Hétvége

2017.07.14. 14:34

Staféta Pásztor Lászlóval

ELŐZŐ számunk vendége Pásztor László tisztiorvosnak adta át a stafétát, azzal a kérdéssel: van-e az idén újdonság egészségmegőrzés tekintetében?

Bokros Judit

- VAN ÚJDONSÁG, méghozzá a vastagbélrák szűrése kapcsán. Ez nagyon alattomos ráktípus, mert hosszú ideig lappang, ha pedig úgy veszik észre, hogy tünetet produkál, már ritkán lehet gyógyítani. A szakma évek óta vitatkozik arról, hogyan lehetne eredményesen szűrni a vastagbélrákot. Ez ugyanis nem megelőzhető, viszont időben felismerve gyógyítható.

Fotó: FMH-archív

- KÉT MÓDSZER létezik; hogy melyik a megfelelő, abban az onkológiai szakma kettészakadt. Ám idén végre eldőlt, hogy a székletvér-vizsgálatot választották. Ez egy nagyon egyszerű folyamat. A teszt ingyenes lesz, a veszélyeztetett 50- 70 év közötti korosztályba tartozók kerülnek sorra, körülbelül két év alatt. Ezután kezdik elölről a szűrést. Érdemes lesz részt venni rajta, mivel ebben a rákban évente 3000-4000 ember hal meg, nemtől függetlenül.

PÁSZTOR LÁSZLÓ Csóka Erika egészségfejlesztőnek adja tovább a stafétát. Kérdése: miért jött ide, s melyek a céljai a jövőben ezen a területen?

A staféta következő vendége:

Csóka Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!