Hétvége

2016.10.14. 16:40

Folytatódik-e a kutatás?

Közel féléve interjút adott lapunknak Dénes József régész, lelőhelyvédelmi szakértő. A vele készült beszélgetést Seuso-lelőhely: Legalább kétüstnyi ezüstedény lehet még a földben címmel közöltük.

Tóth Sándor

Tekintettel a téma iránti fokozott érdeklődésre, arról kérdeztük a kutatórégészt, milyen fejlemények történtek a kincslelőhely ügyében a Kőszárhegy melletti Szárhegyen.


Dénes József intézkedést remél a Miniszterelnökséget irányító minisztertől a Seuso-lelőhely ügyében Fotó: Zádrovich D. Hajnalka

- Udvarias, de semmitmondó leveleken túl szinte semmi sem történt. A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban dolgozó kollégák, Nádorfi Gabriella tudományos osztályvezető és Kulcsár Mihály igazgató nem is válaszoltak április 16-án és május 30-án kelt leveleimre - számolt be az országosan elismert szakrégész a tényről, amelynek valódi okát egyelőre nem érti.

Persze, a múzeum munkatársai féltve őriznek minden, a kincs ügyében tett lépést, esetleges eredményt. Dénes József szerint náluk közlékenyebb szakember is akad:

- Azért valamennyit mozdult előre a nyomozás. A Magyar Tudományos Akadémia Seuso munkabizottságának titkára, Mráv Zsolt régészkollégám megosztotta velem levéltári és helyszíni kutatásaik eredményeit a napjainkban Borbély-pinceként ismert 19. századi egyik Molnár-pince azonosításáról, és a Polgárdi quadripus (korábban tévesen: tripus) lehetséges lelőhelyének hitelesítéséről. Ebből valószínűnek látszik, hogy 1878-ban a római ezüstállvány részlete ott kerülhetett elő. Mivel ez az eddig legalaposabban kutatott része a Szárhegy déli lejtőjének, a Seuso-kincs lelőhelyével való direkt azonosítása kizárt. Így biztosan állítható, az ezüstkészlet eredeti megtalálási helye nem a Borbély-pince és közvetlen szomszédsága volt.

A késő római kori ezüstkollekció lelőhelyére új kutatási lehetőséget kidolgozó, a régészeti emlékek gyakorlati feltárásában tapasztalt régész eddig sem gondolta, hogy a Seuso-kincs elsődleges megtalálási helye egybeesett volna a Borbély-pincével, s közvetlen környezetével. Úgy vélekedik, a készletet és az állványt nem azonos körülmények között rejtették el. Az utóbbit már összetört állapotban ásta el egy menekülő ember, míg a Seuso-kincs tárgyait még ép állapotban, nyugodtabb körülmények között rejtették el. Közvetlen kapcsolatuk mégis okkal feltételezhető: azonosak az ezüst minőségén túl a tárgyak ötvöstechnikai megoldásai és díszítésük több eleme is.

- Kezdettől, már 2011 óta egy 300 méter sugarú körön belül kerestem a Seuso-kincs lelőhelyét - mondta el lapunknak Dénes József, megosztva a további részleteket: Az alapgondolatom az, hogy Sümegh József és munkagépet kezelő társa, Kolonics György egy pince kimarkolásánál, a kőszárhegyi kőbánya közelében találhatták meg a kincs előkerült részét. A lelőhelyről Lelkes Ferenc segítségével lovas szekéren szállították el a tárgyakat. Mindez nagy eséllyel 1976 őszén, azaz éppen 40 évvel ezelőtt történt. Először a viszonylag frissen kiépítettnek látszó pincéket szemeltem ki lehetséges lelőhelyként. Később, 2012-ben már a polgárdi quadripus lelőhelyével is feltételesen kapcsolatba hoztam. Az egyik Molnár János pincéje - a későbbi Borbély-pince -, Sümegh halálának helyszíne természetesen már kezdettől a régészkollégák és a bűnügyi nyomozók érdeklődésének középpontjában állt. Ezen a szálon továbbhaladva nemrég sikerült kizárnom a lehetséges lelőhelyek közül azokat a pincéket, amelyek hajdanán Molnár János nevű személyek tulajdonát képezték.

- Ami viszont igazi újdonság, hogy sikerült azonosítanom egy komoly földmunkával kimarkolt pincét, ami éppen a gyanús időszakban épülhetett. Ugyan erre egyértelmű bizonyítékom még nincs, de 1971. után és 1982. előtt készült, tehát abban az időszakban, amikor a kincs az ismereteink szerint előkerült. Ezt a hazai régészeti és a kulturális örökségvédelmi területet irányító miniszternek, Lázár Jánosnak október 4-én bejelentettem. A régészeti lelőhely bejelentésével együtt több konkrét tennivalót is javasoltam. Könnyen lehetséges, hogy ott lesz a 40 éve hiába keresett pontos lelőhely!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!