Hétvége

2012.08.18. 09:31

Visszasírt magyar kenyerek zamata

Székesfehérvár - Két, egy Fehérváron és egy Olaszországban élő édesanya kenyérfogyasztási szokásait néztük meg. A tanulságok, a módszerek és a felhasználás másféle, de gondolatébresztő...

Kocsis Noémi

Vargáné Sebők Kata három kisfiút nevel, s olyan szép magas kenyeret sütött otthon a saját konyhájában, hogy a fotónak csodájára járt az ismerősi kör. Hogy sokakat érdekelne a saját kézzel elkészített, egészséges pékáru, azt az is mutatja, hogy a nagycsaládos anyuka azonmód egy sor érdeklődőnek küldhette is tovább a receptet.

- Ez a nálunk most nagyon bevált kenyérrecept nem az én érdemem, a bátyám találta interneten. A legjobb benne talán az, hogy nem géppel, hanem sütőben sütjük, így sokkal háziasabb érzete támad az embernek, ha ránéz - az illatáról nem is beszélve. Ráadásul végre a gyerekeim, férjem is nagy előszeretettel fogyasztják még két nap múlva is, feltéve ha addigra marad belőle...

A Varga-családban főleg a kiflit és zsemlét kérik legtöbbször a gyerekek.

- Ennyi embernél igen nehéz kiszámítani, hogy hány pékárura lesz szükségünk egy napra. Sok volt a maradék, ami zsemlemorzsa, mákos guba vagy bundás kenyér formájában "végezte" nálunk. Egyre több cikk és fotó kering az interneten arról, miket tesznek a kenyérbe, hogy minél hamarabb megkeljen, szép nagy legyen és tartós. Én épp ettől szeretném megkímélni a családomat. Nagyobb bizalmam van aziránt, amit saját kezűleg keverek ki és tudom, hogy nincs benne felesleges ízfokozó, tartósítószer, cukor.

Miért morzsálódik és rossz minőségű manapság a kenyér? - ez már egy másik, a világhálón kézről-kézre járó cikk címe (nem búsítjuk vele az olvasót, a neten rákereshető, elolvasható). És csak nálunk ilyen a helyzet? Anyáink-nagyanyáink ugyanis váltig állítják, régebben, az ő idejükben sokkal jobb volt a mindennapi betevő minősége, alig morzsálódott, viszont adalékanyagok nélkül is megőrizte frissességét, ízét. A mai finompékáruk egyeníze mögött a vásárló joggal gyaníthatja a kémia és vegyipar ténykedését.

Nyitrai Réka Viktória székesfehérvári, de évek óta egy kis toszkán településen él férjével, gyermekeivel.

- Szinte összefutott a számban a nyál Kata kenyerét látva, ez nagyon hiányzik otthonról - írta a fiatal nő a közösségi oldal üzenőfalára. Milyen kenyeret sütnek a taljánok, hogy visszasírja a fehérvári pékárut?

- A korábbi évekkel ellentétben a mai kenyerek kicsik, könnyűek, 250-500 grammosak és tömöttek, vagyis nem szivacsosak, mint a magyar kenyerek. Nagyon hamar megszáradnak - legfeljebb egy nap és már olyanok, mint a szikla, ahogy mondani szoktuk, verekedni lehetne velük. Ezért inkább naponta kétszer, de kisebb darabot vásárolunk. Itt nálunk, Toszkánában vannak kerek, ovális és hosszúkás kenyerek, mindegyiknek más a neve: ez akár faluról-falura változhat.  Akinek van hagyományos faszenes kemencéje otthon, az abban sült kenyér persze barnásabb és keményebb héjú. Tovább is eltartható,  ilyet viszont nem lehet mindenhol kapni...

Réka beszámol olyasmiről, amelyet itthon sem ártana meghonosítani, s akkor talán nem végezné annyi kenyér a kommunális hulladékban.

- A száraz kenyeret például egy zöldséges főzelékszerű levesbe, a ribollitába főzik bele sűrítésnek. Ott van a pappa al pomodoro, az egyik kedvencem: fűszeres paradicsompüré langyosan fogyasztva, ebbe is belefőzik a száraz kenyeret. A panzanella  hideg zöldségsaláta, beleáztatott kenyérdarabokkal. És a gyerekek kedvenc uzsonnája, a pane al pomodoro, ez egy száraz kenyérszelet, amire paradicsomot facsarnak, olajjal, sóval és bazsalikomlevelekkel ízesítik.

A magyar is tudna takarékos nép lenni. Igaz, manapság sokan így is azok - már régóta spórolnak a kenyérrel is.

Címkék#kenyér
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!