Hétvége

2017.04.13. 17:50

Régi öltözetek: a dupla zsinórozás védi a huszárt

Fehérvárcsurgó - Károlyi Kastély korábban is többször adott otthont régi öltözékeket bemutató időszaki tárlatoknak. Ezúttal Nagy Mária munkáiból látható kiállítás, Korok és öltözetek címmel.

Gábor Gina

Ahogyan az a megnyitón kiderült, Nagy Mária a tradicionális viseletek szakavatott készítője, aki elkötelezetten igyekszik a régi korok öltözékeit újrateremteni, a történészek kutatásai, a hagyományőrző csoportok útmutatásai alapján. A kiállításon bemutatott öltözékekhez ugyan nem ártana némi történelmi magyarázat - ezt a megnyitón maga a ruhák készítője próbálta több-kevesebb sikerrel pótolni.

A készítő, Nagy Mária mutatja a huszárruha különleges díszítését

Egyebek között arról hallottunk, hogy a magyar huszárságot már a török idején félelmetes ellenfélként tartották számon, és elismeréssel emlegették harcművészetét. A tárlaton látható igen gazdagon díszített, 18. századi mintára készült huszáröltözék érdekessége, hogy dupla zsinórozása, no meg a fémgombok nem csak mutatósak: a védelmet is szolgálták! A kardvívásnál a sujtások és a kösöntyű (deréköv) is képes volt megakadályozni, hogy a huszár súlyos sebet kapjon. Ami pedig a csákót illeti, a díszek, rangjelzések, címerek kaptak rajta helyet - erről azonnal tudták, melyik ezredből való viselőjük. Nagy Mária kiállításán láthatunk kevésbé díszes huszárgúnyát is - hiszen később a haditechnikával együtt megváltozott, kissé egyszerűsödött a viselet.

Április 18-ig látható a kastélyban a Korok és öltözetek című tárlat

A kiállítás bemutat gazdagon díszített elegáns fekete díszmagyar ruhát, ami különösen a 19. században - Kossuth és Széchenyi korában - élte fénykorát, a nemzeti öntudat kifejezőjévé vált. De szemügyre vehetünk a kastélyban zsinórozott - sújtással, vitézkötéssel díszített - magyar férfikabátot, "attilát" is, emellett - egyszerűbb és elegánsabb - hagyományőrző női öltözékeket is felvonultatnak. A finom anyagból készült női viseleteken szintén fontos és jellegzetes elem a zsinórdíszítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!