fellépnek a fezenen

2018.07.22. 09:00

Bogi új zenekara: a 21 gramm egyszerre könnyed és mély

Ferenczy-Nagy Boglárkával zenekarukról beszélgettünk.

Bokros Judit

Ferenczy-Nagy Boginál most énekesi énje dominál

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Hallgatom ezt a már egyáltalán nem lányos, inkább felnőtt nőies hangot, amelyet mégis át- meg áthat a nemrég kinőtt gyermekkor bája, és újra meg újra megfog benne valami.

A szövegek is elég erősek: „Menj, és add el lelked, / Úgyis lesz rá kereslet”; „Csupa feketén, / Anyuka szívén’, / Lovagol a fény, /Bugyuta erény.”; s egy félelmetesen mély szöveg: „Mi van veled, Isten? / Hogy lettél szitokszó? / Mi van veled, Isten? / Tudom, hogy nem voltam jó.”

Ezek persze csak idézetek a 18 éves Ferenczy-Nagy Boglárka szerzeményeiből, amelyek újabban már dalokként szólhatnak, a 21 gramm Akusztik előadásában. Jobb meghallgatni minden számot, hogy értékelni tudjuk őket. Némelyik emlékeztet egy-egy ismertebb zenekar zenéjére, mégis érezni, hogy itt teljes önállóság van – persze, a hatások nem mindig kiküszöbölhetőek.

Bogit nem nagyon kell bemutatni a fehérváriaknak, mert az utóbbi pár évben igen gyakran szerepelt mind utcaszínházi előadásokban, mind egyéb produkciókban, sűrűn találkozni a nevével, egyedi, sokszor „felcsigázott” hajú lényével. Többször vett részt a Versünnepen, a Fehérvár Hangja elnevezésű tehetségkutatót pedig tavaly megnyerte. Utóbbi eredmény lehetett az elindítója a zenei vonalnak, a 21 gramm megalakulásának, ám Bogit kérdezve nem mutatkozik konkrét összefüggés.

Ferenczy-Nagy Boginál most énekesi énje dominál
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Ez is inkább a versek kapcsán jött, mert a székelyföldi verstáborban összeültünk Váradi Imivel, aki elkezdte kísérni a dalszövegeimet gitáron. Több számot is készítettünk, aztán elkezdtünk még zenészeket keresni az ismerősi körben. A cajonon játszó Komlódy Márkkal szintén a verstábor volt a közös pont, s idővel csatlakozott a harmonikás, billentyűs Pétervári Henrik, a basszusgitáros Kun Balázs és Rostás Áron hegedűs.

Az első komoly megmutatkozásunk az ifiFESZT-en volt, ahol elnyertük az Arany Dobverő díjat. Ezzel pedig a lehetőséget arra, hogy fellépjünk az idei FEZEN Fesztiválon, amelynek első napján, szerdán késő délután játszunk. Várjuk már, hogy ott zenéljünk, mert egyszerre sok embert tudunk elérni – mondta Bogi, aki a zenekarral még igencsak benne van a Veszprémi Utcazene Fesztivál hangulatában. A héten ugyanis ott lépnek föl a kiválasztott húsz zenekar között, vasárnapig minden nap egyszer. Mivel ezen a rendezvényen is keresik a tehetségeket, így még akár ők is lehetnek azok, akiket a zsűri a legjobbak között kiválaszt, vagy elnyerhetik a közönségdíjat.

Sűrűn telik hát a nyár Bogi és a fiúk életében, és ők ezt most nagyon élvezik.

– Eszméletlenül jó, hogy így haladunk a zenekarral, van érdeklődés az iránt, amit előadunk – folytatta Bogi. – A legnagyobb sikere eddig a 21 gramm című számnak volt, de az Egye meg a fene is népszerű, talán mert ez utóbbi eléggé bulizós. Nem szeretnénk azonban csak ebbe az irányba elmenni, mert számunkra az a fontos, hogy a daloknak legyen mélyebb tartalmuk is. Vegyes hangulatot szeretnénk közvetíteni, és azokat akarjuk elérni, akik tényleg kíváncsiak ránk. Amíg van ilyen közönségünk, addig érdemes folytatni a zenei vonalat.

A 21 gramm dalainak szövegét mindig Bogi írja, leginkább az őt érő élmények hatására. A megzenésítést a fiúkra bízza, ám ha van határozott elképzelése, ahhoz ragaszkodik. Emiatt olykor talán nehéz vele, ugyanakkor úgy érzi: fontos, hogy kiálljon azért, amit jónak tart. A mai zenekarok, előadók közül sokat adott számára Szabó Balázs Bandája, a Quimby vagy az utóbbi időben a Kiscsillag – ám egyiket sem akarja követni, másolni, csupán merít belőlük.

S ugyan életében jelenleg énekesi énje dominál, a zenekar játssza napjaiban a főszerepet, azért a rég vágyott, bevallott színészi ambíció is megvan még. Ezt érzi ugyanis a legösszetettebbnek, a személyiségéhez legjobban illőnek. Úgyhogy utolsó gimnáziumi évében a Színművészetire jelentkezik majd – amiben nyilván ugyanúgy támogatja családja, különösen édesanyja, Ferenczy Eleonóra, ahogy eddig is. Hiszen ehhez a pörgéshez, a tehetség folyamatos fejlesztéséhez nagyon kell a biztos családi háttér, amit eddig Bogi meg is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!