Hétvége

2008.10.11. 02:24

Összefogtak a junior borászok

Összefogott a legifjabb borásznemzedék. A Juniborról annak tagja, az etyeki Hernyák pincészet legifjabb borásza, a 23 éves, frissen végzett Hernyák Tamás mesélt, saját tőkéi árnyékában, a szüret kezdetén.

S. Töttő Rita

- Saját szakmai fejlődésünk elősegítése a legfontosabb célunk. Szakmai utakat szervezünk, kóstolókat, konferenciákat tartunk. Fiatalok vagyunk, tanulni szeretnénk, s ehhez elengedhetetlen, hogy közben segítsük is egymást - meséli a család kóstolótermében Hernyák Tamás, Hernyák László borász fia, aki már gimnazista korában is ott sertepertélt a szőlőtőkék körül, édesapja közelében. Tőle leste el a borkészítés alapjait, szeretetét, majd pedig úgy döntött, a borászat tudományára is kíváncsi - ezért kitanulta a szakmát. A Juniborban számtalan hasonlóan tehetséges és buzgó fiatal tevékenykedik, s összefogásukkal nagy tettek születhetnek.

- Ha már csak annyi megvalósul a terveinkből, hogy megkezdődik az információáramlás, kialakul egyfajta kapcsolat a borvidékek között, már rengeteg dolgot elértünk. Fiatal korunknál fogva nagy a lendületünk, nagy hév hajt minket, ezért biztos, hogy jól fog működni ez a csapat.

A fiatal borászok közössége augusztus 14-én alakult, az elhunyt Gál Tibor borász 50. születésnapjára szervezett megemlékezésen. A Pannon Bormíves Céh tagjai jelentették be, ami nagy megtiszteltetés volt a fiatalok számára.

- A saját boraink bemutatása ugyan másodlagos, de a fejlődést, amit elérünk az egyesület segítségével, azon lehet lemérni, hogyha a borainkat megkóstolják, és évről évre egyre jobbnak találják őket - vélekedik Tamás, miközben egy országos szinten is újdonságnak számító, manapság trendi italt önt poharunkba: egy kapcsos palackba töltött zöldveltelini habzóbort. Nem is kell mondani: fiatalos, lendületes, és egy új generáció szemléletét tükröző bor, junibor ez.

- Első körben azok váltak tagokká, akiknek már meglévő pincészetük van, mert mondjuk második generációs borászok vagy épp első generációsak, de fiatalok és saját pincéjük van. Ilyen Gere Andrea Villányból, Takler András Szekszárdról, Árvai Angelika, Gál Tibor, Gere Viktória, Dúzsi Tamás, Konyári Dani, Kamocsay Ákos, Demeter Endre - hogy csak néhányat említsek - sorolja Tamás, aki az új generáció szemléletéről is mesél:

- Sokban más szemléletünk van a borral, borkészítéssel, a bor körüli gasztronómiával kapcsolatban, mint számos, előző generációs borásznak, akik általában nekünk szüleink. Szeretnénk koordinálni a belföldi és külföldi gyakorlatokat, ösztöndíjakat, pályázati lehetőségeket. Hazánkban ugyanis ilyen nincs, egyik borászati iskola sem tud országos szinten rálátást biztosítani arra, hol érdemes jelentkezni például gyakorlatra. S mindemellett külföldre szeretnénk eljutni, hisz akkor tudunk felnőni a nagy külföldi borászhatalmakhoz, ha mi is járjuk a világot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!