Hétvége

2017.02.17. 19:25

Jó és agyonhallgatott - Hallott már a szociális mosodáról?

A címbeli megfogalmazás kissé paradoxon-szagú. Hiszen ami siker, az ott van a sajtóban, vagy minimum tudnak róla. Ám a fehérvári szociális mosodáról kevesen tudnak. Ahogy az emberekről is, pedig az ottani munka az életük igen fontos sikere.

Kocsis Noémi

Együtt haladunk. Az ezzel a szlogennel felvértezett nagyméretű projekttábla még most is ott áll a Kikindai utcai szociális mosoda bejáratánál. Adatszerűen hirdeti, mennyiből létesült az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió támogatásával elkészült, a fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért létrejött intézmény. 2015-ben a sikeres pályázat 100 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült. Ám miután a 2015. augusztus végi ünnepélyes megnyitó elmúlt és az átvágott nemzeti trikolór két végén mosolygó arcok eltűntek, gyakorlatilag másfél évnyi csönd következett, mert két rövid tudósításon kívül semmi sem jelent meg az érintett hátrányos helyzetű, a pályázatban megjelölt célcsoport foglalkoztatását megoldó mosodáról.

A kora reggeli vonattal a polgárdi otthonból bejáró Tibor a délelőtti műszakban mosodai munkás Fotó: Molnár Artúr

Úgyhogy az ide naponta délelőtt, vagy délután a 4 órás munkára érkező autista és leszázalékolt dolgozók - távol mindenféle nyilvánosságtól - tették a dolgukat, ahogyan kell. Köztük Gyöngyi például, aki a gerincével leszázalékolt. Idős, beteg édesanyját gondozza és özvegy. Gyöngyi egy Fehérvár közeli faluból jár be a délelőtti műszakba. Nyugodt mozdulatokkal hajtogatja az ezüstösen csillogó-villogó, hiperszuper ipari mosógépek mellett a megszáradt lepedőket, törölközőket. Bár a közvetlen fenntartói feladatokat ellátó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósági Fejér Megyei Kirendeltségének, illetve az az alá tartozó Fejér Megyei Integrált Szociális Intézménynek az egységeinél (Gánt, Polgárdi-Tekerespuszta) mindenhol van kisebb mosoda, a nagy méretű textíliákat - kapacitáshiány miatt - külön szállítójárművel behozzák Fehérvárra mosatni. Gyöngyi néha a fiatalokra néz - mint rangidős tyúkanyó a csibéire.

Modernek a benti gépek, de az épület maga régi, elavult, ahogy a fűtésrendszere is. Utóbbi ment tönkre novemberben, így több hétre leállt a munka

- Aranyosak, igyekvőek, nagyon jó ez a kis kollektíva - mondja. Ezt Tibor is megerősíti, akit közepes negyvenesnek nézek, jót mosolyog.

- Ötvenhárom éves vagyok, a polgárdi otthonból járunk be többen a társaimmal. Mindig dolgoztam valamit, raktunk össze például kávéfőzőt, aztán volt kindertojás-összeszerelés. Na, az nagyon babrás, mert a benne lévő játék, ha rosszul rakja bele az ember, szétnyomja a tojást, meg a csokit, aztán visszadobják, mert selejt. Ez a mosoda nagyon jó hely, én nagyon szeretek itt dolgozni.

Mint a mesékben, talán még sokáig ilyen láthatatlanul dolgoztak volna a szociális mosoda dolgozói, ha 2016 őszén nem árasztja el a működésre felújított helyiséget egy csőtörést követően a víz. De ez történt és így tönkre ment a kazán is. A hidegben nem folytatódhatott a munka- arról, hogy másnap nem kell menniük dolgozni, általában előző este kaptak sms-értesítést a dolgozók. Kuglerné Gróf Cecília lánya, Zsuzsa autista, a család Csókakőről oldja meg a lány bejuttatását a mosodai munkára. De ezt tényleg meg kell ilyenkor szervezni, különben az anya sem jut el aznap a csókakői munkahelyére. Az egység leállása érthetően mindenkit érzékenyen érintett, de leginkább a például a csókakői Autifarmról bejáró autista fiatalokat, hiszen számukra - miután ott már megszűnt a szociális foglalkoztató - az állandóságot, a leépülés lassításához szükséges aktív, hasznos tevékenységet jelentette a napi négy óra munka.

Mosás, szárítás, hajtogatás - mindennek megvan a rendje

A Kikindai úti volt gyermekotthon hátsó épületéből kialakított mosoda technológiailag a megyei kórház rendszeréhez csatlakozik. Leválnának róla, mint önálló egység, ennek megoldása azonban engedélyeztetési eljárás, idő, pénz, nem is kevés. Mátrahalmi Tibor, a megyei főigazgatóság vezetője azt mondja, a problémát egy, az épületben kialakított közvetlen leválasztással megoldhatnák, de ennek pénzügyi hátteréről még nem döntött a budapesti központ. Hogy a mosoda a november közepén bekövetkezett több hetes leállást követően mégis újra induljon, átmeneti megoldással (kisebb javítással, pótkészülékkel) visszaállították a fűtést, így a hét elején a dolgozók ismét felvehették a munkát. Örömmel tették - ők és egyébként rajtuk kívül az általunk e cikk írásakor megkérdezett valamennyi érintett is úgy érzi, nem csak több szóra, de jobb sorsra is érdemes lenne a szociális mosoda. Hogy végre tényleg együtt haladhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!