Hétvége

2008.10.27. 03:28

Korosztályos közelség

Elég lenne a középsulisokat felzavarni a netre, hogy keressenek maguknak kortárs verseket, már is többet olvasnának, mondják az idei telekis irodalmi pályázat győztesei. Oktatáskritika és irodalom a rendszeren belülről.

Deák Balázs

- Mennyire működő közlési forma a vers manapság?

(M. R.) - Az ismerőseim közül nagyon kevesen olvasnak verseket. A többségük valószínűleg egyszerűen nem is találkozik olyanokkal, amikben magukra ismerhetnének. Az iskolában tanult versek általában nem érdeklik őket, az általunk írottakkal - amiket már csak a korosztályos közelség miatt is jobban a magukénak érezhetnének - viszont nem nagyon találkoznak.

- Ti hogyan próbálnátok segíteni ezen?

(M. R.) - Jó megoldás lehetne, például, ha a középsuli első évében a diákoknak maguknak kéne megpróbálniuk verseket írni. Bármiről, csak próbálják magukat kifejezni. Azután valószínűleg mások - a költők - verseinek olvasása közben is eszükbe jutna, biztos nem egy összevisszaság az ott előttük, hiszen valaki másnak, valamiért fontos volt, hogy azt megírja.

(V. A.) - Persze nehéz lenne konkrét verseket ajánlani egy hagyományos értelemben vett tankönyvhöz, hiszen mindenki más versekben találja meg önmagát.

(M. R.) - De azt például lehetne tőlük kérni, hogy keressenek rá a neten kortárs magyar költők verseire, és válasszanak pár nekik tetszőt. Aztán ezeken a verseken keresztül el lehetne jutni a kötelező tananyaghoz is.

- Hogyan fogadták az osztálytársak a ti verseiteket?

(SZ. O.) - Nálunk az egész osztály kollégista, hétből öt napon át össze vagyunk zárva, ezért igyekszem nem rájuk erőltetni magam. Vigyázni kell, mit ad ki magából az ember. Így nem is igazán ismerik az írásaimat.

(M. R.) - Senki sem szeret a fióknak írni, én is féltem tőle, hogy lehurrognak, de nem így történt. Többségüknek tetszettek, de akiknek esetleg nem, azok is elfogadták, hogy verseket írok, nem volt belőle probléma.

(V. A.) - Az én környezetem is pozitívan reagált, ami nagyon meg is lepett. Mikor írok valamit, természetes módon - akkor még - jónak érzem, de később, mikor újraolvasom - már mint olvasó, eltávolodva a verstől -, mindig furcsának tűnik, hogy ez másoknak is tetszik.

- Ti kiket olvastok?

(M. R.) - Tóth Krisztina verseit szeretem a leginkább, a honlapját figyelem.

(V. A.) - Most épp Az év versei 2008 antológiát olvasgatom, Jász Attila versei mély benyomást gyakoroltak rám.

(SZ. O.) - Én az interneten, különböző irodalmi portálokon szoktam nézelődni.

- Mennyire írtok tudatosan?

(V. A.) - Az utóbbi időben már foglalkozom verstannal, és igyekszem irodalomtörténetet is tanulni. Persze adódik a kérdés, nem korlátozza-e ez az alkotás folyamatát, de nyilván, ha megvannak a határok, megvannak a kiskapuk is.

(SZ. O.) - Nyáron elkezdtem regényt írni; el is készült egy egész és két fél fejezet, de olyan széleskörű kutatómunkába kényszerültem, ami teljesen meglepett. Ez az első komolyan vett munkám.

- Hogyan kezdtetek verseket, prózát írni?

(V. A.) - Tizenhárom éves korom körül kezdtem a bennem lévő feszültséget valahogy az írással levezetni. Először persze azokat másolja az ember - természetesen velem is így volt -, akikre felnéz. Nálam ők Edgar Allan Poe, Oscar Wilde és Nietzsche voltak. Mára már törekszem rá, hogy tudatosabban, a saját nyelvemen írjak. Szeretnék később is irodalommal foglalkozni.

(SZ. O.) - Én három-négy éve kezdtem el prózát írni, de most, hogy a kollégiumi újságnak is dolgozom , már mindenfélét irkálok. Hogy végül hobbi marad-e csak az írás, vagy több is lesz-e belőle, még nem tudom; de a színház is nagyon érdekel.

(M. R.) - Tízévesen írtam az első versemet, anyák napjára. Mindenkinek kiosztották, hogy mit kell szavalni, de nekem egyik vers sem tetszett, viszont másmilyet nem akartam mondani - írtam inkább egyet. Mostanában a verseimben inkább valamiféle hangulat megragadására törekszem. Azt szeretném, ha az olvasómat megfogná valamelyik kifejezés, és elindítana benne valami folyamatot. Mondjuk szerelmes verset még nem tudtam írni...

- Fontos lenne?

- Mindenki arról híres, hogy ennyi-annyi szerelmes verset írt. Vélhetően azért nem írtam még, mert még nem voltam igazán az, de kíváncsi vagyok, hogy az a vers, milyen lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!