Hétvége

2007.01.20. 03:23

Mi kell az ifjú párnak?

Döntöttél. Ráleltél álmaid párjára, s elérkezett az idő, hogy belevágjatok az egyszerűen csak házasságnak nevezett nagy kalandba. Bár most a felhők felett jársz két lépéssel, az esküvőszervezéshez ismét a földre kell szállni.

Lekner Szilvia

Itt van mindjárt a névválasztás. Nagy József és Kovács Mária például többféleképp okoskodhat. A férj háromféle verzióból válogathat: Kovács József, Nagy Kovács József, Kovács Nagy József. A nő esete bonyolultabb, a kínálat: Kovács Mária, Nagyné Kovács Mária, Nagy Józsefné, Nagy Józsefné Kovács Mária, Nagy Mária, Nagy Kovács Mária, Kovács Nagy Mária. Manapság az első kettő hódít- tudtuk meg Bakiné Szőke Valéria anyakönyvvezetőtől. A párnak születendő gyermekük vezetéknevéről is ekkor kell nyilatkozni, jó tehát mindezt előre tisztázni.

Persze van önkéntes dokumentáció is... Az angolszász országokban bevett gyakorlat, nálunk kevésbé jellemző, hogy a boldog pár házassági szerződést köt. A vagyonmegosztásról szóló dokumentumnak ugyanis elsősorban a válásnál van jelentősége, akikben pedig él a gyanú, hogy a kapcsolat hosszabb távon úgysem működhet, nem kötik össze az életüket. Simon Krisztián Márk ügyvéd úgy látja, az utóbbi években az a tévhit uralkodott el a köztudatban, hogy húszévnyi házasság után minden tulajdon automatikusan közössé válik, pedig a törvény szerint ami az egybekelés előtt külön vagyont képezett, az hivatalosan továbbra is csak az egyik házastársé. Az esküvő után vásárolt értékek ugyanakkor automatikusan közössé válnak. Ezt az alapszabályt lehet módosítani a szerződés megkötésével.

De kanyarodjunk vissza a szervezéshez! A főszezon a fehérvári hivatalban június és szeptember között van, ilyenkor a legjobbnak számító kora délutáni időpontok fogynak el a leggyorsabban. A szertartáshoz extrákat is lehet kérni, pezsgőt, szülőköszöntő virágot, hangulatvilágítás gyanánt pedig gyertyát. A zeneválasztásban sincs megkötve a párok keze, hozott CD dallamaira is kimondhatják az igent, de élő műsort ugyancsak kérhetnek. Fehérváron a külső helyszínen zajló szertartást írásban kell kérvényezni, a végső szót a jegyző mondja ki. A zsúfolt napi beosztás miatt szabadtéri vagy éttermi változatot soha nem vállalnak, de a Bory-várban az esti órákban bonyolítottak már esküvőt. A rendezvényszervezők szerint vidéken kivitelezhetőbbek a különleges helyszínek. Az egyházi esküvővel újabb intéznivaló szakad a pár nyakába.

Az igen kimondása azonban csak egy apró mozzanata a nagy napnak, egy sor más esemény és előkészíteni való vár még az ifjú párra. Bátrabbak önállóan vágnak bele a szervezésbe, vannak, akik profikhoz fordulnak. Érdemes azonban időben elkezdeni a fázisok összehangolását.

Az egyik szervezőiroda elsőként a helyet, vőfélyt és zenekart tisztázza. Ma divatosak a kastélyok, vidéki kúriák és éttermek, romantikus lelkek tóparti esküvőt terveznek. Mivel kevés olyan zárt hely van, ahol 100 főnél többen elférnek, divatosak a sátras összejövetelek is, a dekoráció ilyenkor halmozottan nagy szerepet kap. Hódít a falak szövetdíszítése, de a lufikompozíciók is gyakoriak, slágernek számít a teljes falakat beborító fényfüggöny. A zenekarválasztáson is sok múlik, mint ahogyan a vőfély személye is meghatározó, aki levezényli a napot, mentesíti a párt a feladatok alól, s hangulatfokozóként is funkcionál.

Amikor a nagy nap váza összeállt, jöhetnek a részletek: a menü, a különféle kiegészítők, amelyeknél ildomos harmóniára törekedni mind színben, mind stílusban. És akkor még nem szóltunk az extrákról. A kibérelhető hajóról, limuzinról, hintóról, ritkán ugyan, de előfordul, hogy helikopteren vagy sárkányrepülőn érkezik a menyasszony, a szertartás után konfettiágyú fogadja a párt, a házigazdák gyermekfelügyeletet szerveznek és bohócot hívnak a kicsiknek. A álmok valóra válthatók, csak a megfelelő mennyiségű pénz kell hozzá...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!