Hétvége

2008.08.23. 02:23

A kínai álom és a valóság

Kerékjártó Tamás, a székesfehérvári egyesület, a Delfin-Triffer 21 úszója ott volt a pekingi olimpián. Sőt, minden magyarnál hamarabb érkezett a kínai ...

Silye Sándor

- Nagy falat volt megmászni a nagy falat?

- Hogyne, de még mennyire! Az úszóversenyek befejeztét követően, a kint tartózkodásunk utolsó két napja egyikében az egész úszócsapat együtt ment el oda. Ezerötszáz lépcsőfokot gyalogoltunk fel a csúcsra, ez felért egy komoly erőnléti edzésadaggal, sőt, egy egész hetivel is... De nagy élmény volt ott lenni.

- Milyenek voltak a kínaiak?

- Azt kaptam tőlük, amit vártam, ugyanis 2001-ben, az egyetemi játékok alatt már megtapasztaltam a barátságosságukat, vendégszeretetüket. Jó érzés volt tapasztalni a segítőkészségüket, nem kérhetett, mit kérhetett, gondolhatott az ember olyat, amit ne teljesítettek volna azonnal.

- Van összehasonlítási alapja az amerikai és kínai élet, gazdaság, gazdagság között. Valóban megelőzhetik a világot, Amerikát, kiemelkedőbb a modernizációjuk, a globalizáció?

- Rendkívüli módon akaratos, tehetséges népség az övék. Hét éve jártam ott, az akkori állapothoz képest elképesztő a fejlődésük. De persze még nem lehet őket Amerikához hasonlítani, az életszínvonaluk még nem olyan magas. Vannak rendkívül fejlett részek, városrészek, amelyek kisebb Disneylandeknek tűnhetnek, de persze találhatunk visszamaradottabb területeket. Láttunk olyan gyerekeket, akik több napos nyers csirkelábat rágcsáltak desszert helyett, az áruházakban láthattunk több napos tojást, amit a kínaiak szívfájdalom nélkül vásároltak meg. Technikai szakértelmük fantasztikus, de a részletekben még vannak hiányosságaik. Nem lehet tudni, hova juthatnak később, de rendkívülieknek tűnnek a lehetőségeik. Gazdaságilag a szabadversenyes kapitalizmus társul a centralizált politikai vezetéssel. Az üzleti negyedben élénk forgalmat, pezsgő tevékenységet tapasztalni, ugyanakkor ez szigorú módon van szabályozva.

- A kínaiak alignanem tudhatnak valamit, hiszen parancsszóval még a szmogot is megszüntették...

- Igen, ez így van. Nagy a népesség, mindenre van emberük, vannak ágazatok, területek, ahova a modernizáció nem tört, törhetett be. Fűnyírót például sehol sem lehetett látni, de tíz, ötven, akár száz embert viszont igen, akiket kivezényeltek, és nyírták a füvet... Voltak napok, hetek, amikor a szmog teljesen eltűnt, azon töprengtünk, hogy repülőkkel, a hadsereggel az időjárást is befolyásolják, de persze ezt nem tudhattuk biztosan, mégis meglepve tapasztaltuk a váratlant. Igyekeznek mindent irányítani, a kezükben tartani, több-kevesebb sikerrel, és ezt tapasztalni megdöbbentő volt az idelátogatók számára.

- Kereskedelmi tevékenységükkel ellepték, elfoglalták a világot. Elképzelhető, hogy egy idő után a világ megy hozzájuk tanulni?

- Elképzelhetőnek tartom. Amilyen gyorsasággal veszik át a nyugati technológiákat, nem lehetetlen, hogy egy idő után nemhogy telítődik, és nem csupán eluralkodik ott mindez, hanem a rájuk jellemző kreativitással tovább fejlesztik, és akkor ők tanítják majd a világot. Így lesz a kínai álomból kínai valóság.

- Amerikában tanuló kínai szakértőként azért fehérvárinak is érzi magát?

- Mi az hogy, egyre inkább szeretném hinni, hogy székesfehérvári vagyok...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!