Hétvége

2008.08.23. 02:27

Hatvannyolc kitermelte máig ható példaképeit

hatvannyolcas esztendő számos aspektusát vizsgálták már, de viszonylag kevés figyelem terelődött, úgymond, a hétköznapjaira. Amit az akkori tinik meg- ...

Fejér Megyei Hírlap

hatvannyolcas esztendő számos aspektusát vizsgálták már, de viszonylag kevés figyelem terelődött, úgymond, a hétköznapjaira. Amit az akkori tinik meg- és átéltek, legyenek bárhol a világon. A hidegháború éveiben vagyunk, dúl a vietnami háború, foszlik a politikai erkölcs. Az apák hazugsága egyre nyilvánvalóbbá válik a fiatal generáció számára. Új példaképeket, idolokat keresnek, és találnak is. Atombomba-erejű robbanással ér fel a kultúrában Denis Hopper Szelíd motorosok című munkája, amelyben nemcsak a részeges ügyvéd (Jack Nicholson) tűnik fel, hanem egy dúsgazdag amerikai család sarja, Peter Fonda is. Amint Peter Harley Davidson motorjára ül, fekete szemüvegével a kívülállást hangsúlyozva azonnal milliók bálványává válik. Testvére, Jane követi, a háborúellenes mozgalom ökle lesz.
De másutt is születnek példaképek. A zenei műfajba szinte berobbannak a hagyományos beatkereteket meghaladó rockbandák (Led Zeppelin) és egyéniségek (Frank Zappa). A művészetben pedig söpör a pop-art. Egy különleges figura, Andy Warhol a hétköznapi tárgyak megemelésével felmutatja a fogyasztói kultúra fonákját. Marylin Monroe-portréi nemcsak őt teszik ismertté, de új kultuszt is teremtenek. És itt van Woodstock, a legenda, és itt vannak a terebélyesedő médiavilág fura sztárjai. Változik a világ, egy hónap alatt több minden történik, mint a korábbi években együttesen. Bob Dylan megírja legütősebb számait, Antonioni leforgatja a Nagyítást, Pasolini a vásznon mezítelenkedik. Roman Polanski olyan pszicho-horror filmet rendez önmaga főszereplésével, amely kiborítja a rendes társadalmat. Ez már egy másik világ. Amely aztán megszilárdul, és elhozza az emberarcú kapitalizmust. Nem a legjobbat, de a még leginkább élhetőt.A

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!