Hétvége

2007.09.08. 02:25

Egyszer volt, és nincs már többé

Ercsi - A korán iparosodott országokban ma is gyártelepek, munkáskolóniák dicsérik a tervezők, kivitelezők igényességét, ízlését, stílusát. Ercsiben nem mentették meg az 1912-ben épült cukorgyár szép épületét. Fotókiállítás emlékszik most róla.

Zsohár Melinda

Az időnek, a modernizációnak, a falánk tőkének és nem utolsósorban egy-két háborúnak is áldozatul estek persze szerte a világban e korai ipari műemlékek, de gőzerővel mentik számos helyen, ami menthető. Művészek, üzletemberek, öreg házak szerelmesei, kulturális intézmények költöznek bele az eredeti funkciójukat természetesen régen elhagyó objektumokba, loftlakásokat alakítanak ki bennük, amelyek csillagászati áron kelnek el. A száz-kétszázéves gyárépületek külsejét érintetlenül hagyják, műszakilag korszerűsítik, s boldog az a belsőépítész, aki egy ilyen átértelmezésére megbízást kap! Nem így történt Ercsiben, ahol lebontották az 1912-ben épített cukorüzem gyári épületét - érthetetlen közöny kíséretében.

A művelődési házban nyílt az Eötvös-napokon egy kiállítás, amelynek fotóit Norbert Ziegler készítette az elpusztított gyárépület haldoklási fázisaival. Ziegler ercsi megjelenése sem szokványos, a német mérnök az M6-os út építésekor lelt rá 2004 decemberében a bontásra ítélt öreg ipari szépségre, ami lepusztult állapotában is méltóságot sugárzott.

Amikor első alkalommal Ercsiben a régi cukorgyár épületében jártam, a csarnokban uralkodó atmoszféra, az ódon technika és mindenek előtt az őrületesen impozáns kompresszor szabályosan lenyűgözött! - írja az 1968-as születésű mérnök meghatározó élményéről. Amatőr fotósként, ám profi színvonalon örökítette meg a magára hagyott épületet kívül-belül, miként azt a bizonyos őrületesen impozáns , 1912-ből származó kompresszort is, amit azóta összetörtek!

A cukorgyárban dolgozott Szabó Tamás, Ercsi jelenlegi polgármestere vegyigépész-mérnökként 1976-1997. között, s a kiállítás képeit és tárgyait nézegetve nem polgármesteri minőségében éli át gondolatban a gyárban töltött éveit. Állítja, ő nem értett egyet a lebontással, de nem tudott ellene tenni. Az 1997-ben végleg bezárt gyárat privatizálták, műemléki védettséggel nem látták el (?), nem volt menekvés. Ő maga megmentette a háború előtti, kézzel, gyöngybetűkkel írt műszaknaplókat, a sírókönyveket , ahogy nevezték akkoriban, s szép tervrajzokat is hazavittek az előrelátók a nem becsült kordokumentumok közül. A kiállításon ezek is láthatók régi gyári életkép-fotók kíséretében, s ünnepi ki-adású cukrosdobozok, süvegcukor-ajándékok mellett.

Ercsiben Lilien József báró a 19. században modern, tőkésített nagybirtokon folytatott nyereséges gazdálkodást, termesztett dohányt, burgonyát, napraforgót, működtetett kisebb ipari üzemeket. A századfordulón a Wimpfen grófoké a birtok, s 1910-ben alapította meg Wimpfen Sigfried a Patzenhofer családdal az 1997. december 31-éig működő Ercsi Cukorgyárat.

Míg a fotókon silabizáljuk a régi épületek maradványait, s számba vesszük, mi áll még a szép építészeti és ipari emlékek közül, Szabó Tamás a tulajdonosoktól történt elkobzás utáni, államszocialista időkből való termelés nagyszerű munkásait és vezetőit idézi meg. Egykor morvák jöttek szaktudásukkal Ercsibe, leszármazottaik még dolgoztak a szocialista érában is a gyárban. Kratochwill József, Kmetty János, Rézbányai Ferenc, Voda Ferenc, Rikter Ferenc, Putz János, Karlicsek Gyula bácsi - Szabó Tamásnak sokuk bácsiként maradt meg jó emlékezetében. A fotókiállításon a gyár 70 méteres tornyának eredeti kézi rajzát látja a kilépő. Az Ercsi Cukorgyár élt 85 évet.N

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!