebédlőjének egyik parkettatáblájával. A ragasztócsíknyomat a csomagolás miatt maradt rajta

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

További bevezetésként áruljunk el annyit Istvánról, hogy eredeti szakmáját tekintve melegburkoló-, parkettázómester. Az iskola után az Alba Regia Építőipari Vállalatnál (ARÉV) helyezkedett el, ahol évekkel később lehetősége adódott arra is, hogy Németországban dolgozzon. A munka persze nem véletlenül pottyant az ölébe: addigra az évek folyamán több mesterséget is kitanult, többek között az álmennyezet-szerelést, az üvegezést, a tetőszigetelést, a hidegburkolást vagy a bádogozást. Összességében tíz szakmát szerzett.

– Az ARÉV ilyen szempontból jó munkahelynek számított, ahol volt lehetőség tanulni, a több szakmával rendelkező alkalmazottakat pedig, mivel több helyen is bevethetők voltak, jól megfizették. A rendszerváltás környékén mégis először másodállásban dolgoztam, aztán teljesen önálló vállalkozó lettem. Akkor hoztuk létre a szikvízüzemet – ehhez is kellett szakmát szerezni –, és cukrászdát is csináltunk a házunknál – mesélte Hartl István.

A cukrászda már bezárt, a szikvízüzem még működik, ám a sok szakmával bíró mester szíve csücske mindig is a parkettázás maradt. Ebben pedig nem is akármilyen szintig vitte. Olyan szépen dolgozott ő és a brigádja, hogy egyszer – éppen a jogi egyetem dísztermének parkettáját újították fel – a lakkot szállító cég emberei feltették a kérdést: miért nem indulnak versenyen? Tudniillik léteznek csiszolási, lakkozási, parkettázási versenyek is. Nos, végül beneveztek egyre és el is hozták az aranyérmet.

Nemcsak Gödöllőn, de Fehérvárcsurgón (képünkön), Martonvásáron és Hatvanban is dolgoztak kastélyban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hartl István a munkából kifolyólag került össze Koppán Zsolt parkettarestaurátorral, és közös ténykedésük eredményeként számos régi parkettafelület született újjá. Ennek a kapcsolatnak volt köszönhető többek között a fentebb már említett munka is a jogi egyetemen, de nem ez volt az egyetlen a restaurálási munkák sorában. A Hartl-féle brigád nevét és munkáját dicsérik a gödöllői Királyi vagy más néven Grassalkovich-kastély termeinek több száz éves, megújult parkettái is.

– A gödöllői műemlék parketták nagyon régiek. Sok helyen van már hibájuk és a rengeteg látogató is alaposan megkoptatta őket az évek folyamán. Ezeknek a javításával, a fugák cseréjével, újításával, a felület fényezésével bíztak meg minket első körben. Az éves karbantartási munkákat azóta is mi csináljuk. A 2010-es évek elején, amikor újabb szárnyat nyitottak meg a kastélyban, már teljes parkettafelújítási és restaurálási munkákat is kaptunk – mesélte a mester.

Nem volt kis munka! Ahogy Istvántól megtudom, annak idején azokban a helyiségekben, amiket első körben nem újítottak fel Gödöllőn, felszedték a durván 60-szor 60 centiméter nagyságú parkettatáblákat, amelyek évtizedekig dobozokban várták sorsukat. Ahogy haladt a felújítás a Királyi Kastélyban, úgy került elő a ládák tartalma. A Hartl-brigádot kérték fel a ma rendezvényhelyszínként használt Lovarda két helyiségében a műemlék parketta felújítására. – Bizonyos részek hiányoztak, azokat újragyártattuk, majd páccal színeztük, hogy olyan legyen, mint az öreg fa. A régi elemeket a csókakői műhelyben szedtük darabjaira, újítottuk fel, aztán raktuk össze ismét. Arról, hogy nézett ki a parketta mintája eredetileg, nem láttunk képeket, de a darabok alapján ki lehetett találni – idézte fel István.

Hartl István a csurgói kastély ebédlőjének egyik parkettatáblájával. A ragasztócsíknyomat a csomagolás miatt maradt rajta
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Királyi Kastélyban nem minden esetben műemlék parkettát kellett felújítani, a Lipót-szárnyban például teljesen új parkettát készítettek. És dolgoztak más kastélyokban, például Fehérvárcsurgón, Martonvásáron és Hatvanban is.

Milyen a szép parketta és milyen fából készül? – tettem fel a kérdést. – Egyenletes, szép a felület, nem látszanak rajta csiszolásnyomok. Régen kemény tölgyfából készítették, ezért nagyon tartósak, s mivel öreg fákat használtak, ezért a színük is mély, érett. De ma már a tölgy sem a régi! Mivel túl korán kivágják őket, puhább és világosabb is – válaszolta Hartl István, aki azt is elmondta, hogy az általa tanult szakmák közül többnek is, így a hő-, illetve a vízszigetelésnek is hasznát vette parkettás munkái során.

– A parkettázás alkotás, s amikor a munka végén az utolsó lapot is leteszi az ember és végignéz a helyiségen, úgy érzi: ez igen! Alkotni mindig szép és jó! – zárta István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!