Hétvége

2007.10.06. 02:26

És a kőfalak leomlanak...

Az 1990-es politikai rendszerváltásokkal a vasfüggönnyel elválasztott Kelet és Nyugat viszonya is módosult, változások történtek. Új központok, városok kaptak hangsúlyt, lehetőséget.

Zsohár Melinda

Rechnitzer János

Egyetemi tanár, a földrajz- és  közgazdaságtudomány és a Magyar  Tudományos Akadémia doktora 1952-ben született Héderváron. Pécsett szerezte első  diplomáját közgazdászként, ipari tervező elemzőként. Tudományos kutatóként több  fôiskolán, egyetemen, tudományos intézetben dolgozottdolgozik. 2004-től tanít a  Kodolányi János Fôiskolán, 2002-től a Széchenyi István Egyetem dékánja, Oktatási területe a regionális gazdaságtan, regionális politika, non-profit gazdaságtan és műtárgy piac – ezeken felül kutatási területe még a területi tervezés, innovációk területi  terjedése, határ menti gazdasági kapcsolatok, városfejlődés, műgyűjtés.

- Vidéken az agrár-, a mezőgazdasági politika esett át jelentős szemléletváltáson: a mennyiségi termelés helyett a minőség forradalma zajlott le. Heves támogatáspolitikai viták övezték ezt az átalakulást, emlékezetesek a franciaországi és angliai konfliktusok. A vidéket újra felfedezték, a paraszti hagyományokat a turizmussal kapcsolták össze. A korábbi urbanizációs trendek után a szuburbanizáció, (a nagyvárosok környékének fejlődése), majd a falvak felfedezése következett. Ausztriában a minden kényelemmel ellátott síterepek szálláshelyein a földszinten a tehenek kérődztek, az emeleten a turisták aludtak - teljes komfortban. A francia borvidékek és a kastélyok vidéke rehabilitálódott; emberi, közösségi terek alakultak a Skót-felföldön. Először a jómódúak, az elit nyitott a vidék felé, nekik lett pénzük és szabadidejük arra, hogy minőséget egyenek-igyanak, idilli környeztetben pihenjenek. Tudatos közlekedésfejlesztésbe fogtak, a vasút, a közút és a parkolórendszer átalakult.

- Van egy műszó: térszervezés - tudományos kutatási terület is kapcsolódik hozzá. A térszervezők alakítják, tervezik a kisebb-nagyobb térségek, régiók ipari, mezőgazdasági, infrastrukturális stb. átlakulását, merthogy ezek nem egészen spontán folyamatok. Kik a térszervezők?

- Kutatók, elemzők, tanácsadók, a politikai holdudvarhoz tartozó szakemberek.

- Vannak-e domináns érdekérvényesítő centrumok, városok? Politikai erőterek?

- Hogyne lennének! Csodák nincsenek, az erős városok és központok 500 éve is Frankfurt, Párizs, Amszterdam, London voltak, erős információs, tőke- és médiahatalom koncentrálódott mindig ezekben. Az értékek és a tradíciók roppant erősek voltak és azok ma is. Időnként előretör egy-egy város, másik hátrább szorul. Berlin például a reneszánszát éli, elképesztő ott a kulturális és innovációs robbanás, pezseg az élet.

- És Kelet-Közép-Európa hol tart?

- Erősen integrálódik. Persze a régen jelentős városok korábbi ereje nem veszett el teljesen. Prága, Moszkva, Szentpétervár nem halt meg, csak a szocialista zárt világ idején másként érvényesült hatásuk. Elszigetelődött egymástól Európa két régiója 70-40 évre, s most gyors felzárkózás zajlik. A városok képesek magukat megújítani, belekerülnek egy új világhálózati rendszerbe. Kijev, Varsó, Lemberg (Lvov), Kassa, Pozsony, Nagyvárad, Belgrád, Zágráb versenyeznek egymással, s a verseny kegyetlen. A tétek legfontosabbika, hogy hova kerülnek a vállalati rendszerek makrorégiós központjai? A dominóelv alapján nagyívű fejlődés indul ott, ahol megtelepszik egy multinacionális cégóriás, s húzza magával a többit.

- És Budapest?

- Nem az elsődleges az európai metropolisok között, de jók a paraméterei. És szép. Szép! Magyarország fejlődő ország Európa perifériáján, vajúdó demokrácia szül új társadalmat mostanában, s ez fájdalommal, kínokkal jár. Budapest nyitottabb ma már, dinamikus fejlesztést kíván, s mi türelmetlenek vagyunk. Gyorsabban kellene rehabilitálni a városrészeket, gondozottabb, tisztább, frissebb főváros lenne jó, de ez nemcsak az irányításon, hanem az emberi magatartáson is múlik. Szemlélet- és értékrend változás is szükséges.

- Biztos, hogy jó a globalizáció, a nyitás, a felgyorsult élet, a viharos iparosodás és fogyasztási láz?

- Nincs más választás. Ez van. A világ halad, a fejlődés nem áll meg. Vegyük ki belőle, ami jó. Úgy irányítsunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!