Hétvége

2009.01.17. 03:25

Ötvenöt évig élt betegen

Megy még a spárga, Etka anyó? - Miért ne menne - és kinyúlt a földön, mint egy gumibaba. Néhány napja lépett kilencvenedik évébe. Ötvenöt éves koráig élt betegségtudatban.

MTI

Legfeljebb alakítani tudjuk - mondtam én, amire ő azt fe-lelte: - Ahogy nem látom a szelet, a levegőt, vagy a gondolataimat sem, mégis tudom, hogy működik. Megtanuljuk a mozgás anatómiáját is, de a testünket ettől még használni nem tudjuk. Tudunk már szívet is átültetni, de könnyebb szerveket cserélni, mint a sajátunkat épségben tartani. Nekem azt sikerült felfedeznem, hogy ez nagyon egyszerű.

Persze a kilencvendik évében járó Etka anyónak sem volt ez mindig természetes. Beteges gyermekként született, szívelégtelenségei miatt sokáig el volt tiltva mozgástól, tornázástól. Ötvenöt évig élt betegségtudatban. Nem is gondolt arra, hogy a matróna kor számára a kiteljesedést, a mozgás korlátlan örömét hozza:

- A betegségem vitt odáig, hogy elkezdtem más módon gondolkodni. Egyszer azt olvastam, ha az ember eljut a csúcsra, onnan már csak visszaesés van. Nincs csúcs. Mindig van tovább, amíg ép az agyunk, fejlődőképesek vagyunk. És az is rossz felismerés, hogy azt gondoljuk: ahogy múlnak az évek, az emberi testnek tönkre kell mennie. Ezt cáfolja az én életrajzom. Ötvenöt éves koromig éltem betegségtudatban, és csak ezután tanultam meg betegség, fájdalom és szenvedés nélkül élni. A baj az, hogy leszoktatjuk a gyerekeinket az ősi természetes viselkedésformákról. A kisgyerek utánozza a felnőtteket, és a mintával mozgáskorlátozóvá teszük őket. Elnyomjuk természetadta légzéstechnikáját, ami valójában ugyanolyan pulzálómozgás, mint az egysejtű összehúzódása és kitágulása. Egyetlen mozdulattal tudjuk helyretenni szerveinket. A far és a lapocka öszehúzódik, a mellkas domborodik, helyére megy a hasfal, a fej is helyére kerül. Lábainkat úgy rakjuk, mintha gerendán járnánk, egyik lábat a másik elé. Így nem fáradunk el. Rendben lesz vérkeringésünk: nincs kopaszodás, őszülés, a szemek nem romlanak. Sokáig ötös szemüveget hordtam, őszültem, de amióta megfelelő légzéssel irányítom a testem, nem hordok szemüveget, és a hajam is elkezdett sötétedni. Sok évembe került, amire megtanultam légzésemmel irányítani a testem működését. Ez nem különleges képesség. Ez a természetes. Hagyjuk magunkban meg ezt a csodálatos erőt, ami kö-rülvesz minket, amitől felszabadultan mozdul a testünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!