Hétvége

2008.10.11. 02:26

Zsebpénz: amennyit kér , másnál heti 500 forint

A Szonda-Ipsos kutatói által vizsgált témakörökben mi is feltettünk néhány kérdést egy fehérvári és egy vidéki tinédzser fiúnak. Mindketten 14 évesek lesznek, ám válaszaik igen különbözőek.

Bokros Judit

Az egyik, fehérvári ifjú elsőszámú példaképe Ronaldinho, azért, mert ő a világ legjobb focistája , illetve Enrique Iglesias, mivel tetszik a stílusa - a legújabb barna kollekciómat is tőle vettem -, egyébként meg parádésan énekel . A kamasz sem a világ legjobb futballistája nem akar lenni, sem parádésan énekelni nem szeretne, ám mindkettőjüket szívesen nézi, olvas róluk pletykalapokban.

Arra a kérdésre, hogy mennyi zsebpénze van, laza választ kapunk: Hát, amennyit kérek . Ez napi nagyjából 800 forintot jelent, amit büfézésre, ilyesmikre költ. Emellett hetente nagyjából 10 ezer forint értékben vásárolhat ruhát, egyebeket, mozizhat, lóghat a haverokkal. Hogy számít-e a márka a ruháknál? Igen, naná. Kérdés: ha két ruhadarab tetszik neki, s az egyik márkás, a másik nem, melyiket veszi meg? Mindkettőt, de később a márkásat többet hordom .

A barátságok kötésénél is számít, ki mennyit költhet, hogyan öltözködik. A tinédzser kiböki, hogy a jelenlegi baráti, ismeretségi körében nincsenek olyanok, akik nem márkás cuccokat hordanak, nincs pénzük, mondjuk mozira - hiszen velük nem is lehet semmit csinálni .

A család a bevásárlásnál ad a véleményére, enni szinte csak azt veszünk, amit mondok, mivel, ha nem szeretek valamit, nem eszem meg. Az iskolai menzát nem látogatja, ebédelni szülei viszik, leginkább étterembe szeret járni. A szobámba is olyan bútorokat veszünk, amilyet szeretnék. A mobilnál az eddigi rekordszámla 23 ezer forint volt. Másodikos vagy harmadikos korom óta van telefonom. Leginkább a haverokkal beszélek, sms-ezek, zenét hallgatok, bluetoothozok.

Térjünk rá a másik fiatalemberre. A foci az ő életében is komoly szerepet játszik, de egyáltalán nem a trendiség miatt. Évek óta komolyan sportol, és a jövőjét is úgy szeretné alakítani, hogy köze legyen a futballhoz.

Egy átlagos hétköznapján elbuszozik a szomszédos falu iskolájába, ahol délután fél kettő körül végez az óráival (kivéve a hétfőt). Ezután szépen hazabuszozik (szüleinek nincs autója), összepakolja a cuccát, majd bebuszozik Fehérvárra edzésre. Ott fél 6-tól 7-ig rúgja a bőrt, aztán átöltözik, és ismét buszra száll, de akkor már az utolsóra, hazafelé. Így körülbelül tíz órakor kerül ágyba. A házi feladatot koradélután, vagy a tanszobán írja meg, és ha marad lecke, akkor bizony este áll neki. Otthon mindig ellenőrzik.

Ebédelni az iskolai menzán szokott, na és persze otthon, hisz az anyu főztjénél nincs jobb, az energia meg kell. Zsebpénzként a szükséges kiadáson kívül heti 500 forintot kap, ezt arra költi, amire akarja. Könyvet olvasni nem nagyon szeret, a Nemzeti Sportot viszont mindennap megveszi. Kedvenc együttese nincs, a rockzenét kedveli. Filmekből a horror, a háborús film és a vígjáték jön be, ám ott sincs kedvenc színésze. Példaképként két focistát, az argentin Messit és a spanyol Torrest említi, de a magyar Aranycsapat tagjai sem ismeretlenek számára. Az öltözködés természetesen számára is fontos, ám nem hajt a márkás ruhákra. Külföldön még nem nyaralt, dolgozni viszont már dolgozott: egy nyáron fát hordott, gyümölcsöt szedett.

A két fiú közül egyik sem rosszabb a másiknál. Csak más környezetben, máshogy nevelik őket. Hogy kiből milyen felnőtt válik, azt majd az idő dönti el...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!