Hétvége

2007.01.20. 03:28

Oly korban éltünk, éltek

Hú, de rég volt! Amikor még a fényes doboz, a televízió vitte a csodát sokak életébe, az egész ország egyetlen hatalmas lélegzetként izgult, rágta a k ...

Silye Sándor

Hú, de rég volt! Amikor még a fényes doboz, a televízió vitte a csodát sokak életébe, az egész ország egyetlen hatalmas lélegzetként izgult, rágta a körmét, hegyezte a fülét a hajdan volt Ki Mit Tud? közvetítések alkalmával. Tudod, még 1968-ban, amikor Tolcsvayék is nyertek a folk kategóriában. A nagyvilágban Bob Dylan, itthon meg Dinnyés József mondta az éneket, a trafikokban 2 forintért vehették az ifjak a Beatles és a Stones kisméretű fényes fotóit, juj, mekkora kincs volt az akkor! Szabad volt a szerelem, végtére is ismertük a jelszót: Szeretkezz, ne háborúzz!, kinek is jutott eszébe háborúzni, amikor lehetett szeretni is. Jó, jó, persze, hogy együtt skandáltuk: Veled vagyunk Vietnam!, velük voltunk, naná, itt, a békében. Hej, az a nagy generáció - az enyém, tied, apádé, anyádé -, mindenre képes volt, hegyet, földet mozgatott, folyókat térített el, Hanságban csatornázott, Lennonnal énekelte a béke dalát. Akinek nyitott volt a füle, figyelt az újítókra, Tolcsvayék például a folkzenét egyesítették a rock elemeivel, ma world musicnak hívják az ehhez hasonló kezdeményt. Nagy generáció 20, 30 év múlva is lesz, fiaink, lányaink, unokáink fognak majd elérzékenyülve emlékezni saját ifjúságukra, amikor dübörgött a techno, és az egyéb gépies zenék, de hiába, az ő ifjúságuk is tova rap-pent. Ez az élet rendje. Születünk, meghalunk, stílusok, műfajok születnek, tűnnek el, hogy aztán átalakulva újra szülessenek, éljenek, feledésbe vesszenek. Mert mindenekinek van ifjúsága, mindenkinek megvan a maga bálványa, akit, amit követ, akire, amire figyel. De a régi mégis más volt. A mienk volt. És a tied?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!